gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

21 februari 2017

Bij ikwordzzper.nl krijgen we veel vragen over hypotheken. Wat zijn de mogelijkheden als zzp’er? Wat zijn de regels tegenwoordig? Je kunt als zzp’er tegenwoordig al na één jaar als zelfstandige een hypotheek met NHG aanvragen. In deze blog leg ik je uit wat de mogelijkheden zijn om een huis te kopen met Nationale Hypotheek Garantie als zzp’er.

Via bijvoorbeeld onze Facebook-groep ‘Zzp’er durf te vragen’, via de chat van ikwordzzper.nl of via Het Ondernemerscollectief krijg ik regelmatig de vraag: “wat zijn de mogelijkheden voor het aanvragen van een hypotheek als zzp’er?” Om wat meer duidelijkheid te verschaffen zet ik in deze blog de regels op een rijtje.

Eén jaar zelfstandig

Voorheen moest je drie jaar als zzp’er actief zijn om een hypotheek met NHG aan te kunnen vragen. Sinds 1 december 2016 is dit verkort naar één jaar. Daar publiceerden we destijds ook dit nieuwsbericht over.

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en is een waarborg voor restschuld bij gedwongen verkoop. Met NHG ‘koop’ je eigenlijk een stukje zekerheid. Als je een hypotheek met NHG hebt en je je woning gedwongen moet verkopen, kan het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) namelijk een eventuele restschuld kwijtschelden.

Kosten van NHG

Dit is natuurlijk heel aantrekkelijk voor zzp’ers, die vaak minder financiële stabiliteit hebben dan werknemers in loondienst. De NHG kost je 1% van je hypotheekbedrag. Dit betaal je bij het afsluiten van je hypotheek. De kosten zijn overigens wel aftrekbaar voor je inkomstenbelasting.

Maximale koopsom 2018

De maximale koopsom voor een woning met Nationale Hypotheek Garantie is op 1 januari 2018 vastgesteld op € 265.000. Dit is trouwens hoger dan vorig jaar – toen dat bedrag nog maximaal € 245.000 was.

Hypotheekverstrekkers

Als je dus minimaal één jaar als zzp’er actief bent, kun je een woning met deze maximale koopsom met NHG verkrijgen. Koop je een woning met een hogere koopsom, dan heb je geen recht op NHG. Als zzp’er kun je terecht voor een hypotheek met NHG bij:

 • ABN AMRO
 • Aegon
 • Argenta
 • BLG Wonen
 • Delta Lloyd
 • Florius
 • ING
 • Lloyds Bank
 • Nationale Nederlanden
 • Obvion
 • Rabobank
 • RegioBank
 • SNS
 • SVn
 • Triodos Bank
 • Woonfonds Achmea

Ook bij NIBC Direct kun je terecht, echter hanteren deze wel eigen voorwaarden.

Hoe werkt het?

Als je een woning op het oog hebt, dien je eerst je toetsinkomen te laten berekenen. Dit inkomen wordt gebaseerd op jouw gemiddelde inkomen van de laatste drie kalenderjaren. Dit kan ook dus ook een combinatie zijn van twee jaar salaris uit loondienst en één jaar inkomen als zelfstandige.

Gemiddeld inkomen

Je mag maximaal één jaar geen inkomen hebben gehad – maar daarmee wordt het gemiddelde inkomen dus wel lager. Als je in je laatste jaar minder inkomen hebt gehad dan het gemiddelde inkomen, dan wordt jouw inkomen van het laatste jaar berekend. Ook wordt het lopende boekjaar meegenomen in de berekening: je huidige inkomen moet stroken met het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

Toetsinkomen laten vaststellen

Je kunt aan jouw hypotheekadviseur vragen om het toetsinkomen te laten vaststellen. Het WEW heeft twee partijen aangewezen die jou inkomen mogen toetsen: Pentrax in Nijmegen en Raadhuys Tax Legal Accounting in Den Haag. Je kunt het ook zelf doen: de aanvraagformulieren vind je op deze pagina van NHG.

Prognose

Daarnaast moet je via je accountant of boekhouder ook een positieve prognose voor de toekomst krijgen. Deze overhandig je aan je hypotheekverstrekker. Verder moet je natuurlijk, ook als zzp’er, voldoen aan de eisen waar ieder andere huizenkoper mee te maken krijgt.  

Wil je meer weten?

In dit kennisartikel lees je meer over hypotheekmogelijkheden. Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je daarnaast altijd terecht bij onze hypotheek helpdesk voor al jouw hypotheek-gerelateerde vragen.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord