gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is falen?

1 juli 2014

Je werkt hard en je hebt geen succes. Je krijgt niet het gewenste aantal klanten, je hebt niet voldoende opdrachten, je bereikt niet het target dat je wilt… Is dat falen? Welnee, dat is blind varen op doelen die kennelijk niet realistisch zijn met de activiteiten die je doet.

Je doel najagen

Dus eigenlijk faal je wel: want je stelt verkeerde doelen óf je doet niet de juiste dingen. Mmmh, dat ik dit schrijf zegt natuurlijk alles over mijzelf. Zo heb ik jaren lang successen nagejaagd. Ik was er eerlijk gezegd best goed in. Mij committeren aan doelen en hard werken en deze doelen behalen. Want dat is precies wat er gebeurt: als het doel heilig is, ga je steeds harder werken om het behalen van het doel af te dwingen. Zelfs ten koste van jezelf!

Als je niet het doel behaalt dat je wenst is een logische redenering: de acties leiden niet tot de gewenste reacties. ofwel je doet kennelijk niet de juiste dingen. Misschien dat in het verleden deze acties wel de reacties gaven die je wenste, helaas alles is veranderlijk. Kennelijk werkt dit nu niet meer. Kun je nog zo hard werken en doorduwen. Veel wijzer is even afstand nemen en analyseren: wat klopt er niet? Want als het klopt volgt het resultaat vanzelf. Dit noem ik natuurlijke groei. Ik geloof namelijk niet in hard werken. Mijn ervaring is dat je juist meer bereikt als je continu alert bent en meebeweegt met de stroom: oftewel actie = reactie.

Focus veranderen

Om continu te groeien en successen te bereiken heb ik mijn focus veranderd. Allereerst richt ik mij niet meer op het gevolg, maar op de oorzaak. Zo is het gevolg: klanten en winst. De oorzaak is wat ik  bijdraag. Daarnaast staar ik mij niet meer blind op het financiële resultaat. Het resultaat is immers het gevolg van de juiste activiteiten doen. Kan ik mij maar beter richten op wat ik doe. Wil ik continu een optimaal resultaat bereiken, kan dit alleen als ik ieder moment tegenwoordig ben en mij richt op wat op dat moment het beste bijdraagt aan het resultaat dat ik op langere termijn wens. In andere woorden: ik ben flexibel en beweeg mee op situaties die zich voordoen. Op hoofdlijnen heb ik actielijsten en doelen gesteld, maar deze zijn niet heilig. Ook binnen geplande acties: zoals een afspraak of training ben ik op dat moment alert wat de beste invulling is van dat moment.

Nieuwe werkwijze

Zo werken is totaal nieuw voor mij. Want het was altijd heerlijk om vooraf gestelde doelen na te jagen en druk te zijn. Druk zijn geeft een gevoel van aanwezigheid, ertoe doen en zinvol bezig zijn. Maar het leid ook af, want hoe kun je continu scherp zijn en luisteren naar de signalen wat wel en wat niet leidt tot het beoogde resultaat. Hard werken is niet moeilijk. 'Juist' werken: dat vraagt aandacht en continue afstemming van wat voelt goed, wat voelt niet goed, wat is mijn bijdrage en wat helpt mijn klanten nu echt?

Falen heb je in je eigen hand. Stel je hoge doelen, leg je de lat hoog? Werk je hard om een resultaat af te dwingen? Of beweeg je met de stroom mee, luister je naar de signalen en ben je continu alert met welke acties en inzet je het beste resultaat behaalt? Wedden dat je met deze aanpak zelfs meer bereikt!

Terug naar overzicht

Madelon Dik

Madelon Dik is groeicoach en spreker. Met haar bedrijf Groei helpt Madelon je meer resultaat te behalen met een strategie die bij je past. Haar motto: In het midden van de trampoline spring je het makkelijkst, het lekkerst en het hoogst.

In 2012 kwam haar boek Groei doe-het-zelf uit. Daarin ontdek je als zzp'er in zeven stappen wat je echt wilt en wat je talent is. En hoe je dit vertaalt naar je bedrijf en een strategie waarmee je maximaal winst behaalt.

Volg haar op Twitter: @madelondik en bekijk haar website: www.madelondik.nl

Meer blogs van Madelon Dik

25 juni 2015

Stap uit de gouden kooi

26 mei 2015

Om zakelijk te groeien dien je je blinde vlek te doorbreken

30 april 2015

Vijf tips om jouw zakelijke sprong te maken

26 maart 2015

Ethische bom

25 februari 2015

Stagnatie is een kans

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord