• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 5 min

#ZZPUpdate week 49: Tozo komt niet terug maar het kabinet helpt zzp’ers met heroriëntatie

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Tozo komt niet terug

Met de huidige lockdown blaast de overheid steunmaatregelen weer nieuw leven in. De regeling waar vooral zzp’ers baat bij hadden, komt als het aan het demissionaire kabinet ligt niet terug. Veel zzp’ers voelen zich in de steek gelaten, maar roepen de overheid vooral op om vooruit te denken.

Dat de Tozo niet terugkomt, schiet veel zzp’ers in het verkeerde keelgat. 'Stop dit ad hoc-beleid en kom met plannen voor hoe we mét het virus kunnen leven en ondernemen' is een oproep die door 79% van de zzp’ers wordt ondersteund. Dit blijkt uit een peiling van Knab onder 500 zzp’ers.

Ruim een kwart van de ondervraagde zzp’ers heeft wél begrip voor de keuze om de Tozo niet opnieuw in te voeren. Zij benadrukken dat we in een nieuwe werkelijkheid leven.

Van de zzp’ers die nu minder omzet draaien, denkt 40% erover om hun onderneming aan te passen. Bijna 34% denkt eraan om te stoppen met de onderneming. Voor 18% is omscholen zelfs een optie.

Het gebrek aan visie en het niet opnieuw invoeren van de Tozo zorgt ervoor dat het rapportcijfer voor het kabinet onder zzp’ers snel daalt. Gaven de zzp’ers eind september gemiddeld nog een 5,6, nog geen drie maanden later krijgt het kabinet van hen een stevige onvoldoende: 4,3.

Bron: De Ondernemer

Kabinet wil zzp’ers helpen met heroriëntatie

Het kabinet denkt dat de verruimde bijzondere bijstand (Bbz) voldoende steun biedt aan zzp’ers in crisistijd.

Het kabinet stopte op 1 oktober 2021 een deel van het coronasteunpakket, waaronder de Tozo-regeling voor zzp’ers. In plaats daarvan hoeven zij aan minder eisen te voldoen om bijzondere bijstand aan te vragen. Zo hoeven zzp’ers geen vermogenstoets en levensvatbaarheidsplan meer in te leveren.

Volgens demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma biedt de Bbz meer ruimte voor maatwerk dan de Tozo. Als een ondernemer Bbz aanvraagt, gaat een gemeenteambtenaar namelijk met de ondenemer in gesprek over de toekomst. Zo kan de ambtenaar suggereren een vaste baan te zoeken óf te ondernemen in een andere sector.

De verruimde Bbz geldt tot 1 januari 2022. Op 14 december wordt bekend of die verruiming verlengd wordt. Tijdens het debat over de coronamaatregelen pleitten linkse oppositiepartijen onlangs nog voor een herinvoering van de Tozo. Zij vinden het oneerlijk dat zzp’ers alleen in aanmerking komen voor een vergoeding op bijstandsniveau.

Bron: Zipconomy

Nieuw EU-voorstel voor zzp’ers die werken voor een platformbedrijf

De Europese Commissie presenteerde gisteren een voorstel om platformwerkers beter te beschermen. Mensen die voor platformbedrijven als Uber, Deliveroo en Helpling werken moeten werknemer worden, tenzij het platform hard kan maken dat ze dit niet zijn. Dat staat in een EU-ontwerprichtlijn. Het voorstel gaat binnenkort naar de 27 lidstaten en het Europees Parlement.

De bewijslast voor zelfstandig ondernemerschap ligt in het voorstel straks bij de platformbedrijven. Werkgeversorganisaties zijn hier niet blij mee. Zij stellen dat platformwerkers, zoals taxichauffeurs, huishoudelijke hulpen of maaltijdbezorgers zelf als zzp’er aan de slag willen. De vakbonden en veel Europese politici reageren juist positief op de voorgestelde richtlijn van de commissie. Zij gaan ervan uit dat veel platformwerkers in feite werknemers zijn, die dus ook recht hebben op een minimumloon, betaald verlof en een pensioen.

Al langer worden er rechtszaken gevoerd over schijnzelfstandigheid. Uitspraken laten zien dat platforms nu ook al gemotiveerd moeten aantonen dat het niet om werknemers gaat, maar om zzp’ers.

Bron: RD

Qua kwartaalcijfers herpakt het Kleinbedrijf zich in het derde kwartaal van 2021. Maar wie goed kijkt naar de balans, ziet een somberder beeld. Het veelal (te) lage ondernemersloon en de negatieve buffers laten een zorgelijke situatie voor de kleine ondernemer zien. Dit blijkt uit het vierde onderzoek van de Kleinbedrijf Index (KB-Index), waaraan meer dan 1.000 ondernemers deelnamen. De KB-Index is een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL voor ondernemers en het Kenniscentrum Digital Business & Media van de Hogeschool Utrecht. Met deze vierde rapportage is de Kleinbedrijf Index nu een jaar actief en vraagt zij met succes aandacht voor de situatie van het Kleinbedrijf waar zzp'ers een groot deel van vormen.

Ondernemersbeloning zzp'er en weerstandsvermogen te laag ondanks goed derde kwartaal 2021

Qua kwartaalcijfers herpakt het Kleinbedrijf zich in het derde kwartaal van 2021. Maar wie goed kijkt naar de balans, ziet een somberder beeld. Het veelal (te) lage ondernemersloon en de negatieve buffers laten een zorgelijke situatie voor de kleine ondernemer zien. Dit blijkt uit het vierde onderzoek van de Kleinbedrijf Index (KB-Index), waaraan meer dan 1.000 ondernemers deelnamen.

De gerealiseerde derde kwartaalcijfers laten een verbetering zien ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Hoewel de omzetindex gelijk blijft, presteren alle sectoren op of zelfs boven het omzetniveau van 2019 (pré-corona). De continuïteit verbetert zichtbaar en het aantal bedrijfssluitingen daalt van 4% naar 2,6%.

De bovengenoemde cijfers schetsen -op het eerste gezicht- een positief beeld. Maar een groot deel van de ondernemers gebruikt (pensioen- en investering)reserves en privé spaartegoeden om in de groene cijfers te blijven. Hans Biesheuvel, voorzitter ONL legt uit; “Dit geld hebben ze gebruikt om hun schuldenpositie te verkleinen. Maar wat ik misschien nog wel schokkender vind is de geringe stijging van het ondernemersloon. Nog steeds krijgt 36% van de ondernemers een beloning ónder bijstandsniveau. De combinatie van het aflossen van schulden vanuit privé en het uitkeren van een (te) laag salaris heeft invloed op de solvabiliteit.”

In het rapport is terug te zien dat deze weerstandsindex (solvabiliteit) opnieuw verder daalt. Per eind september 2021 heeft 28% van de ondernemers een negatief eigen vermogen en dus geen buffer om tegenvallers op te vangen. Ondersteuning om deze coronacrisis financieel te kunnen overbruggen is dan ook nodig. Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits beaamt dat; “We zien de afgelopen weken opnieuw een stijgende vraag naar ons corona-overbruggingskrediet. Daarbij blijven we ook alert op de levensvatbaarheid van een bedrijf. Soms aangeven dat het niet verstandig is om nóg meer te investeren en te lenen is voor ons ook onderdeel van sociaal kredietverstrekkerschap.”

Bron: ikwordzzper.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Agenda

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.