gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

7 november 2014

Met enige verbazing las ik in diverse media dat zzp’ers veel vaker onder de armoedegrens leven, arm zijn maar genieten van hun werk. Dat is toch logisch? Ik verklaar.

SCP

De conclusie van dit positieve negatieve nieuws is gebaseerd op cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Echter, wat weinig media over hebben genomen is dat het inkomen van een partner niet wordt meegeteld in de berekeningen. Dit terwijl een derde van de zzp’ers parttime ondernemer is. Hoe kan je dan oordelen over een armoedegrens als je het verdere inkomen niet in beeld hebt?

Betrouwbaar

De Volkskrant concludeert dat zzp’ers vaak een uitkering krijgen, maar liefst 40%. Maar hoe komen ze aan deze informatie? Er zijn namelijk geen ww-statistieken beschikbaar van zzp’ers en ook geen algemene betrouwbare gegevens over het aantal arbeidongeschiktheidsuitkeringen. Verzekeraars staan namelijk niet te springen om het claimgedrag van hun verzekerden openbaar te maken. En wordt er wel rekening gehouden met tienduizenden zwangerschapsuitkeringen per jaar?

Invloed

Het SCP kopte verder dat zzp’ers vaker dan een werknemer ooit een uitkering hebben gehad. Is dat niet een open deur? Waar het SCP geen rekening mee houdt is dat een groep zzp’ers juist gestart zijn vanuit de bijstand of ww om zo de kansen op een beter inkomen te vergroten. Vind je het gek dat wanneer ze daarna weer terugvallen in de bijstand, ze de statistieken nadelig beïnvloeden.

Hou op

Beste politici, onderzoeksbureaus en andere partijen die de zzp’er willen afschilderen als armoedige schijnzelfstandigen: HOU EENS OP!! Concentreer je liever op die 85% goedwillende ondernemende zzp’ers die wel graag willen bijdragen. Stimuleer ondernemerschap en maak het fiscaal aantrekkelijker voor zzp’ers die wel graag een goede boterham willen verdienen.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord