gasten online
Registreer en profiteer!
 

ZZP’ers onderschatten de hypotheek onmogelijkheden

9 maart 2013

Startende zzp’ers vangen met regelmaat bot bij de banken en tussenpersonen als het gaat om het verkrijgen van een hypotheek. Banken krijgen vaak de schuld, ze doen moeilijk of de aangescherpte regelgeving krijgt de schuld. Echter ligt de oorzaak vaak bij de zzp’er zelf.

Startende zzp’ers vangen met regelmaat bot bij de banken en tussenpersonen als het gaat om het verkrijgen van een hypotheek. Banken krijgen vaak de schuld, ze doen moeilijk of de aangescherpte regelgeving krijgt de schuld. Echter ligt de oorzaak vaak bij de zzp’er zelf.

Starters
Afgelopen jaren zijn bijzonder veel werknemers met en zonder hypotheek voor zichzelf begonnen. Hiermee realiseren ze zich niet dat ze daarmee de kans op een hypotheek in de eerste jaren minimaal is. Een bank of tussenpersoon werkt met (stabiele) inkomensgegevens welke nodig zijn om de basis van de hoogte van een hypotheek te kunnen bepalen. De eerste jaren is het inkomen van een zzp’er vaak nog laag. Hoge opstartkosten alsmede fiscale voordelen drukken de winst in deze “opstartjaren”. Juist deze winst vormt de basis van een hypotheekaanvraag. Banken willen graag zekerheid dat je de maandlasten goed kan betalen. Banken kunnen tijdens de startjaren daarom lastig bepalen wat het inkomen als zelfstandige is of zal worden en haken daarom eerder af dan bij een klant die een vaste baan heeft en waarvan vrijwel zekerheid is over het inkomen.

Gevestigde zzp’ers
Maar ook gevestigde zzp’ers kunnen een probleem krijgen bij het aanvragen van een hypotheek. Een bank weegt namelijk het laatste jaar het zwaarste mee. Dus stel dat je 2 hele mooie jaren gemaakt hebt en afgelopen jaar was door de crisis een stuk minder dan weegt dat mindere jaar zwaarder en zijn de mogelijkheden daardoor minder dan je zou willen.   

Drie jaar jaarcijfers
Banken willen graag het gemiddelde nemen over drie jaar winst voor belastingen. Voordat je dus een volwaardig inkomen kan presenteren aan een bank ben je zo drie jaar verder. Veel jonge starters kloppen nu aan bij een bank voor een hypotheek en krijgen hierdoor nul op rekest. Ze voldoen niet aan deze regelgeving. Vaak krijgt de bank de schuld, terwijl het juist de ondernemer is die zich wellicht wat beter had moeten voorbereiden.

Uitzonderingen
Er zijn echter (gelukkig) ook uitzonderingen op bovenstaande regels. Wanneer je al 1,5 jaar lekker aan de weg timmert als zzp’er en de opdrachtenportefeuille zit lekker vol voor het komende jaar dan wil een bank nog wel eens een maatwerkberekening maken. Het inkomen wat uit deze berekening komt wordt dan gebruikt als input voor de hypotheekaanvraag.

Moraal van het verhaal
Veel startende zzp’ers starten onvoorbereid aan het avontuur als zelfstandige. Vooral de hypotheekmogelijkheden zijn zeer beperkt in de startfase. De banken zijn echt niet veel moeilijker in het verstrekken van een hypotheek als 3 jaar geleden. Echter wil een bank wel graag zekerheid en geef ze eens ongelijk.” Zou jij je geld lenen aan iemand waarvan je geen idee hebt of hij de lasten wel kan betalen?”.

Martijn Pennekamp

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord