• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Je ‘ding’ doen en er geld mee verdienen

‘Doe waar je van houdt en het geld volgt vanzelf’. Dat klinkt heel aantrekkelijk. Je zou willen dat het zo gemakkelijk was. Hoewel ik echt geloof iemand die een bedrijf begint dat aansluit bij zijn passie een grotere kans op succes heeft, is de realiteit niet zo eenvoudig als deze eerste regel suggereert.

In de praktijk is het eerder iets van: als je toegewijd, gedisciplineerd en slim bent, en bereid bent voor de korte termijn van veel dingen af te zien, en je echt begrijpt hoe geld wordt verdiend - dat je de ins-en-outs van succesvolle verdienmodellen en van de verdienmodellen van je concurrenten snapt – dan is er een goede kans dat, als je selectief bent met wat je doet, je met je ‘ding’ doen geld kunt verdienen. Pfff, ben je er nog? Gelukkig zijn er ook uitzonderingen!

Geluk

Sommige mensen hebben geluk in de liefde. Ze trouwen met hun jeugdvriend(in), hebben leuke kinderen, maken bijna nooit ruzie met hun partner en plaatsen nooit vraagtekens bij hun relatie. Andere mensen hebben geluk in zaken. Ze beginnen op jonge leeftijd vanuit huis met vrienden een bedrijf waar ze de volgende 30 jaar intensief mee bezig zijn om te eindigen als uiterst welvarend ondernemer. Maar voor veel van ons vergen financiële vrijheid en succes wat meer inspanningen. Maar de beloning kan – in meerdere opzichten – groot zijn. We moeten alleen rekening houden met de problemen die horen bij doen waar we van houden.

Er zijn twee duidelijke problemen waar je wellicht mee te maken krijgt wanneer je probeert met je ‘ding’ doen geld te verdienen. Het eerste probleem is dat je erg weinig per uur verdient en dat je meer dan 16 uur per dag moet werken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Het tweede probleem is dat er wel een markt bestaat voor wat jij doet, maar dat je niet weet hoe je betalende klanten krijgt. Een ander, minder voor de hand liggend probleem is lef. Veel mensen hebben het lef niet om geld te vragen voor datgene wat ze het liefst doen.

Lef is onmisbaar

De passies van de meeste mensen geven hen een goed gevoel. Als je goed kunt schilderen, dan is de kans groot dat je sociale erkenning krijgt van mensen die je schilderijen bewonderen. Je baan kan dan waardeloos zijn, je voelt je als schilder een compleet mens. Maar wat gebeurt er nu als je zou proberen met schilderen je geld te verdienen en dat uiteindelijk niet lukt? Wat doet het met je als je steeds meer schilderijen moet maken om ook aan het eind van de maand nog geld over te hebben en dat daardoor de kwaliteit van je schilderijen afneemt? Wat zal het met je doen als je als kunstenaar mislukt?

Als het je niet lukt om met je ‘ding’ doen een inkomen te verwerven, dan is de kans groot dat precies datgene wat jou je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde geeft, zal verdwijnen. En de meeste mensen willen dat risico niet lopen. Als je het probeert maar het lukt niet om er een goed inkomen mee te verwerven, dan kan een van je mooiste bronnen voor energie en eigenwaarde je een uiterst onplezierig gevoel bezorgen. Dat is de reden waarom je voor geld verdienen met je ‘ding’ doen lef nodig hebt.

Heel veel lef. Je hebt meer lef nodig dan wanneer je geld verdient met iets doen waar je een hekel aan hebt. Je hebt meer lef nodig dan helemaal geen geld verdienen. Het draait er allemaal om dat je comfortzone verlaat en bereid bent te mislukken met iets dat je gewoonlijk een fantastisch gevoel geeft, iets waarin je je helemaal kunt verliezen, waarmee je volledig de tijd vergeet en de wereld om je heen niet lijkt te bestaan.

Overtuiging

Het houdt ook in dat je staat achter de waarde van de producten of diensten die jij biedt en dat je ruggengraat vertoont. Je moet er werkelijk van overtuigd zijn dat mensen je goed dienen te betalen en jouw (meer)waarde voor hen direct of indirect kunnen vaststellen. En alsof dat niet genoeg is, moet je ook nog leren omgaan met het volgende: wanneer mensen iets voor weinig of bijna niets doen, dan halen ze hun motivatie uit het zo goed mogelijk uitvoeren van de taak zelf. Zodra mensen voor een taak worden betaald, zullen ze in de uitvoering van die taak precies zo veel motivatie stoppen als ze voor de hoogte van de beloning nodig achten. En desgevraagd geven ze aan dat ze aan die taak minder plezier beleven omdat ze het voor hun gevoel doen voor geld. En dat klinkt niet vreemd. Veronderstel dat je een onbetaalde blogger bent, dan is de kans groot dat je voldoende van bloggen houdt dat je het voor weinig of geen geld ook zou doen. Maar als je een betaalde blogger bent en verplicht bent om te bloggen voor het geld dat je ontvangt, dan zul je er waarschijnlijk minder plezier aan beleven. Want het is dan je baantje.

Wat is hier de oplossing?

Dat is van je passie een zakelijke activiteit te maken en geen baan. Waarom? Als je bedrijf niet zonder jou kan draaien, dan heb je geen bedrijf. Dan heb je een baan. En er zijn maar weinig mensen die hun baan echt leuk vinden. En dit houdt wellicht in dat je je ondernemersvaardigheden verder moet ontwikkelen.

Zodra je van je passie een zakelijke activiteit maakt in plaats van een baan (met andere woorden, dat je een onderneming opzet die zonder jou kan draaien), maak je tijd vrij, komt er meer energie en open je de creatieve bronnen die nodig zijn om die zakelijke activiteit vorm te geven. Dat is ook de reden waarom – uitzondering daargelaten – mensen die voor hun vrijheid hebben gekozen, die hun geld verdienen met waar ze van houden, ook dol zijn op hun bedrijf en alles over de bedrijfsprocessen willen weten. Als jij je ‘ding’ wilt gaan doen, leer dan ook hoe je de verdienmodellen kunt vinden en ontwikkelen om er geld mee te verdienen. Leer wat ondernemen betekent en wat marketing inhoudt.

Maar wellicht is er iets ander dat je ervan weerhoudt om geld te verdienen met wat jouw ‘ding’ is. Je realiseert je wellicht onbewust de aantrekkingskracht van ‘zachte mogelijkheden’. Wat zijn ‘zachte mogelijkheden’? Dat zijn toekomstige mogelijkheden. Het zijn vaak mogelijkheden die goed zijn voor je ego maar niet voor wat je onder de streep financieel overhoudt. Zachte mogelijkheden zijn veelal sociale mogelijkheden. Maar ze zorgen niet voor geld op je rekening of brood op de plank. Je moet snappen wat de verdienmodellen zijn en hoe je die toepast om van te leven.

Geld is niet het belangrijkste

Maar als je geen duidelijk focus hebt op hoe je geld kunt verdienen, dan heeft je onderneming een uiterste houdbaarheidsdatum. Dat betekent niet dat je een onplezierig mens moet worden dat alleen met geld bezig is. Je moet alleen je prioriteit duidelijk hebben en een overlap zien te vinden tussen je passie, je ‘ding’ doen en een bewezen verdienmodel dat je ook nog eens kunt herhalen.

Voordat je gaat proberen geld te verdienen met datgene waar je van houdt, is het goed wanneer je eerst probeert te achterhalen hoe je door van je passie een zakelijke activiteit te maken de hoogste hefboom in termen van inkomsten kunt bereiken. Als je bijvoorbeeld weg bent van het restaureren van antieke meubelen, dan is een blog over meubelrestauratie wellicht niet de meest aantrekkelijke manier om geld te verdienen. Maar een gratis webinar ter kennismaking in combinatie met een DVD vol tips over meubelrestauratie misschien wel. En natuurlijk laat je die DVD sponsoren door leveranciers van gereedschappen en materialen voor het restaureren van meubels.

Verdienmodel

Hiermee kun je thuis aankomen: verzin een verdienmodel dat aansluit bij de manier waarop je van jouw ‘ding’ een zakelijke activiteit kunt maken. Zoek daarna anderen die dat verdienmodel al op een succesvolle manier gebruiken. Omgekeerd mag natuurlijk ook, maar door het eerst zelf te verzinnen krijg je een scherper beeld van de facetten die een rol spelen. Onderzoek vervolgens hoeveel uur zij met hun bedrijf bezig zijn en hoeveel geld dat oplevert. Als jij niet bereid bent om voor een vergelijkbaar inkomen net zoveel uur te werken, ga dan op zoek naar een ander verdienmodel. Vooral als je inschat dat je niet zo slim of ervaren bent als de persoon die het bedrijf runt waar jij zojuist naar hebt gekeken.

De vrijheid om met zakelijke activiteiten je ‘ding’ te doen en daarmee jezelf en je gezin te onderhouden, komt binnen je bereik als je ook de geldzaken goed regelt (met wat voor verdienmodel dan ook).

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl).

Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor.

Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling.

In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger.