gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Je doel formuleren in vijf vragen

2 juni 2014

Als ondernemer ben je je eigen baas, maar in de praktijk bepaalt de waan van de dag vaak wat je daadwerkelijk doet. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je grip wilt krijgen en houden op wat je doet, als doelgericht wilt werken, is een kapstok wel zo handig.

Je start je eigen bedrijf met een bepaald doel voor ogen. Je wilt iets bereiken, je wilt eigen baas zijn, je wilt vrijheid voelen in je werk, je wilt zelf kiezen wat voor werk je doet. De motivatie waarom je een eigen bedrijf bent gestart en wilt blijven houden is een belangrijke succesfactor, maar wordt ook heel vaak vergeten.

Ik krijg vaak van ondernemers de vraag: hoe vind ik nieuwe klanten?

Mijn tegenvraag is dan altijd: waar wil je naar toe, wat is je doel?
Want als het goed is leidt alles wat je doet als ondernemer uiteindelijk richting je doel, ook het zoeken (en vinden) van nieuwe klanten.

Vijf vragen om je doel te (her)ontdekken en te formuleren:

 

1. Wat wil je bereiken voor jezelf?

Bepaal voor jezelf de waarde van geld en luxe. Alleen als je weet hoe belangrijk geld voor je is kun je je eigen inkomensdoelen stellen. Denk ook aan hoe belangrijk vrije tijd voor je is, en of je ondernemer bent geworden om te ondernemen of om je vak te kunnen (blijven) uitoefenen.

2. Wat wil je bereiken met je bedrijf?

Hoe ziet je bedrijf er uit over drie jaar? Je kunt dit beschrijven in omzet en resultaat, maar ook in soort werk of type klanten. Werk je in een bedrijfspand met personeel? Welk beeld hebben je relaties en klanten van je bedrijf?

3. Wat wil je bereiken voor je klanten?

Denk hierbij niet (alleen) aan het voor de hand liggende resultaat zoals je product of dienst, maar vooral aan wat het de klant écht oplevert. Kies de factor waarom je klant tevreden is over jou: kwaliteit, (lage) prijs of service. En kies er echt één van deze drie, want een combinatie is meestal niet realistisch!

4. Wat is je Missie en Visie?

Een afknapper voor veel ondernemers is het formuleren van een heldere Missie en Visie. Het lijken theoretische woorden maar niets is minder waar. Je Missie zegt waarom je bedrijf bestaat, wat je wilt bereiken. Je Visie hoe je de wereld om je heen ziet of het liefst zou zien, wat jouw waarheid of mening is.

5. Kloppen je Missie en Visie met wie jij bent?

Dit kan een lastige vraag zijn. Leg de antwoorden op de eerste drie vragen eens naast je Missie en Visie. Kloppen ze met elkaar? Als dat wat je wilt bereiken voor jezelf, je bedrijf of je klanten niet strookt met je Missie en Visie dan klopt er iets niet. Dat ga je voelen, en erger: je klant voelt het ook! 

Blijf sleutelen aan de antwoorden van deze vragen totdat je een allesomvattend en compleet plaatje hebt.

Bonustip:

Download mijn gratis eBook ‘Ontdek de Missie van je Zaak!’ en formuleer stap voor stap je belangrijkste doel en je Missie. Je zult merken dat je lastige ondernemerskeuzes heel simpel kunt maken met een heldere Missie en doel voor ogen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Gesuino Poddighe

Gesuino Poddighe helpt (startende) zelfstandige professionals die af willen van onnodige zorgen over geld, tijd, werk of klanten.

Je kunt hem volgen op Twitter via @gespadvies of op Facebook.

Download het gratis E-Book Ontdek de Missie van je Zaak! op de website van Gesp Ondernemersadvies. Dit artikel wordt ook gepubliceerd in Relax! het eZine voor ondernemers die geld willen verdienen zonder stress.

Meer blogs van Gesuino Poddighe

6 mei 2014

De frustratie van je to-do lijst

1 april 2014

Neem eens een Internetvrije dag (of twee)

12 maart 2014

Wat kun jij leren van een Braziliaanse kiloknaller?

6 februari 2014

In acht stappen van Missie naar Resultaatgericht Ondernemen

7 januari 2014

Mission impossible?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord