gasten online
Registreer en profiteer!
 

ZZP-er en het concurrentiebeding uit de vorige baan

16 maart 2013

Stel, je bent afkomstig uit een dienstverband bij een werkgever, en je hebt de stap gemaakt om ZZP-er te worden in dezelfde branche als waarin je werkzaam was. Je wilt dus eigenlijk de concurrentie aangaan met de oude werkgever.

Stel, je bent afkomstig uit een dienstverband bij een werkgever, en je hebt de stap gemaakt om ZZP-er te worden in dezelfde branche als waarin je werkzaam was. Je wilt dus eigenlijk de concurrentie aangaan met de oude werkgever. Het kan zijn dat je na afloop van je dienstverband nog bent gebonden aan een concurrentiebeding waar je je aan dient te houden, of een relatiebeding dat je weerhoudt van het benaderen van relaties van de ex-werkgever. Maar, ook zonder een concurrentie- of relatiebeding kun je je oude werkgever alsnog onrechtmatige concurrentie aandoen.

Concurrentie- of relatiebeding?

Met een concurrentiebeding ben je doorgaans gehouden om je ex-werkgever om toestemming te vragen om bepaalde handelingen te mogen verrichten in de regio waarin je ex-werkgever is gevestigd. In sommige gevallen is er naast een concurrentiebeding ook een relatiebeding van toepassing, waardoor je geen relaties van je ex-werkgever zou mogen benaderen. Dit kan zelfs zover gaan dat het niet is toegestaan om via LinkedIn een nieuw contact te maken of te accepteren, als dit een van de relaties van de vorige werkgever betreft. Bij afwikkeling van je dienstverband is het verstandig om met de ex-werkgever in overleg te treden. Vaak kan een concurrentiebeding worden gematigd danwel buiten toepassing worden verklaard in de vaststellingsovereenkomst. Met een relatiebeding is dit doorgaans lastiger.

Mocht je geen concurrentie- of relatiebeding in de arbeidsovereenkomst met je ex-werkgever hebben staan, dan ben je in principe vrij om je ex-baas concurrentie aan te doen. Deze concurrentie mag echter niet onrechtmatig zijn. Onrechtmatige concurrentie wordt beschouwd als zijnde een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW) waarbij je aansprakelijk bent voor de schade die je aan een ander toebrengt, mits deze schade je kan worden toegerekend.

Concurrentie wordt beschouwd als onrechtmatig als kan worden aangetoond dat een substantieel deel van het vaste klantenbestand van ex-werkgever, waar deze een duurzame relatie mee heeft, stelselmatig is benaderd met als doel dat de betreffende klant de relatie met ex-werkgever zal doen beëindigen. Het zoeken van contact met enkele klanten is, behoudens het relatiebeding, in beginsel toegestaan. Het doel hierachter mag echter niet zijn om hen te bewegen om vanaf dat moment zaken met jou te gaan doen en hen bijvoorbeeld een betere aanbieding te doen of negatieve aantijgingen jegens de ex-werkgever te maken.

De ex-werkgever dient aan te tonen dat er sprake is van onrechtmatige concurrentie, en in de praktijk blijkt dit vaak lastig te zijn. Toch is uit de praktijk gebleken dat voorkomen beter is dan genezen. Heb je hiermee te maken, neem dan op tijd contact op met een jurist.


Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter van OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.

Meer blogs van Carel Erasmus

17 november 2015

Shoppen op internet: zzp’er minder beschermd dan de consument

31 augustus 2015

Het belang van een VOF-contract

21 mei 2015

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

18 februari 2015

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord