gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

‘Volledig duurzaam’ pensioen opbouwen: wat is hier precies voor nodig?

15 april 2019

Diverse zzp pensioenaanbieders roepen dat ze duurzaam beleggen. Maar het ene duurzaam is het andere niet. Bij veel aanbieders zijn de aandelen duurzaam, maar de obligaties niet. Bovendien zijn er verschillende niveaus van duurzaam beleggen. We leggen je uit wat deze niveaus precies inhouden en wat ervoor nodig is om echt 'volledig duurzaam' pensioen op te bouwen.

Niveau 1: 'Slechte' bedrijven uitsluiten

Het eerste niveau van duurzaam beleggen is op basis van uitsluitingen. Dit wordt ook wel SRI (Socially Responsible Investing) genoemd. Er wordt niet belegd in bedrijven of landen die zich bezighouden met schadelijke activiteiten. Denk aan zoals tabak, kolen of wapens. Maar ook corruptie, kinderarbeid en mensenrechtenschendingen behoren tot deze categorie.

Niveau 2: ESG beleggen

Een niveau hoger is ESG beleggen. Dat is een internationale standaard waarbij bedrijven worden beoordeeld op hun inzet voor het milieu (Environment), mens en maatschappij (Social) en behoorlijk bestuur (Governance). Bedrijven die zijn opgenomen in ESG fondsen voldoen aan bepaalde richtlijnen op gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vaak presteren ze bovengemiddeld op deze gebieden.

Niveau 3: Impactbeleggen

Het hoogste niveau van duurzaamheid is impactbeleggen. Hierbij wordt bijvoorbeeld belegd in greenbonds, uitgegeven door de Nederlandse Waterschapsbank. Greenbonds zijn leningen voor duurzame projecten die een meetbare, positieve bijdrage aan milieu of maatschappij leveren. Denk hierbij aan beleggingen in windmolenparken of waterzuiveringsprojecten.

Zzp pensioenaanbieders

Pensioen is een voorziening voor een zorgeloze toekomst. Naast een pot met geld is daarvoor ook een leefbare samenleving noodzakelijk. Van de belangrijkste zzp-pensioenaanbieders (BrightPensioen, ZZP-Pensioen en Brand New Day) belegt enkel BrightPensioen op alle drie bovengenoemde niveaus en tegen kostprijs. Daarnaast zijn alleen de obligaties bij BrightPensioen duurzaam en doen alleen zij aan impact beleggen. Zie hier de portefeuillesamenstelling van het Bright Lifecycle fonds. 

Wat levert duurzaam beleggen op?

Leuk dat duurzaam beleggen goed is voor de wereld, maar wat levert het jou op? In elk geval minstens zoveel als niet-duurzaam beleggen, blijkt uit de vele onderzoeken die zijn gedaan naar dit onderwerp. Zo toonde onderzoek van MSCI aan dat bedrijven die investeren in ESG verbeterende maatregelen winstgevender en minder risicovol worden.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Sjaak Zonneveld

Sjaak Zonneveld is schrijver van het boek ‘Het Nieuwe Werken aan je pensioen’ en commercieel directeur bij BrightPensioen. Volg hem op Twitter: @sjakiez of bekijk zijn website: www.nieuwpensioen.nu.

Meer blogs van Sjaak Zonneveld

7 juli 2020

Wat betekent het pensioenakkoord voor zzp’ers en ondernemers?

4 juni 2019

Zo regel je jouw pensioen en AOV in een keer

12 oktober 2018

Hypotheek aflossen of geld in je pensioen stoppen?

11 juni 2020

In drie stappen je pensioen geregeld

27 februari 2015

Zzp'ers niet verplichten maar pensioen opbouwen makkelijker maken


Downloads

Handleiding  

Jouw jaarruimte berekenen

Bekijk alle downloads
 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord