• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 41: Houd je brievenbus goed in de gaten als je nog op de ouderwetse manier btw-aangifte doet én in welk land kan jij je als zzp’er het beste vestigen

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Belangrijke post van de Belastingdienst

Iedere zzp’er die nog btw-aangifte doet via het oude ondernemersportaal ontvangt deze week belangrijke post van de Belastingdienst. Vanaf 2022 vervangt Mijn Belastingdienst Zakelijk namelijk het ondernemersportaal.

Om in te loggen op het platform Mijn Belastingdienst Zakelijk heb je een DigiD nodig. Maak hiervoor gebruik van de DigiD app. Deze app is eenvoudig in gebruik en heeft een hoger veiligheidsniveau.

De btw-aangifte invullen op het nieuwe platform is anders dan op het ondernemersportaal. De belangrijkste verschillen lees je in de brief 'btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk'.

In de brief staat dat je alleen kan inloggen met eHerkenning maar dat is niet juist. Voor zzp’ers is inloggen met DigiD ook mogelijk.

Het voordeel van Mijn Belastingdienst Zakelijk is dat het aangepast is aan de moderne tijd. Dit platform werkt namelijk ook goed op tablets en smartphones en tijdens het indienen van een aangifte kan je tussentijds gegevens opslaan.

Bron: Taxlive

Ben je liever in loondienst óf toch zzp’er?

Ben je liever in loondienst of toch liever zzp’er? Het antwoord op deze vraag is onderzocht door HR-salarisdienstverlener ADP. Met een verrassende uitkomst! Het blijkt dat een merendeel van de werkende Nederlanders kiest voor een loopbaan in loondienst in plaats van een carrière als zzp’er.

Sinds het begin van de coronacrisis is het percentage mensen die liever in loondienst werkt zelfs gestegen van 60% naar 80%. Vooral werknemers met kinderen kiezen voor baanzekerheid. Bijna 30% van de werknemers noemt dit als reden om te kiezen voor een loopbaan in loondienst. Bij werkenden met kinderen is dit percentage zelfs 43%. Pas als de kinderen 18 jaar of ouder zijn, denkt men pas weer aan zelfstandig ondernemerschap.

Uit het onderzoek blijkt dat sinds de coronacrisis het verschil in flexibiliteit tussen loondienst en zzp’ers kleiner is geworden. Dit is onder de respondenten ook een belangrijke reden om in loondienst te blijven.

Sinds de coronacrisis werken veel werknemers in loondienst meer hybride en meer flexibel. De verwachting is dat dit zo blijft. Hierdoor krijgen werknemers ook meer vrijheden en speelruimte om hun werkdag zelf in te delen.

Bron: Accountant.nl

In welk land kan jij je als zzp’er het beste vestigen?

Als je zzp’er bent in Nederland hoef je niet te vrezen voor te weinig opdrachten.

Wereldwijd scoort ons land het hoogste als het gaat om de vraag naar zzp’ers. Toch is Nederland geen fijne plek om als zelfstandige aan de slag te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van het Britse platform Tide.

Wil je werken als zzp’er, dan kan je dat het beste doen in Singapore zo blijkt uit het onderzoek. Dit land beschikt over snel en betaalbaar internet en voldoende flexwerkplekken. Enige minpunt is dat Singapore niet heel goedkoop is om te leven. Ook scoort het land niet heel hoog in de Happiness Index.

Nederland staat dan wel hoog op deze index maar staat op de zzp ranglijst op een 7e plek. Van onderen welteverstaan! Als land scoren we vooral slecht als het gaat om rechtsbescherming. Hier hebben we in de #zzpupdate van week 39 al over geschreven. Ook beschikken we als land over weinig flexkantoren en is het levensonderhoud duur.

Als Singapore je toch iets te ver weg is, dan kan je als zzp’er ook nog kiezen voor Spanje. Dit land scoort op punten gewoon goed, maar onderscheidt zich vanwege het goedkope levensonderhoud. En het is er natuurlijk beter weer dan in Nederland.

Bron: Telegraaf

Uurtje factuurtje maakt zzp'er kwetsbaar

„Ondernemers doen vaak al jaren hetzelfde. Ze zitten in een tunnel. Ze werken keihard, maar nemen niet de tijd om naar nieuwe mogelijkheden en kansen te kijken”, vertelt Joeri Goede van het Startersloket. Het programma ’Spiegel je business’ moet hun de ogen openen. „Kleine veranderingen in het bedrijf kunnen een ondernemer al veel flexibeler maken”, aldus Goede. „Dat kan gaan om een ander aanbod, andere werkwijze of ander prijsbeleid.”

Lees ook: Hoe bereken ik mijn uurtarief als zzp'er

De coronacrisis liet zien hoe financieel kwetsbaar veel zzp’ers zijn. Velen hadden geen enkele buffer opgebouwd. Goede: „Eén van de opdrachten die cursisten meekregen was om te berekenen wat voor effect een prijsverhoging van 5 of 10% heeft. Voor de klant kan het verschil klein zijn, terwijl het voor de ondernemer kan betekenen dat hij pensioen kan opbouwen.” Ook wijziging van het verdienmodel kan lonen. „Uurtje-factuurtje maakt kwetsbaar, met bijvoorbeeld een serviceabonnement genereer je vaste omzet.”

Bron: Lees meer via de Telegraaf

 

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Onze partners

ZZP Agenda