gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Verandering in het arbeidsrecht en ontslagrecht, wat staat er te gebeuren?

14 februari 2014

Er wordt nog druk over gesproken in Den Haag, maar er staan veranderingen aan te komen. Voor de zzp´er die overweegt wel personeel aan te trekken (van ZZP naar ZMP), en voor al die zzp´ers die een klusje in loondienst niet uit de weg gaan, hieronder de belangrijkste wijzigingen die op stapel staan.

Er zijn op zowel korte als lange termijn wijzigingen in het arbeidsrecht voorgenomen of reeds in werking getreden. De volgende wijzigingen zijn voorgenomen om in te gaan vanaf 1 juli 2014, maar het is mogelijk dat de ingangsdatum nog verder wordt uitgesteld.

Sneller in vaste dienst, minder proeftijd

Op dit moment mag een werkgever een medewerker maximaal 3 tijdelijke contracten geven binnen een periode van maximaal 36 maanden. Dit zal worden gewijzigd naar een periode van 24 maanden, waarbinnen de 3 arbeidscontracten mogen worden gegeven. Ook zal er in tijdelijke contracten van 6 maanden of korter geen proeftijd van een maand meer mogen worden aangehouden.

Geen concurrentiebeding in tijdelijke contracten

Tevens is het voornemen om vanaf 1 juli 2014 het gebruik van een concurrentiebeding in tijdelijke contracten te verbieden. Hierdoor worden werknemers in staat gesteld om sneller een nieuwe baan te vinden, als de tijdelijke arbeidsovereenkomst eindigt. Het is verstandig voor werkgevers om in het tijdelijke arbeidscontract een bepaling op te nemen dat er in het geval van stilzwijgende verlenging voor onbepaalde tijd wel een concurrentiebeding van toepassing is, waarbij de strekking van dit beding reeds duidelijk is. Ook verdient het aanbeveling om op te nemen dat er daaraan geen rechten kunnen worden ontleend met betrekking tot een contract voor onbepaalde tijd. Tevens zal  op korte termijn de regeling omtrent uitzendovereenkomsten veranderen. Zij zullen waarschijnlijk na een periode van anderhalf jaar ook recht krijgen op een reguliere arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Er gaan in de Tweede Kamer echter stemmen op om deze bepalingen, net als de andere hervormingen van het ontslagrecht, ook per 1 juli 2015 in te laten gaan.

Van gouden naar bronzen handdruk…

Op dit moment kan een werkgever nog kiezen voor een ontslagroute via het UWV of via de kantonrechter, ongeacht de reden van ontslag.  Deze feitelijk parallelle route via de rechter zal vanaf 1 juli 2015 als het aan het kabinet ligt komen te vervallen. Alle ontslagen vanwege bedrijfseconomische omstandigheden zullen in uitgebreidere vorm door het UWV worden getoetst. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege persoonlijke redenen zal altijd door de rechter worden beoordeeld.
De ontslagvergoeding als zijnde de kantonrechtersformule zal verdwijnen. Als een werknemer die langer dan 2 jaar in dienst is wordt ontslagen, dan moet de werkgever een transitievergoeding betalen. Deze vergoeding moet worden gebruikt voor (om)scholing, begeleiding naar ander werk of outplacement. De hoogte zal anders worden berekend, met 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar als uitgangspunt, en een half maandsalaris vanaf het 10e dienstjaar. Bij een werknemer van 50 jaar of ouder die langer dan 10 jaar in dienst is geldt een heel maandsalaris vanaf het 10e dienstjaar. De vergoeding is qua hoogte gemaximeerd op 75.000 euro, tenzij het jaarsalaris van de werknemer dit overstijgt. Dan is de maximale vergoeding één jaarsalaris. Slechts in gevallen waarin de werkgever of werknemer ernstig verwijtbaar kan worden geacht, kan de rechter een ontslagvergoeding toekennen.

Kortere WW

Hiernaast zal de maximale termijn voor een WW-uitkering vanaf 1 juli 2016 stapsgewijs worden teruggebracht van maximaal 38 maanden nu tot maximaal 24 maanden in 2019. Ook zal er in een cao mogen worden afgeweken van het afspiegelingsbeginsel bij reorganisatie.

Heb jij een arbeidsrechtelijke vraag? Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je terecht bij onze juridische helpdesk.

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter van OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.

Meer blogs van Carel Erasmus

17 november 2015

Shoppen op internet: zzp’er minder beschermd dan de consument

31 augustus 2015

Het belang van een VOF-contract

21 mei 2015

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

18 februari 2015

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord