• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Corona slaat om zich heen in Nederland. Veel zzp’ers zien zich gedwongen om door de vergaande coronamaatregelen vanuit huis te werken. Dat kan best onwennig zijn, zeker als je veel communicatie hebt met de klant. Gelukkig zijn er allerlei handige oplossingen. Wij zetten de 7 beste thuiswerk tools op een rij. Plus 14 extra tips om het optimale uit je thuiswerkdag te halen.

De strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben verstrekkende economische gevolgen, niet in de laatste plaats voor zzp’ers. Als projecten al niet worden geannuleerd (met inkomstenverlies als gevolg), zal het voor zzp'ers in veel gevallen nodig blijken om werkzaamheden vanuit huis voor te zetten. Uiteraard is een goede communicatie met de klant in die situatie van cruciaal belang, evenals adequate planning, projectmanagement en inzicht in de ontwikkeling van een project. Gelukkig zijn er veel tools die hierbij kunnen helpen.

#1 Video conferencing: Skype, Zoom of Demio

Heb je Microsoft Office geïnstalleerd, dan heb je sowieso toegang tot Skype. Deze tool 'zit' standaard in Office, dus als je een uitnodiging krijgt voor een vergadering is het een kwestie van de uitnodiging aanklikken om erbij aanwezig te zijn. Wil je meer mensen tegelijk spreken, dan start je een groeps-chat. Andere veel gebruikte opties zijn Google Meet en Zoom. Hoewel er de nodige vraagtekens zijn over de privacybescherming van Zoom, heeft het platform sinds de coronacrisis sterk aan populairiteit gewonnen, met name doordat het eenvoudig is in gebruik. De Zoom software kan beperkt gratis worden gebruikt met een tijdslimiet van 40 minuten, wie meer functionaliteit wilt betaalt maandelijks evenveel als voor Netflix.

Ben je van plan om ook webinars te gaan organiseren en hecht je veel waarde aan kwaliteit van beeld en geluid en stabiliteit van de verbinding, overweeg dan de aanschaf van een dedicated pakket. Zelf hebben wij uitstekende ervaringen met de software van Demio. Demio is een web based platform voor het ontwerpen en uitvoeren van webinars.De software werkt op de gangbare systemen; Google Chrome, Apple Safari en Microsoft Edge, waardoor zowel de webinar presentator als het publiek eenvoudig aan de slag kan gaan.

#2 Communicatie: Slack

Werk je vanuit huis met meer mensen samen aan hetzelfde project, dan zal communicatie al snel een lastig punt blijken te zijn. Want ja, hoe gaat dat in de praktijk? Mensen raken e-mails kwijt, zijn niet op de hoogte van bepaalde zaken, werken per ongeluk aan de verkeerde documenten, enzovoort. Wil je dat allemaal niet, dan is Slack een onmisbaar platform.

Met Slack maak je een gezamenlijke chatruimte aan, waarin je vervolgens aparte kanalen kunt maken. Jij en de leden van jouw projectgroep kunnen zelf kiezen aan welke kanalen ze wel en niet deelnemen, zodat je alleen overlegt met de mensen die relevant zijn. Daarnaast kun je ook privégesprekken voeren en collega's bellen met de ingebouwde belfunctie.

Slack is vrijblijvender en sneller dan e-mail. Je kunt een groeps-chat beginnen zodat de lijntjes kort blijven. Het chatplatform is gratis. Maar als je gebruik wilt maken van de geavanceerdere functies, zoals een beloptie of extra geheugen, betaal je een paar euro per gebruiker per maand. Zzp’ers kunnen in de meest gevallen echter prima met de gratis versie uit de voeten.

#3 Projectmanagement: Trello

Trello is een gebruiksvriendelijke tool die bedoeld is om projecten te managen. Het idee van Trello is dat je met een soort online prikbord werkt. Op het prikbord is het ook mogelijk om aparte borden te maken. Voorbeelden van borden zijn: ‘nog te doen’, ‘mee bezig’ en ‘gedaan’. Op deze borden kun je weer aparte lijstjes maken met bijvoorbeeld taken erop. Je kunt natuurlijk ook borden maken zoals ideeën, aantal gewerkte uren en linkjes waar je informatie uit wilt halen.

Van handige to-do-lijst tot multifunctionele applicatie voor projectmanagement. Trello is in een paar jaar uitgegroeid tot dé online tool waarmee je projecten kunt ordenen, taken aan mensen kunt toewijzen en in één oogopslag de stand van zaken kunt zien.

Wat Trello erg fijn maakt is dat je taken af kan strepen als je klaar bent met een bepaalde taak. omdat je kan zien wat af is en dus bij het bord ‘gedaan’ staat. Erg handig  is ook dat je teamleden kunt toevoegen. Trello is volledig gratis te gebruiken, maar is er ook in een betaalde variant. Tegen een vast bedrag per maand krijg je dan extra opslagruimte en onbeperkte koppelingen met diensten als Slack, Google Drive, Salesforce, Mailchimp en vele anderen.

#4 Taken plannen: Todoist

Het grootste probleem van thuiswerken? Heel eerlijk, dat is discipline. Afleiding ligt altijd op de loer en voor je het weet ben je een halve dag kwijt op Facebook. Daarbij komt dat sommigen totaal blokkeren als meerdere deadlines die op hun bord liggen. Beide problemen los je eenvoudig op met een to-do list. Een dienst die hiervoor is bedoeld, is Todoist.

Todoist is een krachtige tool in een heel simpel jasje. Hierdoor kun je er snel mee aan de slag en hoef je niet eerst je weg te vinden. Je kunt taken eenvoudig toevoegen, waarbij de interface erg slim omgaat met woorden. Je kunt bijvoorbeeld intypen: ‘morgen’, of ‘volgende week maandag’, of ‘elke werkdag’, en de taak wordt op de juiste manier op de juiste data ingevoegd.

De app gaat echter veel verder dan taken, je kunt ook projecten aanmaken, taken daaraan toewijzen, prioriteiten aan taken geven, enzovoort. Ook kun je taken toewijzen aan een andere gebruiker, waardoor het ook nog eens een ideaal platform is voor samenwerking. Todoist heeft een gratis en betaalde versie. De betaalde versie zorgt ervoor dat je meer functionaliteiten hebt (zoals labels, filters en overzicht voltooide taken per project).

#5 Bestanden delen: Google Drive

Als je voor je werk veel moet samenwerken met collega's, ontkom je er niet aan dat je in hetzelfde bestand aan het werk gaat. Gelukkig zijn er meerdere populaire diensten die samenwerken in projecten mogelijk maakt. Google Drive is het meest toegankelijk, omdat alles via het web gebeurt en je enkel een Google-account nodig hebt om ermee aan de slag te gaan.

Via Google Drive kun je documenten maken in Docs, Spreadsheets en de andere diensten uit Googles G-suite. Door te klikken op 'delen' voer je de mailadressen in van de collega's waarmee je samenwerkt. Zij kunnen dan het document bewerken of opmerkingen plaatsen. Daarnaast is Google Drive een handige manier om toegang te krijgen tot al je bestanden, ongeacht waar of op welk apparaat je inlogt, zolang je alles maar in je Drive hebt gezet.

Naast Google Drive heeft Apple met iWork ook apps om samen te werken en kun je ook in Microsoft Office in hetzelfde document aan de slag. Heb je een opdrachtgever die geen diensten gebruikt van Google, dan kun je voor kiezen om je bestanden in een Dropbox onder te brengen waar je collega's ook bij kunnen.

#6 Automatiseren van taken: IFTTT

Laat je niet afschrikken. IFTTT kan nogal overweldigend overkomen. Maar als je eenmaal snapt hoe het werkt, wil je niet meer zonder. IFTTT  staat voor If This, Then That en werkt met een simpele formule: als x gebeurt, dan wordt y geactiveerd. Bijvoorbeeld, als (if) je thuis vertrekt, dan gaan je Philips Hue lampen uit. Of: als (if)  je Nest Cam ziet dat er iemand thuis is, dan zet je Honeywell Evohome thermostaat de temperatuur naar 21 graden.

Geinig? Zeker, maar de dienst ook geschikt voor serieuze zaken. Zoals: bewaar een bijlage uit mijn mail in Dropbox, zodra deze binnenkomt. Of, zodra ik een bericht op mijn website plaats, plaats de afbeelding dan ook op Facebook, enzovoort. Je kunt allerhande taken automatiseren, waardoor je je handen vrij hebt voor het werk waar je écht je energie in kwijt kunt.

#7 Wachtwoordbeheer: LastPass

Herken je dat? Zit je klaar om aan het werk te gaan, kun je niet inloggen. Wachtwoord vergeten. Niet zo heel gek, zeker niet als je als zzp’er te maken hebt met meerdere opdrachtgevers. Voor vrijwel elke dienst heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig. Daarbij zijn wachtwoorden steeds langer en complexer geworden. Om ze toch te onthouden, gebruiken we hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten. Niet verstandig, want risicovol.

Wil je een oplossing voor dit probleem? Dan is de wachtwoordmanager LastPass wat voor jou. Het is een gratis online dienst die alle wachtwoorden bijhoudt van de sites die jij gebruikt. Elke keer als je inlogt op een nieuwe site, zal het programma vragen of het de gegevens moet onthouden. Doe je  dat, dan worden ze voortaan automatisch ingevuld. Je hoeft alleen nog maar je  hoofdwachtwoord van LastPass te onthouden. Alle andere informatie vult LastPass voor je in.

Wachtwoorden herstellen en toegang tot accounts verliezen is verleden tijd. Je kunt LastPass gratis installeren als browser extensie en er is een app voor al je apparaten.

 

 

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!