gasten online
Registreer en profiteer!
 

De PPI openstellen voor zzp’ers is geen goed idee!

9 maart 2013

De belangenorganisaties en enkele politieke partijen hebben een nieuw paradepaardje, ze willen dat het voor zzp’ers mogelijk moet worden om in te stappen in een premiepensioeninstelling oftewel PPI. Een ontwikkeling waar ik me zorgen over maak want is zo’n PPI wel een revolutie voor zzp’ers?

De belangenorganisaties en enkele politieke partijen hebben een nieuw paradepaardje, ze willen dat het voor zzp’ers mogelijk moet worden om in te stappen in een premiepensioeninstelling oftewel PPI. Een ontwikkeling waar ik me zorgen over maak want is zo’n PPI wel een revolutie voor zzp’ers?

De PPI
De PPI is in het leven geroepen als vervanger van ondoorzichtige pensioen producten die de laatste jaren negatief in het nieuws waren. De PPI is een uitgeklede manier van pensioen opbouwen op basis van beleggingen. Kenmerk van de PPI is dat je standaard geen aanvullende dekkingen hebt, zoals het nabestaanden pensioen of het blijven inleggen van premie bij arbeidsongeschiktheid.

Belangen versus politiek
De PPI is niet opengesteld voor zzp’ers terwijl die groep wel een fors groeiende markt is voor verzekeringsmaatschappijen die het aantal klanten zien teruglopen en hierdoor behoorlijke inkomsten missen. Een aantal belangenorganisaties pleit ervoor dat de PPI ook beschikbaar moet komen voor zzp’ers. In de aanloop naar de verkiezingen ziet de politiek hier een kans om de zwevende zzp-kiezers aan zich te binden.

Revolutie of risico
Is een PPI dan wel de revolutie in het zzp pensioen waar wij zzp’ers op zitten te wachten? Naast het feit dat de solvabiliteitseisen aan een PPI een lachertje zijn (lees risico voor de deelnemers) ten opzichte van een pensioenverzekeraar, is een van de grootste nadelen van een PPI het feit dat een PPI geen pensioen op basis van garantie rendement kan aanbieden. Terwijl juist bij zzp'ers deze garantie zo noodzakelijk is en een belangrijk onderdeel vormt binnen een goed pensioenadvies.

Want een PPI kan pas overleven als er voldoende personen meedoen binnen een PPI. Ook moeten de inleggers voor lange tijd meedoen om een PPI rendabel te maken. Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers vaak voor korte duur ondernemer zijn. Dergelijke"slapers" (deelnemers die geen pensioenpremie meer betalen) kosten PPI instellingen veel geld aan administratiekosten. Het is maar de vraag of deze kosten in de huidige tarieven zijn verwerkt, zo niet dan kunnen deze hoogoplopende kosten uiteindelijk voor een faillissement van de PPI zorgen. Er worden nu al voorspellingen door experts gedaan dat minimaal 50% van de opgerichte PPI’s de 10 jaar niet zullen halen.

Alternatief
Op dit moment zijn er voldoende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Denk aan het transparante banksparen en ook de lijfrenteproducten van verschillende maatschappijen kunnen prima concurreren met een PPI. Verder bestaat er in veel gevallen de mogelijkheid om 10 jaar lang premie te blijven inleggen in het pensioen van de voormalige werkgever.

Conclusie
De PPI is een product met een onzeker rendement op basis van beleggingen. De bijkomende kosten kunnen fors oplopen waardoor het rendement onder druk komt te staan. Jammer dat een belangenorganisatie als bijvoorbeeld PZO daar niets over schrijft. Hiermee geven zij niet de indruk objectief in de discussie te staan en geven zij eenzijdige informatie aan hun leden en zzp'ers in het algemeen. Spelen daar wellicht andere belangen?

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord