• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp marktplaatsen, hoe een verkapte arbeidsrelatie te voorkomen

Bij ons op kantoor krijgen we vele verhalen te horen van mensen die om de een of andere reden geen VAR (meer) krijgen.

De verhalen lopen uiteen van mensen die:

  • Naast een loondienst een paar klusjes als zzp'er willen uitvoeren
  • Als zzp'er eigenlijk onder gezag komen te werken bij de opdrachtgever
  • Alleen via tussenbureaus aan hun opdrachten komen

Onlangs kregen we een mevrouw aan de telefoon die vertelde dat ze net een maand interim-medewerkster was en via een tussenbureau bij een sociale instelling werkte. Ze was dus via een tussenbureau aan deze opdracht gekomen. Deze instelling kreeg echter net in die maand een boekencontrole van de Belastingdienst. Uit de boekencontrole bleek dat mevrouw niet als interimmer zonder VAR bij deze instelling kon werken. Haar opdracht werd per direct stop gezet. Uiteraard vroeg ze snel een VAR aan maar ze kreeg niet de gewenste VAR-dga. Het maken van bezwaar daartegen mocht niet baten. Het administratiebureau dat haar hielp met de VAR aanvraag, mailde het onderstaand bericht.

Uit het antwoord van de Belastinginspecteur blijkt dat je als zelfstandig professional niet zomaar via tussenbureaus kan werken. Afhankelijk van het soort contract dat een bureau je aanbiedt, ben je al dan niet zelfstandig volgens de Belastingdienst. De regels die in zulke contracten staan kunnen zo’n invloed hebben op de uitvoering van de opdracht, dat er in feite sprake is van een (verkapt) dienstverband. Denk hierbij aan regels zoals:

  • Bij ziekte zorgt het bureau voor vervanging, je mag jezelf niet laten vervangen door een willekeurig persoon.
  • Het bureau maakt de tariefafspraken met de opdrachtgever.
  • Het bureau is verantwoordelijk voor jouw werk.  Etc.

Het is dus erg belangrijk om contracten met tussenbureaus goed door te lezen en daarbij af te wegen of deze regels de zelfstandigheid beperken. Mocht dit zo zijn dan is het van belang om naast de opdrachten via dit tussenbureau óók zelf actief opdrachten te zoeken. Zorg voor een website, visitekaartjes en briefpapier, ga langs netwerkbijeenkomsten, reageer op opdrachten etc. Bewaar overal kopieën van zodat je de Belastingdienst kunt laten zien dat je jezelf als zelfstandige presenteert. Wanneer je jouw opdrachten enkel via het tussenbureau krijgt dan is het aan te raden om een andere oplossing te zoeken. De mevrouw uit het verhaal heeft bijvoorbeeld via het Uniforce Concept alsnog de opdracht af kunnen maken. Wees er in ieder geval bewust van dat je bij een boekencontrole door de Belastingdienst als werknemer gezien kan worden.

Ter aanvulling hierbij twee voorbeelden uit de praktijk waarbij de rechter geoordeeld heeft dat er ofwel sprake is van een fictief dienstverband of dat er geen sprake is van zelfstandigheid.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Luuk Blom

Luuk Blom

Luuk Blom is oud 2e Kamerlid van de PVDA. Sinds september 2011 is hij werkzaam bij Uniforce Group.

Lees hieronder meer blogs van Luuk: