gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

2 oktober 2018

Jezelf serieus nemen als zzp'er is een belangrijke eigenschap als je succesvol wil ondernemen. Een paar zaken uitzoeken bij de start van je onderneming hoort er daarom ook bij. Want jij kan jezelf wel ondernemer noemen, maar dit betekent nog niet dat je ook voor alle belastingzaken ondernemer bent zoals de inkomsten- en omzetbelasting. Hoe kom je erachter of jij als ondernemer ook aangifte inkomstenbelasting moet doen? Ik deel in deze blog een handige tool waarmee je het direct uitvindt!

Als jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kun je recht hebben op bepaalde aftrekposten. Denk aan zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-winstvrijstelling, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en meer. Zeker de moeite waard om je even goed in te verdiepen dus.

Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Als het je gaat duizelen bij deze termen: geen zorgen. Je hoeft niet zélf uit te vogelen of je wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. De Belastingdienst heeft hiervoor een makkelijke tool: de OndernemersCheck.

Met de OndernemersCheck kun jij aan de hand van maximaal 20 vragen een indicatie krijgen of jij recht hebt op aftrekposten. De check is onderverdeeld in vier thema’s: zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang.

Benieuwd of jij ook recht hebt op aftrekposten? Doe snel de OndernemersCheck en kom erachter!

Ondernemer voor de omzetbelasting

Overigens kun je ook geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wél voor de omzetbelasting zijn. Als je ondernemer voor de btw bent, krijg je een btw-nummer van de Belastingdienst en moet je elk kwartaal de btw-aangifte doen. Lees hier meer over het doen van de btw-aangifte.

TIP Wil je meer weten? In dit kennisartikel lees je meer over ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met de Belastingdienst

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

26 november 2020

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

24 november 2020

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

28 oktober 2020

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

2 oktober 2020

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

12 oktober 2020

Waarom ik heb gekozen voor SharePeople

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord