gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Eindejaarsgeschenk geven? Houd rekening met btw-regels

5 december 2014

Het einde van het jaar is in zicht. Veel zelfstandigen kiezen het einde van het jaar als hét moment om een relatiegeschenk te geven aan klanten en/of leveranciers. Door een relatiegeschenk te geven, spreek je de waardering uit over de samenwerking en houd je de relatie warm. Daarnaast heb je weer een extra moment om contact op te nemen en een nieuwe actie of dienstverlening onder de aandacht te brengen.

Het is goed om te weten, dat voor het verstrekken van relatiegeschenken bijzondere btw-regels gelden. Welke kosten zijn aftrekbaar en waar moet je rekening mee houden? Ik leg het je graag uit.

Wat wordt er verstaan onder een relatiegeschenk?

Allereerst is het goed om te bekijken wat nu precies een relatiegeschenk is. De Belastingdienst hanteert bepaalde voorwaarden in het wel of niet aftrekbaar zijn van relatiegeschenken. Een relatiegeschenk is een incidentele gift aan bestaande relaties, zoals klanten en leveranciers. Een relatiegeschenk kan een cadeau zijn in de vorm van goederen of diensten. Een gift in de vorm van een symbolisch bedrag is ook toegestaan. Het geschenk mag echter niet wervend van aard zijn. Dit wordt namelijk gezien als acquisitie en deze kosten moet je rekenen onder normale bedrijfskosten.

Met welke btw-regels moet ik rekening houden?

Houd bij het geven van een relatiegeschenk rekening met omzetbelasting. De btw die je betaalt over je uitgaven voor relatiegeschenken is niet altijd aftrekbaar. Hierbij kun je de volgende regel hanteren. Btw is niet aftrekbaar voor relatiegeschenken die, wanneer de ontvanger het zelf zou hebben gekocht, ook niet aftrekbaar zouden zijn. Hierbij geldt echter wel een drempelbedrag. Wanneer de totale kosten per relatie per jaar niet meer dan € 227 (exclusief btw) bedragen, dan kun je wel btw aftrekken. Dit geldt ook wanneer de ontvanger een particulier is of een niet btw-ondernemer.

Als zzp'er kun je dus onder bepaalde voorwaarden fiscaal voordelig eindejaarsgeschenken verstrekken. Je loopt als zelfstandig ondernemer echter zelf wel een kerstpakket mis, aangezien je niet in loondienst bent. Er gelden echter wel regelingen, waarmee je jezelf als zzp’er toch een beetje kunt belonen. Kleine geschenken, zoals een chocoladeletter of banketstaaf, zijn bijvoorbeeld onbelast.

Meer tips voor je btw-aangifte?

Online boekhouder Thinq geeft je gratis tips om je btw-aangifte nog slimmer aan te pakken. Download de gratis whitepaper: 10 tips voor je aangifte omzetbelasting.

  • 10 slimme tips voor je btw-aangifte.
  • Welke fiscale voordelen kun je benutten?
  • Waar moet je rekening mee houden bij het doen van je btw-aangifte?

Download de gratis whitepaper 'Aangifte omzetbelasting'

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Marcel van Bakel

Marcel van Bakel is manager van Thinq.nl. Thinq biedt zzp’ers, eenmanszaken en vof’s een complete online boekhoudoplossing. Nooit meer zelf boekhouden in de avonduren. Thinq regelt jouw complete boekhouding online: scannen, uploaden en klaar! Meer informatie: www.thinq.nl. Volg Marcel via Twitter op @thinqnl.

Meer blogs van Marcel van Bakel

2 oktober 2014

Jouw facturen ook sneller betaald krijgen?

2 september 2014

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

2 juli 2014

Eerste hulp bij btw-aangifte

13 juni 2014

Laat geen geld liggen!

6 februari 2020

Boekhoudpakket of (online) boekhouder?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord