gasten online
Registreer en profiteer!
 

De grootste killer van focus

4 april 2013

Heb je je doelstellingen op papier gezet, slaat ineens twijfel toe. Twijfel is een niet zo gewaardeerde eigenschap in onze maatschappij. Iedereen wil graag onverwoestbaar recht op zijn doel af. Om zo (financieel) succesvol te worden. Twijfel past daar niet zo goed bij. Helaas heeft iedereen er (in meer of mindere mate) last van. Maar wat als je twijfel terecht is? Mag je dan echt niet inhalen?

TIP Zet je twijfels op papier

Twijfel kan heel zinvol en nuttig zijn. Gebruik je twijfels om je keuzes vanuit een ander perspectief te zien en aan te scherpen. Wuif ze niet weg, maar ga er eens goed voor zitten. Zet ze op papier. Maak twijfels concreet en objectief. Ontleed ze en zoek oplossingen, zodat je vol vertrouwen verder kunt.

TIP Vergaar kennis en ervaring

Heb je bijvoorbeeld het idee dat je kennis en ervaring over het onderwerp mist om de juiste keuzes te maken? Zorg ervoor dat je kennis verzamelt. Dat kan op allerlei manieren:

  • Internet is een enorme bron aan informatie. Veel vakliteratuur, stappenplannen en plannen van aanpak zijn hier te vinden over allerhande onderwerpen.
  • Doe mee aan een (gratis) webinar of volg een workshop op je kennis op te vijzelen.
  • Vind een collega/sparringpartner/collega-ondernemer die wel beschikt over de benodigde kennis en ga een samenwerkingsverband aan.
  • Schakel een professioneel adviseur in. Een goede communicatieadviseur bijvoorbeeld, die je online kan coachen.

TIP Vraag je doelgroep

Heb je een goed idee, maar weet je niet of je doelgroep op jouw nieuwe aanbod zit te wachten?  Zoek het uit. Vraag je huidige klanten. Neem contact met ze op, deel je plannen en vraag naar hun behoeften.

  • Doe een steekproef-onderzoekje (via social media) om behoeften van een wat bredere doelgroep in kaart te brengen.
  • Zoek een samenwerkingspartner met wie desgewenst je je aanbod kunt optimaliseren en via een breder netwerk kunt wegzetten.

TIP Onderzoek je veronderstellingen

Vaak liggen er bepaalde veronderstellingen aan je twijfels ten grondslag, die niet per definitie hoeven te kloppen. Neem bijvoorbeeld eens een veronderstelling als ‘dit lukt me nooit’. Grootste plannen brengen vaak wat onzekerheid met zich mee. Maar betekent dat dat je ze niet uit zou moeten voeren? Volgens mij alleen een teken dat je goed moet nadenken hoe je dit het beste aan kunt pakken. Misschien is het slechts een gevoel dat dit project te groot is om alleen van de grond te trekken. Een geschikte zakenpartner is dan bijvoorbeeld een goede oplossing.

Wat je onderliggende veronderstellingen en gedachten ook mogen zijn, het is in ieder geval belangrijk er inzicht in te hebben. Ze werken namelijk (onbewust) door, ook in je communicatie. Het heeft dus indirect zijn uitwerking op je succes.

Na twijfel komt zonneschijn

Als je al je twijfels hebt onderzocht, kom je misschien tot de conclusie dat je op de goede weg zit. Da’s fijn. Als niet, dan is het toch slimmer om nu een andere weg in te slaan dan die weg te volgen, die over een half jaar ineens doodlopend blijkt te zijn? Scheelt een heleboel kostbare tijd en energie. De moeite voor wat ‘twijfel-’onderzoek waard, lijkt me.

Terug naar overzicht

Karen van der Vorst

Dit artikel is geschreven door Karen van der Vorst, freelance communicatieadviseur van Vorstelijk Werk. Het is afkomstig uit het e-zine. Meer informatie: http://vorstelijkwerk.nl/gratis-communicatietips. Volg haar op Twitter via @vorstelijkwerk

Lees hieronder nog meer blogs van Karen:

Meer blogs van Karen van der Vorst

17 juni 2014

Een vlotte babbel

21 mei 2014

De kracht van de referentie

18 februari 2014

Waarom eigenlijk een kernboodschap?

23 januari 2014

Welke communicatiemiddelen voor jou het beste werken..

3 december 2013

Communicatie of manipulatie? That’s the question

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord