gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bereik je waar je naar verlangt?

29 januari 2015

Wat is jouw wens voor 2015? Is het meer rust? Of meer tijd, minder hard werken, minder zorgen, meer... you name it. Je leven de kwaliteit geven waar je naar verlangt en tegelijkertijd voldoende geld verdienen. Het kan echt! Sterker nog deze twee gaan sterk samen.

Juist door je te richten op de kwaliteit van jouw leven, verhoog je de kans op succes. En dit is nu precies zo lastig. Want de kwaliteit die je wenst (denk aan meer rust, meer tijd) staat vaak haaks op het resultaat dat je wilt bereiken. En zo zit je gevangen in een maalstroom van hard werken, vooruit kijken en anticiperen op straks. Wat gaat er mis? Je bent druk met bereiken wat je straks wilt en verliest de kracht van het nu. Je probeert de toekomst te beheersen. En vergeet het krachtigste wat er is: de kwaliteit van nu! En dan te bedenken dat je die kwaliteit nu waarschijnlijk veel belangrijker vindt dan dat resultaat straks.

Zo leefde ook ik altijd met plannen en doelen voor ogen. Het was voor mij logisch en een automatisme om altijd vooruit te kijken en lijntjes uit te gooien. Kortom hard werken en continu scherp zijn en najagen wat ik wilde bewerkstelligen. De vraag is: bereikte ik ook de voldoening waar ik naar verlangde? Het antwoord was nee! Want vooruit kijken betekende dat ik vanuit mijn referentiekader aan allerlei scenario's invulling gaf om maar sturing te geven aan wat ik wilde bereiken. Zo dacht ik vooruit aan wat ik allemaal ging ondernemen. En maakte me vooraf druk hoe ik kon bereiken wat ik voor ogen had. En zo was ik druk met straks. Deze manier van leven was een gewoonte, ik wist niet beter, maar ook knaagde er altijd een verlangen naar meer rust! Met als gevolg: ik was en bleef maar doorgaan op zoek naar... tja, geen idee. Wist ik dat toen maar. Inmiddels weet ik wel beter. Doordat ik de toekomst wilde beheersen, kwam ik nooit toe aan de rust van het moment, ofwel de kracht en kwaliteit van het nu. Terwijl daar zoveel inspiratie, bevlogenheid en voldoening voor het oprapen lag.

Wie echt in het nu leeft maakt zich geen zorgen over straks, die vertrouwt, die geeft aandacht aan het huidige moment. En leeft van nu naar het volgende nu. Meegaan met de stroom, meebewegen met wat zich aandient. Dat vraagt een dosis vertrouwen. Want durf jij resultaten los te laten en erop te vertrouwen dat je je hypotheek ook straks met gemak kunt betalen? Voor mij ook nog steeds een zoektocht. Want honderd procent in het nu leven is een utopie. Het is een gezonde balans van in het nu zijn en voelen en vooruit plannen en acteren.

Mijn visie is: wil je je diepste verlangen bereiken? Wil je intens en zinvol leven? Druk dan je verlangen uit in de kwaliteit die je nastreeft. Wat je ook wilt: een groot bedrijf, financieel onafhankelijk zijn, mensen inspireren, mooie dingen maken etc. Bedenk je welke kwaliteit aan al deze uitingen ten grondslag ligt. En begin met hier nu aandacht aan te geven. Je kunt nu beginnen met je wens voor 2015 in te vullen. Rust, tijd, aandacht, al doe je het maar 5 minuten per dag. Het zal je zoveel meer voldoening geven. In plaats van hard werken en resultaten afdwingen in de toekomst, creëer je nu het optimale. Je staat dan open voor wat er naar je toekomt. Dat in tegenstelling tot druk zijn met afdwingen van resultaten die je bereiken wilt.

Hoe weet je dan dat je richten op het nu ook een goed financieel resultaat brengt? Mijn ervaring is dat als je de kwaliteit van het nu gaat leven, je anders gaat kijken naar straks. Want wat is ook alweer belangrijker? Is er eigenlijk een straks. Is het niet altijd nu? Realiseer je dat als je de kwaliteit van elk nu-moment verhoogt, dat je dan altijd het maximale in gang zet voor straks. Wie de toekomst wil controleren en beheersen zal altijd hard werken. Je mist dan de inspiratie van nu. Want wie weet kun je via een andere inzet wel heel iets anders bereiken. Misschien nog wel meer dan dat je nu bereikt. Dat zal je nooit weten als je druk blijft hollen aan al die oplossingen die je vooraf bedacht hebt.

Hoe draai je dit om? Als je niet meer achter een vooraf bedacht resultaat aanjaagt, wat geeft dan houvast? Daarvoor moet je weten wat je wilt, waar je echt goed in bent en waar je meerwaarde voor je klanten ligt. Je richt je dan niet op een doel in de toekomst, maar op de bijdragen die je levert. Ofwel je richt je op  'jou op je best'. Als je echt doet waar jij voor staat en hier helemaal in gelooft, ben je bevlogen en kun je daadkrachtig te werk gaan. Deze ommezwaai in werken is in het begin spannend, maar eenmaal op gang ben je niet meer te stoppen. Mijn advies is dit stap voor stap aan te pakken. Zo bouw je het vertrouwen op om steeds meer je oude manier van werken los te laten en te vertrouwen op het moment. En ik beloof je: dit is echt heerlijk en geeft zoveel rust en voldoening!

Terug naar overzicht

Madelon Dik

Madelon Dik is groeicoach en spreker. Met haar bedrijf Groei helpt Madelon je meer resultaat te behalen met een strategie die bij je past. Haar motto: In het midden van de trampoline spring je het makkelijkst, het lekkerst en het hoogst.

In 2012 kwam haar boek Groei doe-het-zelf uit. Daarin ontdek je als zzp'er in zeven stappen wat je echt wilt en wat je talent is. En hoe je dit vertaalt naar je bedrijf en een strategie waarmee je maximaal winst behaalt.

Volg haar op Twitter: @madelondik en bekijk haar website: www.madelondik.nl

Meer blogs van Madelon Dik

25 juni 2015

Stap uit de gouden kooi

26 mei 2015

Om zakelijk te groeien dien je je blinde vlek te doorbreken

30 april 2015

Vijf tips om jouw zakelijke sprong te maken

26 maart 2015

Ethische bom

25 februari 2015

Stagnatie is een kans

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord