gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Mag je betaling in contant geld weigeren?

12 december 2014

Op 15 oktober 2014 deed de rechtbank Oost-Brabant een interessante uitspraak, met betrekking tot het weigeren van een betaling in contanten.

In deze zaak gaat het om het volgende. Eiseres vordert betaling van de facturen. Het gaat om een openstaand bedrag van € 25.060,40,- vermeerderd met wettelijke rente en buitenrechtelijke kosten. De gedaagde, die overigens niet is verschenen in de procedure, heeft meerdere malen aangeboden het openstaande bedrag contant te betalen. Eiseres wil echter dat gedaagde de openstaande facturen voldoet door middel van een bankoverschrijving. Eiseres meent namelijk dat zij betaling in contanten mag weigeren en er geen enkele verplichting voor haar bestaat om een contante betaling te accepteren.
Eiseres is daarnaast van mening dat het enerzijds te gevaarlijk is voor haar medewerkers om over straat te gaan met zo’n groot bedrag en anderzijds dat zij niet verzekerd is voor een eventuele overval op een van haar medewerkers.

Afwijzing

Helaas voor eiseres wees de rechtbank haar vordering af. De rechtbank geeft aan dat betaling in contanten een wettig betaalmiddel is. Het is dus toegestaan om een vordering te voldoen door middel van een contante betaling. Het staat de schuldenaar, volgens de rechtbank, vrij om de wijze van betaling te kiezen. Dit is alleen anders, indien partijen ten tijde van het sluiten van de overeenkomst afspraken maken over de wijze van betaling. Aangezien partijen dit hebben nagelaten, kan eiseres niet vorderen dat betaling van de openstaande facturen alleen mogelijk is middels een bankoverschrijving. De rechtbank gaat ook niet mee in de stelling van eiseres dat een betaling door middel van een bankoverschrijving niet bezwarend zou zijn voor de gedaagde.

De rechtbank wijst er daarnaast ook nog een op dat eiseres alleen betaling van de openstaande facturen vordert en niet vordert dat deze betaling per bankoverschrijving plaatsvindt. De rechtbank wijst dan ook haar vordering af. (Rechtbank Oost Brabant, 2014, 6280)

Verstek

Opvallend in deze zaak is dat eiseres de zaak verloren heeft, terwijl de gedaagde niet is komen opdagen in de procedure. Op het moment dat een gedaagde namelijk niet komt opdagen, zal de rechter in beginsel verstek verlenen. Dit houdt in dat de vordering(en) van de eiser worden toegewezen, tenzij de rechter de vordering(en) of een gedeelte van de vordering(en) onrechtmatig lijkt. In dit geval heeft de rechtbank er dus voor gekozen om de vordering af te wijzen.

Conclusie

Kortom, indien je wilt voorkomen dat een factuur door middel van een contante betaling wordt voldaan, dan moet je hier vooraf afspraken over maken. Zonder een duidelijke afspraak, mag er dus contant worden betaald. 

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter van OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.

Meer blogs van Carel Erasmus

17 november 2015

Shoppen op internet: zzp’er minder beschermd dan de consument

31 augustus 2015

Het belang van een VOF-contract

21 mei 2015

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

18 februari 2015

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord