gasten online
Registreer en profiteer!
 

Opdrachtgevers opgepast voor nep zzp’ers

15 april 2013

Het fenomeen schijnzelfstandige is niet nieuw. Werknemers die via een achterdeur van start gaan bij hun oude werkgever zie je in alle sectoren. Met de juiste Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is het voor een opdrachtgever een koud kunstje om iemand aan te nemen en dezelfde werkzaamheden te laten uitvoeren als een werknemer.

De VAR WUO beschermt de opdrachtgever immers voor het niet te hoeven betalen van sociale lasten en vrijwaart hem van allerlei verplichtingen. De rechtbank besliste op 14 maart van dit jaar anders.

De situatie

Een jurist krijgt een opdracht bij een juristenkantoor. Eind 2012 krijgt de jurist helaas niet op tijd betaald en kiest hij ervoor om zijn werkzaamheden op te schorten. Hij vraagt om doorbetaling van loon omdat hij, naar eigen zeggen, werkt met een arbeidsovereenkomst. Als argument gaf de zelfstandige jurist aan dat hij geen vrijheid had in de werkzaamheden, er een gezagsverhouding was en o.a. de werktijden werden vastgesteld door de werkgever. Omdat er volgens hem sprake was van een arbeidsovereenkomst en er geen dringende reden was voor ontslag, had de werkgever toestemming aan het UWV moeten vragen.

De uitspraak

Ondanks het verweer van de werkgever besloot de rechtbank de zelfstandige jurist in het gelijk te stellen en gaf hem de ontslagrechten van een werknemer.  Zo moest de opdrachtgever de zzp'er het afgesproken bedrag uitbetalen tot het einde van de in de overeenkomst genoemde datum.

De rechtbank besloot dat de BBA (Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen) van toepassing was op de overeenkomst van opdracht en erkende de situatie in het voordeel van de zzp’er. Zodoende is de zzp'er opeens werknemer waardoor voor hem ontslagbescherming geldt.

Moraal van dit verhaal

Steeds vaker werken zzp'ers alleen of in een pool voor voornamelijk 1 opdrachtgever. Ze doen dit op gezette tijden waarbij ze zich nagenoeg gedragen als werknemer. Deze “nep zzp'ers” ontvangen (terecht) de rechten van een werknemer waarbij de werkgever zich moet gaan afvragen of het niet tijd wordt om op een andere manier om te gaan met flexibele contracten. Lees hier de uitspraak van de rechtbank

Wil je reageren? Doe dat dan op mijn blog.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord