• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 26: Generatie Z wil graag zelfstandige worden, eenmalige vergoeding zzp’ers met beroepsziekte en uiterlijk per 2025 handhaving op schijnzelfstandigheid

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’ers met beroepsziekte krijgen eenmalige vergoeding

Mensen die tijdens hun werk zijn blootgesteld aan giftige stoffen en daar ziek van zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige financiële vergoeding. De regeling geldt in eerste instantie voor drie beroepsziekten: longkanker door asbest, allergisch astma en de 'schildersziekte'. Voor laatstgenoemde zenuwaandoening werd in 2019 al een regeling getroffen, maar zzp’ers vielen destijds buiten de boot. De groep die lijdt aan organisch psychosyndroom (OPS) ofwel schildersziekte wordt nu uitgebreid met zelfstandigen zonder personeel.

Een en ander is deze week in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt door minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Gennep. Slachtoffers krijgen ongeveer € 21.000 uitgekeerd. Op 1 juli 2022 gaat ook het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziektes (Lexces) van start. Dit orgaan is opgericht vanwege de moeizame afhandeling van schadeclaims bij zulke beroepsziekten, waar jaarlijks ongeveer 3.000 mensen in Nederland aan overlijden. Een veelvoud van hen wordt ziek.

Vaak moet er jarenlang worden geprocedeerd voor een financiële vergoeding wordt uitgekeerd. Er kunnen in een latere fase meer beroepsziekten op de uitkeringslijst terechtkomen, schrijft Van Gennep.   

Bronnen: Nos.nl en De Telegraaf

Uiterlijk per 2025 handhaving op schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat uiterlijk vanaf 1 januari 2025 daadwerkelijk handhaven op schijnzelfstandigheid. Daarbij gaat het om het tegengaan van constructies, waarbij zzp’ers alleen in naam als zelfstandige werken maar in de praktijk als werknemer functioneren. Deze schijnconstructies zorgen voor ongelijkheid op de arbeidsmarkt, maar ze worden nauwelijks voorkomen. De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) – de belangenorganisatie waar de leden van Het Ondernemerscollectief bij zijn aangesloten – is teleurgesteld hoe het kabinet schijnzelfstandigheid gaat aanpakken. “Er wordt helemaal niet ingegaan op broodnodige nieuwe wet- en regelgeving”, stelt VZN-voorzitter Cristel van de Ven deze week in reactie.  

De handhaving op de Wet DBA is in de praktijk sinds 2018 opgeschort. De wet heeft nooit naar behoren gewerkt en wordt door de VZN omschreven als 'een draak van een wet', omdat het in de praktijk aan duidelijkheid voor alle partijen ontbreekt.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?     

Het bestrijden van schijnzelfstandigheid wordt in stappen ingevoerd, zo maakte het kabinet afgelopen week bekend. De Wet DBA werd in 2016 ingevoerd, met als doel om tegen te gaan dat bedrijven en opdrachtnemers ten oprechte profiteren van de belastingvoordelen die gepaard gaat met zelfstandigheid ten opzichte van een vast dienstverband. Maar handhaving werd bij invoering direct gepauzeerd.

Het kabinet wil bij de aanpak van schijnzelfstandigheid zorgen voor een gelijker speelveld in het arbeidsrecht en in de fiscale behandeling. En zorgen voor meer duidelijkheid over de vraag wanneer wordt gewerkt als werknemer of als zelfstandige. In het najaar komt er een Kamerbrief over het werken als zelfstandige, inclusief een plan van aanpak over de intensivering van de handhaving tot het moment dat het handhavingsmoratorium vanaf 1 januari 2025 wordt opgeheven.

Bronnen: BNR en De Ondernemer

'Zorg-zzp’ers niet de zondebok van hoge uitstroom in de zorg'

De oorzaak van de hoge uitstroom van vaste medewerkers in de zorg kan niet op het bordje van de zzp’ers in de zorg worden geschoven. Werkgevers hebben nogal eens de neiging om het stijgende aantal zorg-zzp’ers als het probleem te beschouwen. De oorzaak voor de uitstroom moeten werkgevers grotendeels bij zichzelf zoeken. Dit stelt SoloPartners, de brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. De uitkomsten van een recent onderzoek van pensioenfonds PFZW bevestigen de bevindingen van SoloPartners.  

Volgens de brancheorganisatie in de zorg is de groei van het aantal zzp’ers het gevolg van een gebrek aan goed personeelsbeleid. Een constatering die PFZW na onderzoek ook heeft getrokken. Ongeveer 75% van de vaste zorgmedewerkers vertrekt op eigen initiatief. Eenzelfde percentage blijft wél werkzaam in de zorg, ofwel 25% verlaat de zorg. Opvallend is dat van de vrijwillige vertrekkers maar 6% ervoor kiest om zzp’er te worden.

De redenen om te vertrekken komen overeen met de redenen die zzp’ers geven om te kiezen voor het zzp-schap. De werkdruk, de inflexibiliteit ten aanzien van de roosters en het feit dat de cliënt niet langer centraal staat. Opvallende belangrijke redenen van de vertrekkers zijn het management en de organisatie en het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden.  

Bron: SoloPartners

Nieuwe generatie wil als zelfstandige of mkb’er aan de slag

Generatie Z – de jongeren geboren tussen 1996 en 2015 – wil in de toekomst vooral als zelfstandige of mkb’er aan de slag. Dit blijkt uit onderzoek van uitzendorganisatie Zenjob onder 3.000 jongeren uit Nederland, Duitsland en Engeland. Duizend Nederlandse jongeren tussen 17 en 27 jaar deden mee aan het onderzoek. Opvallend is dat na het werken bij een middelgroot bedrijf het zelfstandig ondernemerschap het hoogste scoort in deze drie landen. Eigen baas zijn spreekt in Nederland 23% van de jongeren aan.   

Directeur van Zenjob Frederik Fahning: “We zien een groeiend aantal mensen dat de controle over eigen werk wil hebben. Work-life balance begint een nieuwe betekenis te krijgen, waarbij werk het persoonlijk leven volgt, en niet andersom. Jongeren willen steeds meer op hun eigen voorwaarden werken.”

Van degenen in Nederland die al ervaring als zelfstandige hebben opgedaan, zegt 39% dit in de toekomst te blijven doen. In Duitsland en Engeland zijn de cijfers vergelijkbaar. Volgens Fahning willen jongeren graag de vrijheid hebben om te beslissen waar en wanneer zij willen werken. “Generatie Z is de best opgeleide generatie in de geschiedenis. Zelf de touwtjes in handen hebben; dat is het werken van de toekomst.” Opvallend in het onderzoek is ook dat er weinig animo is voor het werken in startups.  

Bron: De Limburger 

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

ZZP Agenda