gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zelfstandig en toch profiteren van de voordelen van loondienst

16 juli 2018

De arbeidsmarkt draait momenteel op volle toeren. Een lage werkloosheid, veel vacatures en veel mogelijkheden jezelf goed te positioneren op de arbeidsmarkt. Opvallend is de grote toename van zzp’ers op de arbeidsmarkt en van het aantal zelfstandigen dat ervoor kiest om weer in loondienst te gaan werken. Waar zijn deze professionals naar op zoek?

Zeker als je werkt als zelfstandige, heb je de vrijheid van opdrachtkeuze, vrijheid in persoonlijke ontwikkeling (opleiding) en een goed inkomen. En toch weer terug naar een loondienstverband? Nadat ik een aantal “overstappers” had gesproken hoorde ik een aantal zaken geregeld terugkomen. De professionals wilden meer vastigheid. Vastigheid in werkzaamheden, organisatie en locatie. Ook waren zij op zoek naar meer zekerheden zoals bijvoorbeeld een vast contract, een stabiel inkomen, sociale zekerheid (WW en WIA) en een pensioen. Deze professionals namen – zeer weloverwogen - genoegen met een lager inkomen. Maar dan wel met de zekerheid die een professional heeft in loondienst. In de huidige tijd van schaarste, is een dergelijke overstap heel begrijpelijk. De opdrachtgever/werkgever weet wat hij aan de professional heeft en zal ook meer bereid zijn tot onderhandelen. Een win-win situatie.

Van professional naar zzp'er

De boven omschreven situatie doet zich ook andersom voor. Veel professionals met een vast contract wagen de sprong zich als zzp’er te vestigen. In bijna alle gevallen zal het netto inkomen hoger komen te liggen dan zij gewend waren in loondienst en soms is dat een goede reden om de sprong te wagen. Daarnaast hebben zij de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen bij verschillende opdrachtgevers. De professionals gaan van het zekere naar het minder zekere. Je bent immers verplicht je eigen opdrachten te zoeken en te zorgen voor je eigen inkomen. Geen opdracht betekent ook geen inkomen. In de huidige markt, met een groot aanbod van opdrachten, is de kans dat je zonder opdracht komt te zitten natuurlijk kleiner dan wanneer het economisch gezien minder gaat. Wanneer je besluit te gaan starten als zzp’er, houdt hier dan ook rekening mee in je tariefstelling. Zorg ervoor dat je in goede tijden dusdanig reserveert, dat je een appeltje voor de dorst hebt in mindere tijden.

De Declarabele Uren BV

De Declarabele Uren BV (DUBV) van Uniforce biedt eigenlijk the best of both worlds. Je bent zelfstandig maar ook in loondienst. Wanneer je werkt vanuit een DUBV, ben je zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse besturing van de BV. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen opdrachten, stuurt zelf je facturen en je zorgt er zelf voor dat de administratie op de juiste manier gevoerd wordt.  Voordeel is daarbij dat je sociaal verzekerd bent (WW en WIA). Wanneer je langdurig zonder opdracht komt te zitten, heb je recht op een WW uitkering. Ook bij (langdurige) ziekte ben je verzekerd. De eerste twee jaar betaalt de DUBV als werkgever door (die daarvoor is verzekerd). Na twee jaar heb je recht op een WIA uitkering. Wil je zelfstandig werken, maar hecht je veel waarde aan de zekerheden van het loondienstverband, dan kan het Uniforce-concept een goede oplossing voor je zijn. We helpen je graag met een moeiteloze en probleemloze overstap.

Wil je weten of zo’n DUBV ook bij jou past? We informeren je graag over de mogelijkheden via een gratis en vrijblijvend advies.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Marco Bruijsten

Marco Bruijsten is consultant bij Uniforce. Hij heeft jarenlange werkervaring opgedaan in de bemiddeling van (financieel) zelfstandig professionals. Daardoor heeft hij een goed beeld gekregen van zaken die zowel voor de zelfstandig ondernemer als opdrachtgever belangrijk zijn. Binnen Uniforce adviseert hij zelfstandigen over de verschillende flexibele werkvormen, waaronder ook het Uniforce-concept. www.uniforce.nl.

Meer blogs van Marco Bruijsten

24 april 2018

De grijze zone rond schijnzelfstandigheid

31 juli 2017

Deze zomer starten als zzp’er? Houd hier rekening mee.

13 juni 2017

Zzp’er en langdurig ziek of zonder opdracht?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord