gasten online
Registreer en profiteer!
 

Een echte ZZP’er heeft geen bedrijfsnaam

10 maart 2013

95% van alle startende ondernemers zijn tegenwoordig ZZP’er: Zelfstandige Zonder Personeel. En van hen is het overgrote deel weer ‘uren verhuurder’: professionals die zichzelf per uur verhuren als adviseur, consultant, trainer, coach, begeleider, vormgever, designer, tekstschrijver en ga zo maar door. En uit onderzoek blijkt dat minstens de helft daarvan binnen 5 jaar weer failliet is. Velen geven daarvan de crisis de schuld. Terwijl veel ZZP’ers beter eens naar zichzelf en hun bedrijfsnaam kunnen kijken. Tijd voor een indringend marketingadvies voor de échte ZZP’er!

95% van alle startende ondernemers zijn tegenwoordig ZZP’er: Zelfstandige Zonder Personeel. En van hen is het overgrote deel weer ‘uren verhuurder’: professionals die zichzelf per uur verhuren als adviseur, consultant, trainer, coach, begeleider, vormgever, designer, tekstschrijver en ga zo maar door. En uit onderzoek blijkt dat minstens de helft daarvan binnen 5 jaar weer failliet is. Velen geven daarvan de crisis de schuld. Terwijl veel ZZP’ers beter eens naar zichzelf en hun bedrijfsnaam kunnen kijken. Tijd voor een indringend marketingadvies voor de échte ZZP’er!

De Meervoudige Persoonlijksheidsstoornis
Veel ZZP’ers hebben last van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Ondanks hun keuze om als zelfstandige professional te werken, kiezen ze voor een bedrijfsnaam die grootse verwachtingen scheppen. Zo noemt Henk de Vries zich ineens ‘Bureau de Vries’, gaat Jan Janssen door het leven als ‘Jansen Communicatie’ en laat Maaike Peters haar persoonlijkheden de vrije loop in ‘Peters & Partners’. De echte hardcore liefhebbers van deze stoornis rennen vervolgens ook nog naar de copyshop om visitekaartjes te maken met de ondertitel ‘Directeur’ erop. Het zijn van die types waarvan ik vermoed dat ze thuis ook een pet hebben met ‘Hoofd Administratie’, die ze opzetten als ze hun bonnetjes gaan verwerken.

Wake up! Uw klanten zijn niet gek. De jaren ‘80 liggen ver achter ons. Kernbegrippen van moderne marketing zijn authenticiteit, eerlijkheid en persoonlijke aandacht. En met wie doe je dan liever zaken? Met Henk de Vries, de gedreven vormgever die al jaren door zijn omgeving wordt aanbevolen, of met De Vries Design, het opgeklopte ‘bureau’? Een ZZP’er onderscheid zich juist doordat hij als individu een service kan bieden waar een bureau nooit aan kan tippen! Ga maar na: een ZZP’er heeft geen callcenter en biedt ultieme flexibiliteit. Ook fijn: Een klant die een ZZP’er spreekt, weet ook wie het werk gaat uitvoeren. Kom daar maar eens om bij een groot bureau, waar de klant kennismaakt met een gelikte account manager, waarna hij maar moet afwachten welke consultant vervolgens de klus gaat klaren. Maak dat unique selling point niet stuk door nodeloze toevoegingen aan uw naam.

De Babyloniër
Sommige ZZP’ers kiezen voor een andere strategie. Onder de indruk van klinkende merken als Coca-Cola, Unilever en Apple, kiezen ze voor evenzo indrukwekkende bedrijfsnamen voor hun eenmanszaak: Yenza, Accumulator of Yourz. Meestal zijn er dagenlange brainstormsessies aan vooraf gegaan, en is het uitleggen van de naam een excercitie waar menig filosofisch café bleekjes bij afsteekt: ‘Ons merk komt voort uit het Griekse begrip ‘sinergàzome’, wat staat voor samenwerking. Hiermee drukken wij onze doelstelling uit om echt samen met onze klant tot verbetering van resultaat te komen, zoals men in de oudheid ook de Griekse Staat liet bloeien’. Ook populair onder deze Babyloniërs zijn Zweedse verbasteringen en oud Chinese wijsheden.

Get a life! Door zo’n ingewikkelde naam te kiezen voor je bedrijf, maak je het sterkste merk, waar je al jaren aan hebt gewerkt, helemaal kapot: je eigen naam. Veel ZZP’ers realiseren zich niet dat ze al vanaf hun geboorte gewerkt hebben aan hun eigen personal brand. Familieleden, vrienden, oud-collega’s, studiegenoten en vele anderen weten al jaren wie u bent. Vaak zijn deze mensen razend enthousiast over uw plannen om te gaan ondernemen. Sterker nog, vaak zijn dit de mensen die u aanbevelen bij uw potentiele opdrachtgevers. Voorkom dan voor hen van die genante gesprekken: ‘Oh, dan moet je echt Jan even bellen. Die kan dat geweldig goed. Hij heeft zo’n bureau, iets met Youlahare ofzo. Dat had iets te maken met Vikingen en hoe Spanjaarden samenwerken. Nou ja, kijk maar eens op www.youlahare.nl, of was het nou www.youlahere.nl?

Wil de echte ZZP’er opstaan?
Urenverhurende ZZP’ers die succesvol willen zijn, kiezen gewoon voor hun eigen naam als bedrijfsnaam. Het voordeel is dat u zich nooit groter voordoet dan u in werkelijkheid bent (), en dat uw omgeving direct op de hoogte is van uw bedrijfsnaam. Dus beste www.bureauhenkdevries.nlenbent u al ontsokkeld? kijk wat u kunt leren van bijvoorbeeld www.julesdewijs.nl, www.dolphcantrijn.nl en www.janvansetten.nl! Aan de slag en veel ondernemersplezier
 
Kijk voor meer columns van Richard Engelfriet op www.richardengelfriet.nl of volg hem op twitter via @rengelfriet

Terug naar overzicht

Richard Engelfriet

Richard Engelfriet is dagvoorzitter, spreker, columnist, trainer, coach en mediator. In zijn vrije tijd zingt hij in coverband Rizotto. Volg hem op Twitter of bezoek zijn website voor meer over Richard.

Meer blogs van Richard Engelfriet

4 februari 2015

Ik vul geen enquête meer in!

17 november 2014

Start jouw eigen bedrijf voor minder dan 100 euro

18 augustus 2014

Zo belangrijk is jouw onderscheidend vermogen helemaal niet

14 juli 2014

Netwerken met passie

8 april 2014

Nee, ik wil geen verplicht pensioen!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord