• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Financiële zaken waarmee je als zzp’er rekening moet houden

Als je begint als zzp’er zijn er veel zaken waar je zelf voor moet zorgen die voorheen door je werkgever werden geregeld. Bijvoorbeeld het regelen van financiering, maar ook zaken als je telefoonabonnement, energiekosten en verzekeringen.

Slechts weinig mensen beleven plezier aan het regelen van financiële zaken. Liever steek je je energie in je onderneming, door te doen waar je goed bent. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan dit aspect van het ondernemerschap. En dat is niet alleen omdat je als zzp’er volgens de wet verplicht bent om je bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren.

Bij het ondernemen zul je allerlei zaken die voorheen door je werkgever werden geregeld, zelf moeten organiseren, zoals de financiering van je onderneming, een zakelijk telefoon abonnement, energiekosten en de nodige verzekeringen. Door te zorgen dat je vanaf het begin je financiële zaken goed op orde hebt, voorkom je in een latere fase in de problemen te komen. Als je daarbij gestructureerd te werk gaat, hoeft dat niet eens veel tijd te kosten.

Financiering nodig?

Wil je investeren, bijvoorbeeld in een bedrijfsruimte of bedrijfsauto? Een ondernemer kan over dit geld beschikken door een zakelijke lening af te sluiten. Het aanvragen en afsluiten van een zakelijke lening kan op verschillende manieren en bij verschillende leningverstrekkers.

Is de investering die je wilt doen niet dusdanig hoog dat er gelijk een lening nodig is? Overweeg dan een andere vorm van bedrijfsfinanciering. Mogelijk is een zakelijk krediet noodzakelijk. Bij een zakelijk krediet spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Vervolgens mag je onbeperkt opnemen en aflossen tot dit afgesproken limiet.

Bij zakelijke kredieten gaat het dus om één vast bedrag dat (deels) opgenomen wordt wanneer de lenende partij daar behoefte aan heeft, zolang als de looptijd duurt. Omdat je bij een doorlopend krediet binnen de kredietruimte onbeperkt geld mag opnemen en aflossen, is het wel belangrijk dat je hier gedisciplineerd mee omgaat. De verleiding is voor veel mensen groot om meer te lenen en aan andere zaken uit te geven dan eigenlijk de bedoeling was.

Diverse onkosten

Heb je een kantoorruimte gevonden of begin je je bedrijf vanuit huis? In beide gevallen zul je een aantal voorzieningen nodig hebben. Een volledig overzicht van de onkosten die je wellicht gaat maken, zou iets te lang worden. In deze alinea lichten we er een paar uit: het telefoonabonnement, de energiekosten en aansprakelijkheidsverzekering.

Telefoon abonnement. Voor zzp’ers zijn zakelijke telefoongesprekken meestal fiscaal aftrekbaar.  Dit geldt zowel voor de abonnementskosten als de gesprekskosten en het dataverbruik. Daarnaast mag je de btw verrekenen bij de aangifte omzetbelasting. Als voorwaarde stelt de Belastingdienst wel dat alleen de zakelijke gesprekken aftrekbaar zijn. Dit kunnen ook gesprekken zijn met een privé telefoon, maar is natuurlijk wel lastig bij te houden welke gesprekken (en hoeveel minuten) je privé en zakelijk hebt gebeld. Een zeer gespecificeerde rekening is makkelijker, maar het blijft wel administreren.

Het is daarom toch aan te raden je privé gesprekken via een andere telefoon of aansluiting te laten verlopen. Maar kan je aantonen dat ten minste 10% van de kosten zakelijk is, dan zit je goed. Of de telefoonkosten worden afgeboekt van een zakelijke rekening of van een privérekening, maakt voor de Belastingdienst niet uit. Let op: een vaste telefoonlijn op je huisadres is niet aftrekbaar. Die wordt door de Belastingdienst altijd als privé beschouwd.

Energiekosten. Als zzp'er kun je in aanmerking komen voor aftrek van een deel van je energiekosten. Als je thuis werkt met apparatuur die veel energie verbruikt én als de apparatuur op je ondernemingsbalans staat, kun je de energiekosten van de apparatuur aftrekken van je fiscale winst. Als thuiswerkende zzp'er heb je bovendien recht op aftrek voor een deel van de btw over de kosten voor verwarming. Voorwaarde is wel dat je deze kosten maakt om je werk thuis te kunnen doen.

In het artikel aftrekbare energiekosten leggen we uit hoe je eenvoudig de hoogte van je aftrekbare kosten voor energie kunt berekenen.

Aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers dekt het risico dat je schade toebrengt aan derden of goederen van derden. Je laat bijvoorbeeld een kop koffie over de laptop van jouw opdrachtgever vallen. Voor dit soort risico’s dien je een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) af te sluiten.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt over het algemeen alleen materiële risico’s af. Sommige verzekeraars vergoeden zowel letselschade als materiële schade. Een veelvoorkomende misvatting is dat de reeds bestaande particulier afgesloten aansprakelijkheidsverzekering voldoet. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering sluit echter zakelijk aangegane risico’s uit!

Als zzp’er is het belangrijk om je goed in te dekken tegen aansprakelijkheidsrisico’s. Welke dekkingsgraad je nodig hebt, hangt af van de omzet, het soort werk dat je doet en of je personeel in dienst hebt. Lees hier alles over hoe je je kunt indekken tegen aansprakelijkheid.

Reizen en werken

Voor zzp’ers wordt het steeds aantrekkelijker om rond te reizen als digitale nomade. Digitale nomaden zijn veelal jonge mensen die voor hun arbeid vooral gebruik maken van hun laptop en het liefst al reizend de wereld rondgaan. Maar ook als je geen bestaan ambieert als digitale nomade, kan het gebeuren dat je als zzp’er op reis gaat. Misschien heb je klanten in het buitenland en is het nodig dat je zo nu en dan een zakenreis maakt.

Wanneer je op reis gaat is een financiële voorbereiding erg belangrijk. Bij financiële voorbereiding moet je denken aan verzekeringen, creditcards, maar ook aan je budget. Deze website geeft uitvoerige informatie over de financiële kant van reizen en werken.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht