• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 2: Startende zzp'ers draaien meer omzet dan verwacht en 204.500 zzp'ers gestart in 2021

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Zzp’er wil administratie efficiënter inrichten

Uit een peiling van de Belastingdienst blijkt dat 35% van de zzp’ers hun administratie efficiënter wil inrichten. Het gaat om zzp’ers die zelf btw-aangifte doen of deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR).

Een goede administratie is van groot belang voor zzp’ers. Het vormt de basis voor je bedrijfsvoering. Bovendien is het bijhouden van administratie een wettelijke plicht. Wie de administratie goed bijhoudt, heeft op elk moment zicht op hoe het met je onderneming gaat. Hierdoor kun je als zzp’er de juiste bedrijfskeuzes maken en op tijd bijsturen als dat nodig is. Het helpt om goed en snel aangifte te doen voor de btw en de inkomstenbelasting. En het laat je eraan denken regelmatig en tijdig te checken welke aftrekposten je mag gebruiken. De Belastingdienst geeft vijf tips voor een efficiënte administratie:

  1. Houd je administratie bij op één centrale plek, het liefst digitaal.
  2. Werk je administratie één keer per week en op een vast moment bij. Daarmee is je administratie altijd actueel en raadpleegbaar.
  3. Houd je zakelijke en privé-administratie gescheiden. Dat geeft je onder andere goed zicht op je omzet.
  4. Bewaar alle administratieve gegevens in hun originele vorm. Ontvang je een factuur op papier, dan bewaar je de papieren factuur. Komt een factuur digitaal binnen, dan bewaar je de factuur digitaal.
  5. Bewaar alle administratie minimaal 7 jaar (ook wat digitaal is).

Bron: De Limburger

Startende zzp’er draaien meer omzet dan ze vooraf verwachtten

Startende zzp’ers draaien meestal meer omzet dan ze van tevoren hadden ingeschat. Dit blijkt uit onderzoek van de onlinebank Knab. De helft van de zzp’ers doet het in de eerste drie jaar qua omzet al boven verwachting.

Januari is standaard de populairste maand om te starten met ondernemen. Ondanks de coronacrisis beginnen ook deze maand weer duizenden Nederlanders voor zichzelf. De grootste drempel om de stap naar het ondernemerschap te zetten, is de onzekerheid over toekomstige inkomsten. Een onterechte zorg, blijkt uit onderzoek van Knab. Liefst 52% van de zzp’ers draait in de eerste 3 jaar al meer omzet dan ze vooraf verwachtten.

De meeste zzp’ers beginnen rond hun veertigste levensjaar. Dit is een levensfase waarin financiële zekerheid erg belangrijk is. Financiële onzekerheid is door 33% van de zzp’ers bestempeld als de grootste drempel om te beginnen met ondernemen. Op gepaste afstand volgt ‘geen zin in randzaken’. Van de ondervraagde zzp’ers gaf 19% aan op te zien tegen zaken als administratie, marketing en netwerken. Daarnaast twijfelde 18% of hun product of dienst wel aan zou slaan.

Veel zzp’ers nemen de financiële onzekerheid weg door een baan ernaast te houden. Van alle ondervraagden heeft 17% naast hun eigen onderneming ook nog een baan in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate iemand langer onderneemt. Van iedereen die korter dan vijf jaar onderneemt, heeft 22% er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan vijf jaar ondernemen is dat nog maar 11%.

Overigens moeten deze ‘parttime ondernemers’ wel letten op het urencriterium. Als ondernemer moet je van de Belastingdienst gemiddeld 23,5 per week aan je bedrijf werken om voor de zeer voordelige starters- en zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Deze groep geeft aan gemiddeld 23 uur per week te ondernemen. Fulltime ondernemers besteden gemiddeld 44 uur per week aan hun bedrijf. Naast het urencriterium is het ook belangrijk dat je een (minimaal) uurtarief bepaalt. Vind je dit lastig? Wij helpen je graag met onze uurtarief calculator.

Bron: ikwordzzper.nl

Wie zijn de zzp'ers?

Zzp’ers vormen een heel diverse groep en de gemiddelde zzp’er bestaat niet. Kenmerken van zzp’ers vergelijken met zmp’ers (zelfstandige met personeel) en werknemers geeft wel meer inzicht. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Enkele feiten op een rij:

  • In vergelijking met werknemers zijn zzp’ers vaker man, namelijk 60%. Bij werknemers is dit 51%. De man-vrouwverhouding bij zmp’ers is nog verder uit evenwicht dan bij zzp’ers. In deze groep is 75% man en 25% vrouw.
  • De meeste zzp’ers (71%) wonen samen met een partner. Zmp’ers hebben met 85% nog vaker dan zzp’ers een partner. Werknemers met 62% juist minder.
  • Van de zzp’ers had 31% een partner met een vaste arbeidsrelatie. Voor zowel zmp’ers als werknemers ligt dit aandeel hoger. Bij zzp’ers had 19% een partner die ook zzp’er is. Bij werknemers en zmp’ers komt dit relatief veel minder vaak voor. Zmp’ers hebben met 22% relatief vaak een partner die ook zmp’er is.
  • Zzp’ers zijn in vergelijking met werknemers ouder. Van de zzp’ers is 59% tussen de 45 en 75 jaar oud. Slechts 6%van de zzp’ers is een jongere (15 tot 25 jaar). Bij werknemers is 41% tussen de 45 en 75 jaar oud. 17% is tussen de 15 en 25 jaar. Doorgaans is de zmp’er in vergelijking met de zzp’er en de werknemer echter nog ouder. Van de zmp’ers is 63% tussen de 45 en 75 jaar oud en jongeren komen onder hen vrijwel niet voor (1%).
  • Zzp’ers zijn hoger opgeleid dan werknemers. Van de zzp’ers is 48% hoogopgeleid. Onder zmp’ers is het percentage hoogopgeleiden met 44% iets lager.

Bron: CBS

204.500 startende zzp'ers in 2021

De coronacrisis heeft de inwoners van Nederland er ook vorig jaar er niet van weerhouden om een bedrijf te starten. In totaal zijn er ruim 250.000 ondernemers begonnen waarvan er 204.500 als zzp'er zijn gestart. Daartegenover staan bijna 133.000 ondernemers die vorig jaar vrijwillig of noodgedwongen met hun bedrijf zijn gestopt, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Ook Martijn Pennekamp, oprichter van startersplatform ikwordzzper.nl, ziet het aantal bezoekers op zijn platform stijgen. Zijn boek "Experttips voor een succesvolle start als zzp'er" gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank.

Bron: ikwordzzper.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Blogs