gasten online
Registreer en profiteer!
 

Ondernemen zonder VAR verklaring

9 maart 2013

Wist je dat je als zzp’er kunt ondernemen zonder VAR verklaring? Als zelfstandige zonder personeel zijn er een aantal rechtsvormen waar je tussen kunt kiezen bij de start van jouw onderneming. De meest gangbare vormen zet ik hieronder voor jou op een rij. Er is een vorm die er uitspringt: “ondernemen zonder verklaring arbeidsrelatie met de DUBV.

Wist je dat je als zzp’er kunt ondernemen zonder VAR verklaring?

Als zelfstandige zonder personeel zijn er een aantal rechtsvormen waar je tussen kunt kiezen bij de start van jouw onderneming. De meest gangbare vormen zet ik hieronder voor jou op een rij. Er is een vorm die er uitspringt: “ondernemen zonder verklaring arbeidsrelatie met de DUBV.

Eenmanszaak

De eenmanszaak is vooral in de startfase een rechtsvorm die het meest populair is onder startende zzp’ers.

Voordelen

Start je vanuit een eenmanszaak dan heb je als voordeel dat je maximaal profiteert van de fiscale voordelen als zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Deze startersaftrek is een stimulerend middel vanuit de belastingdienst en geeft je een extra aftrekmogelijkheid van € 2110,- per jaar als startende zzp’er. Je moet dan wel voldoen aan het urencriterium.

Nadelen

Bij een eenmanszaak ben je hoofdelijk aansprakelijk als eigenaar. Indien je een onderneming runt met een hoog aansprakelijkheidrisico heb je dus meer kans om prive ook aansprakelijk te worden gesteld. Verder loop je een behoorlijk risico bij het al dan niet verkeerde gebruik van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Stel dat je bij een opdrachtgever aan de slag gaat met een Var welke in details niet overeenkomt met de werkelijkheid bestaat de kans dat de belastingdienst bij een controle jouw werkzaamheden alsnog ziet als verkapte loondienst met alle gevolgen van dien.

De besloten vennootschap (BV)

Voordelen

Het werken vanuit je eigen BV heeft het voordeel dat je, vanaf een bepaald winstniveau, voordeel hebt als belastingbetaler. Het omslagpunt ligt ongeveer op een winst van € 120.000,-- per jaar. Verder is bijkomend voordeel dat je de waarde van je BV kan uitdrukken in aandelen en dat je hoofdelijk minder aansprakelijk bent dan bij een eenmanszaak.

Nadelen

Om en BV op te richten heb je minimaal € 18.000,- kapitaal nodig verder mis je de aftrekmogelijkheden die je als (startende) zzp’er wel zou hebben bij een eenmanszaak. Je ontvangt geen zelfstandigen en startersaftrek. Het oprichten van een BV is prijzig en omdat je jaarlijks een accountantsverklaring moet overleggen zijn de vaste lasten van een BV een bijkomend nadeel. Ook op het gebied van de VAR, in dit geval een VAR dga, spelen dezelfde risico’s als bij een eenmanszaak.

De Declarabele Uren BV (DUBV®)

Voordelen

De Declarabele Uren BV® is een BV die speciaal ontwikkeld is voor ZZP’ers die niet met een VAR kunnen of willen werken. Het werkgeversgezag is binnen de DUBV vastgelegd, waardoor jouw opdrachtgever nooit jouw werkgever kan worden. Je behoudt jouw zelfstandig ondernemerschap en hebt dan geen VAR meer nodig. En je kunt alle opdrachten aannemen die je maar wilt. Bijvoorbeeld: een opdracht gedurende lange periode bij maar één opdrachtgever of je kunt werkzaamheden verrichten die werknemers van de opdrachtgever ook doen. Lees hier meer over de DUBV.

Nadelen

De DUBV kent dus geen nadelen omtrent de VAR problematiek, wel is het zo dat je te maken krijg met de jaarlijkse kosten en mis je enkele belastingvoordelen die je als zzp’er met een eenmanszaak wel zou genieten. Laat je in dit geval goed informeren door de Uniforce Group. Het omslagpunt van de DUBV ligt op een ander niveau.

De Coöperatie

De coöperatie is een steeds populairder samenwerkingsverband van zzp’ers. Alhoewel het geen rechtsvorm is waar je als zzp’er alleen voor kunt kiezen is het wel een rechtsvorm waar je als zzp’er de nodige voordelen uit kunt halen. Vandaar de moeite waard om te benoemen.

Voordelen

Beperking van de aansprakelijkheid, één aanspreekpunt voor opdrachtgever, samenwerken als zzp’er met meer uitstraling.

Nadelen

Om voor de belastingdienst als ondernemer gezien te worden is het belangrijk om meerdere opdrachtgevers te hebben en te zorgen dat je voldoet aan de eisen van de VAR. Binnen een coöperatie werk je voor de coöperatie en dat kan in je nadeel zijn. Alhoewel de belastingdienst in geval van een coöperatie hier en daar een oogje toeknijpt met betrekking tot de regelgeving omtrent de VAR is het van belang je goed te laten voorlichten.

Meer informatie over de coöperatie en antwoord op jouw vragen, kijk op www.ondernemerscooperatie.nl

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord