gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

23 september 2014

Paniek onder honderden zzp’ers in de zorg, ze mogen van de belastingdienst niet meer aan de slag als zzp’er. Hun VAR verklaring is ingetrokken, honderden patiënten de dupe en het advies van de belastingdienst is: ” Vraag maar een bijstandsuitkering aan”.

Nieuwsuur

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan de jacht op de zzp’er in de zorg. Beelden van een stervende patiënt, die is aangewezen op 24 uurs zorg, een zzp’er die hem verzorgt en aangeeft waarom hij dat werk graag doet, een dame die niet meer kan werken en welke wordt geadviseerd dat ze maar bijstand moet aanvragen, maken er een schrijnend geheel van.

Heksenjacht schijnzelfstandige?

De belastingdienst lijkt een heksenjacht te maken op schijnzelfstandige constructies waarvan wordt geschetst dat deze al jarenlang werden gedoogd, echter de waarheid ligt iets genuanceerder dan wordt geschetst in Nieuwsuur, er zijn namelijk voldoende alternatieven voor de zzp’ers die nu de dupe lijken te zijn van hun keuze om als Schijnzelfstandige te gaan werken.

Bemiddelingsbureaus

De belastingdienst is niet scherper gaan optreden tegen de zzp’ers zelf maar scherper gaan controleren op zzp’ers die rechtstreeks worden bemiddeld via bemiddelingsbureaus. Deze bemiddelingsbureaus regelen alles voor de zzp’er, van de opdracht tot de bemiddeling tot de uitbetaling. Van enige vorm van ondernemerschap is geen sprake bij de zzp’er die wordt bemiddeld.

Alternatieven

Het beeld wordt geschetst dat zzp’ers die voornamelijk palliatieve thuiszorg verlenen geen alternatief dan de bijstand wordt geboden. Echter er zijn diverse alternatieven, maar dan moet de zzp’er wel wat ondernemender worden!

  • Elke zzp’er mag rechtstreeks aan de slag bij een patiënt, door rechtstreeks “zaken te doen met” wordt een bemiddelingsbureau vermeden.
  • In bepaalde gevallen is het mogelijk om rechtstreeks gecontracteerde zorg af te sluiten met zorgverleners, welke een overeenkomst met het Zorgkantoor hebben  (AWBZ zin 2014) en mogelijk dat dit vanaf 2015 ook kan met de Zorgverzekeraar.
  • Via Het Zorg Gilde kan je aan de slag met een zogenaamde Declarabele Uren BV, je hebt dan geen VAR verklaring meer nodig en kunt daarna via het tussenbureau of rechtstreeks alsnog aan de slag.

Zelfstandig

Er is een groot verschil tussen zelfstandig werken en zelfstandig ondernemen. De belastingdienst zal een ECHTE zelfstandige ondernemer niet zo snel aanpakken, maar een zelfstandig werkende die niets anders doet dan een factuurtje sturen moet zich afvragen of hij of zij wel echt een ondernemer is die er alles aan heeft gedaan om de opdracht te krijgen.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord