gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De ware betekenis van SEO

16 oktober 2015

Vergeet alles wat je denkt te weten over SEO. Door de betekenis die meestal toegekend wordt aan die 3 letters, loop je groot risico de plank flink mis te slaan bij het optimaliseren van je website. De letters staan voor Search Engine Optimization. In de loop der jaren is dat gelijk komen te staan aan ‘hoger in Google komen’. Alsof dat het hoogste doel is, waarvoor alle middelen geheiligd zijn.

Vergeet alles wat je denkt te weten over SEO. Door de betekenis die meestal toegekend wordt aan die 3 letters, loop je groot risico de plank flink mis te slaan bij het optimaliseren van je website.

De letters staan voor Search Engine Optimization. In de loop der jaren is dat gelijk komen te staan aan ‘hoger in Google komen’. Alsof dat het hoogste doel is, waarvoor alle middelen geheiligd zijn. Daar krijg je over-geoptimaliseerde teksten van, als deze:

Je kunt nu tegenwerpen: ‘Maar het werkt!’ Dat klopt: als hoog in Google scoren zijn hoogste doel is, heeft Pascal zijn doel bereikt. Een teleurstelling, eigenlijk; de zoekmachine doet er juist alles aan om ervoor te zorgen dat dit soort trucjes niet (meer) werken.

Maar of het nu werkt voor je Google-positie of niet: er is een veel hoger doel, dat wél de kern raakt van waar SEO om (zou moeten) draaien. Vanaf het ontstaan van Google had het bedrijf al een duidelijke missie:

“Alle informatie ter wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken.”

Ze hebben die missie ook weleens als volgt geformuleerd:

Een zo goed mogelijk antwoord geven op iedere zoekvraag.
Websites die in goede antwoorden voorzien, worden daarvoor beloond met de hoogste posities. Althans: dat is de theorie. In de praktijk, zo hebben we hierboven gezien, komt dat nog niet altijd uit de verf. Dáárom zijn veel ondernemers, zélfs ‘SEO-specialisten’, nog steeds bezig Google voor de gek te houden.

Stél dat je daarin slaagt en langs slinkse weg verover je een toppositie in Google: wat heb je aan veel organisch zoekverkeer als de inhoud van je website niet overtuigt? Als je geen goed of bevredigend antwoord geeft op de zoekvraag van je bezoekers? Als je niet aansluit bij hun beleving, behoeftes en problemen?

Precies: niets. Ze verlaten je website sneller dan ze ‘m gevonden hadden. Weg kans op een nieuwe klant.

Dus wat is de ware betekenis van SEO?

Je website zó inrichten dat die optimaal afgestemd is op (de vraag/verwachting/behoefte van) je bezoekers:

  • Teksten
  • Afbeeldingen
  • Overige content (bijv. filmpjes)
  • Ontwerp
  • Navigatie

Alles moet kloppen. En ja: dat kost moeite. Misschien meer moeite dan Google voor de gek te houden. Maar de opbrengsten zijn zó veel hoger. Zowel je bezoekers als Google zullen je ervoor belonen.

Je website dient de bezoeker.  NIET Google, vindt ook Google!

Succes met je SEO. :-)

P.S.: SEO is dus ook niet ’dood’ of ‘zinloos’, zoals vaak wel beweerd wordt. SEO leeft juist als nooit tevoren wanneer we ons allemaal bezighouden met het creëren van waardevolle inhoud voor onze websites en blogs.

Terug naar overzicht

Arjan Jonker

Arjan Jonker studeerde in 2006 af aan de Universiteit van Amsterdam. Nederlandse taal & cultuur was zijn studie, Moderne Letterkunde zijn major en Tekst & Communicatie zijn minor. Die route bleek uiteindelijk te leiden naar het zelfstandige tekstschrijverschap. Nooit gedacht, maar hij is blij dat het zo is gelopen. Tegenwoordig is hij online copywriter. Hij helpt ondernemers hun webteksten ingrijpend te verbeteren.

Volg Arjan op Twitter via @arjan_jonker of bezoek zijn website: waardevollewebteksten.nl.

Meer blogs van Arjan Jonker

29 september 2017

Wat iedere zzp’er vergeet bij z’n website

24 april 2017

Google vertelt je wie je bent

14 maart 2017

Waarom ook jij SEO-teksten nodig hebt

21 februari 2017

Content marketing móet – ja, moet – in 2017

23 november 2016

De ideale lengte van webteksten

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord