gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

19 juni 2014

Alle zzp’ers die geld over hebben kunnen vanaf 2015 collectief een zzp pensioen opbouwen. Het fonds is een initiatief van diverse zzp belangenorganisaties en zal worden uitgevoerd door het APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. Het lijkt te mooi om waar te zijn, en dat is het stiekem ook. Want dit ‘fonds’ is niets meer en niets minder dan bestaande mogelijkheden in een nieuw jasje gieten om zo als grabbelvoer voor de top van de pensioenfondsen te dienen. 

Het fonds in een notendop

Zelfstandigen zonder personeel  kunnen straks geld storten in een speciaal pensioenfonds voor zzp’ers. De hoogte van hun inleg kunnen ze zelf bepalen en ook hoe vaak ze inleggen, stel dat je een paar maanden geen werk hebt dan mag je die overslaan. Deelname aan het fonds is vrijwillig en zzp’ers spreken van te voren af hoe lang hun pensioenuitkering loopt. Ze krijgen dus geen pensioen tot aan hun dood.

Beleggen met je oudedag

Het geld wat je stort op de pensioenrekening wordt belegd door APG. Ze beheren de pensioenen van o.a. ambtenaren. Zzp'ers ontvangen alleen het geld dat ze zelf hebben ingelegd en het rendement daarop. Er wordt niet verdeeld onder de deelnemers

Lijfrente

Je kunt het fonds vergelijk met de huidige lijfrentes, met als verschil dat dit geld niet individueel maar gezamenlijk belegd wordt. Daardoor kunnen de kosten voor dat beleggen lager uitvallen en zou er meer rendement kunnen worden gemaakt. Het is bovendien zo dat het gespaarde geld in het fonds bij overlijden naar de erfgenamen gaat.

Flink hoesten

Het woord pensioen mag eigenlijk niet gebruikt worden in dit ‘fonds’. Je deelt in het zzp fonds niet de risico's, alleen de kosten. Bovendien ontvang je geen uitkering tot aan je dood, maar voor een vooraf afgesproken periode. En daarmee blijft één van de grootste pensioenproblemen van zzp'ers gewoon bestaan: het enorme bedrag dat ze elke maand in moeten leggen om een redelijk pensioen op te bouwen. Daar verandert dit fonds helemaal niets aan.

Ziek

Je kunt het bedrag wat je opbouwt eventueel opnemen wanneer als je arbeidsongeschikt raakt. Maar dit gaat dus ten koste van je pensioen, en wat als je net een paar jaar hebt opgebouwd en je raakt arbeidsongeschikt…………… dan is het potje snel leeg. Arbeidsongeschiktheid wordt namelijk niet meeverzekerd.

Risico’s

Wederom wordt er door belangenorganisaties geroepen dat er geen alternatieven zijn of dat alternatieven duur of ingewikkeld zijn. Maar wie betaalt er binnen dit fonds de beheerskosten, wie draait er op voor de beleggingsrisico’s. Via een uitvoerder als het APG gooi je geld in een zwart gat, het is namelijk compleet ondoorzichtig wat men met je geld gaat doen. Het APG geeft zelf aan dat het fonds de eerste 5 jaar niet kostendekkend zal zijn. Dus wie zegt niet dat ze na 5 jaar de kosten gaan verhogen. En wat als er geen 50.000 zzp’ers instappen…............ een gedwongen pensioen voor zzp'ers de volgende stap?

Ik zet mijn wassen neus weer af en open binnenkort een bankspaarrekening, super doorzichtig, geen risico’s en op de lange termijn een redelijk rendement.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord