gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

2 februari 2015

Steeds vaker lees ik vragen en reacties in mijn groep zzp’er durft te vragen op Facebook over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Opvallend is dat er veel misverstanden zijn over deze materie. De belangrijkste 5 misverstanden zet ik hieronder op een rij.

Verklaring van de afkortingen

  • De verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming: (VAR WUO)
  • De verklaring arbeidsrelatie resultaat uit overige werkzaamheden (VAR ROW)
  • De zeer zelfstandige professional (zzp’er)

Misverstand 1: De Belastingdienst ziet iemand met een VAR ROW niet als ondernemer

Wanneer de belastingdienst een VAR ROW afgeeft dan is het niet automatisch zo dat je niet als ondernemer wordt gezien door de belastingdienst. De inspecteur welke de VAR heeft afgegeven twijfelt alleen of er wel echt sprake is van een opdracht welke voldoet aan de term “zelfstandigheid”. Je moet dus samen met jouw opdrachtgever bepalen of je er niet beter in loondienst kunt gaan werken of als zzp’er.

Misverstand 2: Als ik geen VAR WUO heb ontvangen, kan ik niet profiteren van fiscale voordelen

Bij het bepalen of je wel of niet in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek is het urencriterium de belangrijkste pijler. Je moet meer dan 1225 uur per jaar besteden aan jouw onderneming om deze belastingvoordelen te kunnen ontvangen. Wanneer je bijvoorbeeld werkt met een VAR resultaat uit overige werkzaamheden (ROW) betekent dat niet gelijk dat je die werkzaamheden ook als overige werkzaamheden in de aangifte in de aangifte IB moet zetten.

Misverstand 3: Als ik automatisch een nieuwe VAR WUO toegestuurd krijg dan ben ik gevrijwaard van eventuele claims

Dit is niet correct, bij het aanvragen van de VAR bekijkt de inspecteur jouw situatie van dat moment, ze gaan er van uit dat jouw situatie niet wijzigt en wanneer deze wel wijzigt dan ben je verplicht dat door te geven aan de belastingdienst. Denk aan andere werkzaamheden of lange opdrachten bij 1 opdrachtgever. Als je dat niet doorgeeft en je ontvangt gewoon weer een nieuwe VAR WUO voor het nieuwe jaar dan moet jezelf afvragen of dat wel correct is, had je niet een nieuwe moeten aanvragen of een andere.

Misverstand 4: Mijn VAR geldt voor al mijn werkzaamheden

Nee, je kunt voor elk soort werkzaamheid een andere VAR aanvragen, sterker nog, als je dat niet doet en je krijgt controle dan kun je een probleem verwachten. Vraag dus voor de zekerheid voor elke soort werkzaamheden een andere VAR aan.

Misverstand 5: Als ik een VAR ROW heb ontvangen kan ik nergens aan de slag

Veel opdrachtgevers accepteren alleen een VAR WUO omdat “iemand” ooit tegen ze heeft gezegd dat ze dat het beste kunnen doen. Het probleem is dat de materie zo moeilijk is dat weinig opdrachtgevers zich willen verdiepen in de spelregels. Elke opdrachtgever moet zich bij een VAR ROW meer en meer afvragen of de opdracht ook door een medewerker in loondienst kan worden gedaan. Verder spelen zaken mee als gezag, vervangbaarheid en zelfstandigheid. Ziet een opdrachtgever jou als een ondernemer die iets doet wat ze zelf op dat moment niet kunnen doen, dan moet een VAR ROW geen struikelblok zijn.

Tips:

  • Lees hier hoe je de aanvraag voor de Verklaring Arbeidsrelatie het beste in kunt vullen.
  • Lees hier hoe je gerust een jaar bij 1 opdrachtgever kunt werken als zzp'er
  • Wist je dat wij een VAR Helpdesk hebben bij Het Ondernemerscollectief?

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord