gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Leven en werken als een digitale nomade voor zzp´ers

19 augustus 2015

Steeds meer werknemers mogen wekelijks één of meerdere dagen van huis uit werken. Maar hoe zit dat met zzp’ers? In principe kunnen die nog meer vrijheid hebben als werknemers, afhankelijk van hoe vaak ze nog ‘fysiek’ klanten moeten ontmoeten of op kantoor aanwezig zijn.

Steeds meer zzp’ers beseffen echter dat hun fysieke aanwezigheid meestal niet vereist is. Met een goede internetverbinding, een webcam, telefoon en laptop kunnen ze eigenlijk overal ter wereld werken. Waarom dus niet op een terras in Barcelona of op een strand in Bali je kantoor installeren? Maar wie wil werken als digitale nomade moet wel met een aantal zaken rekening houden.

 • Altijd bereikbaar zijn

  Hoewel je in theorie overal ter wereld kan werken moet je wel over een betrouwbare internetverbinding kunnen beschikken. Ik kan niet genoeg het woordje ‘betrouwbaar’ benadrukken: het is een enorm tijdsverlies als je minutenlang moet zitten wachten tot een webpagina wil openen en je tien keer moet klikken vooraleer je een mail kan verzenden. Op plekken waar geen WiFi aanwezig is kan je voor een mobiele dataverbinding kiezen maar houd er rekening mee dat dit in sommige landen nog behoorlijk duur kan zijn en deze in afgelegen gebieden niet altijd goed zal werken.

 • Zorg dat je zelf je computerproblemen kan oplossen

  Als je in the middle of nowhere zit kan je niet even de helpdesk van je computerleverancier bellen om te vragen waarom die WiFi-kaart niet wil inschakelen. Zonder een goede technische basiskennis is het leven als digitale nomade niet gemakkelijk en zal je regelmatig achter raken met je werk of zelfs klanten verliezen omdat je kampt met technische storingen.

 • Leer jezelf te motiveren

  Als zzp’er ben je het al gewend dat je enige zelfdiscipline moet vertonen, je hebt immers geen baas die over je schouders meekijkt. Weet dat het soms heel moeilijk is die zelfdiscipline op te brengen als je op één of andere paradijselijke locatie moet werken. Onthoud dat je je gelukkig mag prijzen voor een job met zoveel vrijheid maar ook dat je dat wel moet verdienen.

 • Wees flexibel

  Klanten kunnen niet weten dat jij nu net deze week een grote survivaltocht gepland had. Het is al eerder gezegd, een van de nieuwe regels van werken is dat je 24-7 oproepbaar bent. Zorg dat je altijd je plannen kan aanpassen als er plots een klant met een grote opdracht komt. Soms kan je wellicht een andere deadline onderhandelen met de klant maar maak er geen gewoonte van uitstel te vragen omdat je reisplannen hebt.

 • Maak een realistische planning

  Meer werk betekent meer inkomsten en meer prachtige plekken zien betekent meer tijd nodig hebben om al dat moois te kunnen bezoeken. Dat kan niet anders dan regelmatig in conflict komen. Leer dus af en toe een opdracht te weigeren maar ook af en toe een bepaalde must-see niet te gaan bezoeken omdat je nu eenmaal geen toerist met zeeën van tijd bent.

Je zal minder verdienen dan iemand met een kantoorbaan. Iemand met jouw functie die op een vast kantoor werkt zal ongetwijfeld meer verdienen en vooral meer extralegale voordelen krijgen. Als zzp’er geef je die bonussen sowieso op maar als reizende zzp’er moet je beseffen dat je mooie leventje wellicht je inkomsten een beetje zal doen teruglopen, je kan immers niet reizen én evenveel uren werken als je voorheen deed.

Terug naar overzicht

Romano Groenewoud

Romano Groenewoud leeft, eet, drinkt, slaapt en ademt zoekmachine optimalisatie. Daarnaast trekt hij als digitale nomade Zuidoost-Azië door om conferenties bij te wonen, te netwerken en kosten te drukken. Door deze twee passies te combineren kan Romano met SEO Geek de meest cutting edge zoekmachine optimalisatie campagne aanbieden die ondernemers helpt meer klanten te behalen via Google voor de scherpst mogelijke prijs.

Volg Romano op Twitter voor het nieuws en ontwikkelingen over SEO, internet ondernemen en locatie onafhankelijk werken: @SEOGeekNL.

Meer blogs van Romano Groenewoud

9 december 2016

Verwachte SEO-trends in 2017 voor zzp'ers

4 januari 2016

SEO Quick Wins voor zzp’ers om goed van start te gaan in 2016


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord