gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Ethische bom

26 maart 2015

Wat is eigenlijk het doel van werken? Gaat het louter en alleen om geld verdienen? Of moet werk ook leuk en zinvol zijn? En hoe leuk en zinvol vinden we ons werk dan? Ik tref de laatste tijd steeds meer mensen die zichzelf de vraag stellen: Wil ik dit? Waar draagt mijn baan of bedrijf eigenlijk aan bij? Kan het niet anders?

Typische mid-life vraag of misschien juist een vraag die juist bij deze tijd hoort? Vroeger was werken veel gemakkelijker. Je volgde gewoon je vader op of koos een vak wat direct bijdroeg aan de maatschappij: boer, bakker of timmerman. Tegenwoordig zijn er zoveel banen waarbij je in jouw rol niet meer verbonden bent met het grotere geheel. Ofwel het eigenlijke doel van de onderneming. Geld verdienen lijkt een geaccepteerd doel. Echter blij worden we er niet van. Met fysieke kwalen en vermoeidheid tot gevolg.

En zo barst langzaam aan de ethische bom. Steeds meer mensen stellen zichzelf de vraag: 'Wat voor verschil maak ik eigenlijk? Wil ik hier mijn tijd aan besteden?' Als je dan bedenkt hoeveel tijd je aan werken besteedt: Stel je werkt 40 jaar, 4 dagen in de week, dan werk je al gauw 60.000 uur in je leven. Dan wil je toch zeker dat werk leuk is en als het kan ook een beetje zinvol is.

Hoe zou het zijn als je je werk of bedrijf ziet als middel in plaats van doel. Stel je voor dat je zakelijk doet wat je graag doet, omdat je er goed in bent. Je past je werk zodanig toe dat je waarde toevoegt aan anderen. Het gevolg is dat anderen jou graag betalen voor wat je doet. Of dit nu een werkgever of klant is. Je wordt steeds beter in wat je goed doet en daarmee groeit als gevolg het geld wat je verdient. Met meer geld kun je verder investeren in jezelf en in de bijdragen die je levert. Geld is dus het gevolg en tevens een middel om verder te groeien. En let op: dus nooit het doel!

Je werk afstemmen op wat jij leuk vindt, wat je goed kunt en waar jij in gelooft vraagt lef! Want alles kost geld. Je moet je huur of hypotheek betalen en misschien een gezin onderhouden. Het is een spannende keuze om dan te kiezen voor wat je echt leuk vindt en niet te kiezen wat op korte termijn het meeste geld oplevert. Maar als je echt rijk wilt worden: zowel in gevoel van rijkdom als financiële rijkdom dan is het tijd om je werk af te stemmen op jouw dromen en talenten. Alleen zo kun je het meeste waarde creëren en ben je ethisch verantwoord bezig naar jezelf en de rest van de wereld.

Terug naar overzicht

Madelon Dik

Madelon Dik is groeicoach en spreker. Met haar bedrijf Groei helpt Madelon je meer resultaat te behalen met een strategie die bij je past. Haar motto: In het midden van de trampoline spring je het makkelijkst, het lekkerst en het hoogst.

In 2012 kwam haar boek Groei doe-het-zelf uit. Daarin ontdek je als zzp'er in zeven stappen wat je echt wilt en wat je talent is. En hoe je dit vertaalt naar je bedrijf en een strategie waarmee je maximaal winst behaalt.

Volg haar op Twitter: @madelondik en bekijk haar website: www.madelondik.nl

Meer blogs van Madelon Dik

25 juni 2015

Stap uit de gouden kooi

26 mei 2015

Om zakelijk te groeien dien je je blinde vlek te doorbreken

30 april 2015

Vijf tips om jouw zakelijke sprong te maken

25 februari 2015

Stagnatie is een kans

29 januari 2015

Hoe bereik je waar je naar verlangt?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord