• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 26: Zzp'ers maken zich zorgen over handhaving Wet DBA en ruim 13.000 bedrijven ten onder ondanks coronasteun

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over onrust door de aangekondigde handhaving per 1 oktober van de Wet DBA, 13.000 bedrijven met coronasteun wisten niet te overleven en merendeel van de zzp’ers voelt er ondanks de coronacrisis niets voor om in loondienst terug te keren.

Zzp’ers bezorgd over handhaving Wet DBA

Onder zzp’ers is onrust ontstaan over de mogelijkheid dat de Belastingdienst per 1 oktober de Wet Deregulering beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) gaat handhaven. De afgelopen tijd kwamen er verschillende signalen die wijzen in die richting. Zo zijn grote opdrachtgevers als de gemeente Amsterdam begonnen om contracten met zzp’ers tegen het licht te houden, melden freelancers. Ook wil Amsterdam de contractlengte maximeren tot één jaar.

Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), zegt naar aanleiding van de gebeurtenissen in Amsterdam veel signalen te hebben ontvangen van verontruste zzp’ers. Ook zou er een bijpraatsessie zijn geweest tussen Vijlbrief en diverse zzp organisaties, maar bij deze gelegenheid kon de staatssecretaris de onduidelijkheid niet wegnemen.

Lees ook: Kabinet schuift handhaving Wet DBA opnieuw voor zich uit

De Wet DBA werd in 2016 ingevoerd met als doel schijnzelfstandigheid tegen de gaan. Maar door problemen met de wet is de actieve handhaving al meerdere malen opgeschort. Op dit moment geldt een handhavingsmoratorium, dat vanaf 1 oktober vervalt. Daarnaast loopt er een proef met een webmodule die nog tot midden deze maand loopt. Deze webmodule moet het instrument worden om te bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking of niet.

Eerder schreef Vijlbrief dat het kabinet pas na evaluatie van de pilot met de webmodule een besluit zou nemen over de handhaving van de Wet DBA. ZZP Nederland vindt dit te vaag. In een brandbrief die de vereniging samen met PZO heeft opgesteld, dringen ze aan op duidelijkheid. "Wij hebben Vijlbrief dringend verzocht richting de gemeente Amsterdam het juiste signaal af te geven, het handhavingsmoratorium te verlengen en dit middels een brief aan de Tweede Kamer te bevestigen.”

Bron: De Ondernemer

Ruim 13.000 bedrijven dicht ondanks coronasteun

Ruim 13.000 van de 586.000 bedrijven die coronasteun ontvingen, hebben de deuren in het afgelopen jaar gesloten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Omgerekend komt het erop neer dat 2% van de bedrijven de crisis niet wist te overleven, ondanks steun van de overheid. Van de bedrijven die geen steun kregen sloot een veel hoger percentage (9%) de deuren.

Van de grotere steunmaatregelen werd de Tozo het meest gebruikt. Deze regeling werd in het leven groepen voor zelfstandig ondernemers van wie het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum zakte. Van de 300.000 bedrijven van ondernemers die een beroep deden op de Tozo-regeling, zijn er 2800 (1%) opgeheven. Daarmee lijkt het dat zzp’ers minder te lijden hebben gehad van de coronacrisis dan gedacht, maar die conclusie durft CBS-econoom Marjolijn Jaarsma niet te trekken. “Het kan ook zijn dat ze wel gestopt zijn, maar hun bedrijf nog niet officieel hebben uitgeschreven. Ook kwamen lang niet alle zzp’ers in aanmerking voor steun.”

Ondanks het grote aantal bedrijfsopheffingen is het aantal faillissementen met 2200 nog altijd historisch laag. Het is ook lang niet altijd zo dat een bedrijf wordt opgeheven vanwege een faillissement. Ondernemers kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om hun bedrijf te stoppen om te voorkomen dat het failliet gaat.

Bronnen: RTL Nieuws en De Telegraaf

Zzp’er kiest ondanks crisis zelden voor vaste baan

De positie van zzp’ers staat weer volop in de belangstelling sinds begin deze maand het ontwerp­advies Zekerheid voor mensen verscheen. De Sociaal-Economische Raad wil flexibele arbeidsrelaties beter regelen, onder andere door nulurencontracten af te schaffen en een sociaal vangnet te creëren voor zelfstandigen. Verdienen ze minder dan €35 per uur, dan kunnen ze, als het aan de SER ligt, bij de rechter een vast contract bedingen.

“Gaat dat gebeuren?”, vraagt Het Financieele Dagblad zich af. De krant laat enkele zzp’ers aan het woord die deze stap hebben gemaakt. Maar meer dan een handjevol is het niet. Het merendeel van de zzp’ers is juist verknocht aan de vrijheid van het zelfstandigenbestaan. Zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel dat het aantal parttime zzp'ers van 2016 tot begin 2021 is gestegen met 46% en het aantal fulltime zzp’ers met een derde.

Lees ook: Zzp'er gelukkiger dan werknemer in loondienst

Anne Megens, beleidscoördinator bij werkgeversvereniging AWVN, laat weten niet verbaasd te zijn over de groei van het aantal zelfstandigen. “Ik hoor van bedrijven dat ze dolgraag zzp’ers in dienst nemen, maar dat die hun vrijheid koesteren.” Een belangrijke reden voor zzp’ers om wel te kiezen voor loondienst, is volgens haar dat ze in een organisatie vaak meer ontwikkelmogelijkheden hebben. “Ze kunnen eens iets nieuws proberen, waar ze nog niet helemaal de vaardigheden voor hebben.”

Bron: FD

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA helpdesk

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.