gasten online
Registreer en profiteer!
 

Advies commissie van Dijkhuizen: “Start niet als zzp’er”.

21 juni 2013

Afgelopen week werd het adviesrapport van de Commissie van Dijkhuizen overhandigd aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Zoals gewoonlijk wederom een advies met de nodige vraagtekens en losse eindjes. Wat de commissie van Dijkhuizen betreft moet de overheid het starten als ondernemer zoveel mogelijk ontmoedigen. Uitknijpen en vooral niet stimuleren, een zorgelijke ontwikkeling.

Waar is de Winstbox?

In het regeerakkoord van 2012 werd besloten per 1 januari 2015 een Winstbox te introduceren voor ondernemers. De zelfstandigen- en startersaftrek kwamen te vervallen en ondernemers gingen 28% betalen over hun inkomsten. Hiermee gingen ondernemers met € 35.000,- belastbaar inkomen  of hoger vooruit in besteedbaar inkomen. Als het aan deze nieuwe commissie ligt zal deze Winstbox er niet hoeven te komen. Van Dijkhuizen stelt, alsof er niets aan de hand is, dat 37% van over een inkomen tot € 62.500,-- wel een mooi tarief is en adviseert de Winstbox naar de prullenbak.

Arbeidskorting = redding?

Lezen we verder in het adviesrapport dan wil van Dijkhuizen ons ondernemers compenseren met een verhoging van de arbeidskorting. Jawel zo creëert de politiek een mooie waas over het advies want u raadt het al, de hoogte van deze compensatie wordt niet genoemd.

Netto maandsalaris

Op basis van het adviesrapport gaat een startende zzp’er met een belastbare winst van € 35.000,--met recht op startersaftrek er jaarlijks € 2.874 netto op achteruit. Een IB ondernemer zonder deze startersaftrek betaalt € 2.107,-- netto meer per jaar.

Veel willen weinig doen

De overheid wil dat zzp’ers pensioen op gaan bouwen en hun arbeidsongeschiktheidsverzekering gaan regelen. Zodat ondernemers meer gaan bijdragen aan de sociale voorzieningen in Nederland. Met dit soort anti ondernemersmaatregelen jaagt de commissie de flexibele schil van onze economie weg uit het ondernemerschap.

Dus beste starters: “bezint eer gij begint”, want als het aan de commissie van Dijkhuizen zal liggen betalen jullie straks de hoogste boete.

Wil je weten wat de eventuele financiële gevolgen zijn van het advies van de commissie van Dijkhuizen? Maak dan, met dank aan Thom Vink, een berekening via deze link of download hier een rekenvoorbeeld van Henri Stelder, adviseur bij Administratiekantoor Stelder.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord