gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Ondernemingsplan maken als zzp'er

Het maken van een ondernemingsplan is een tijdrovende klus. Toch is een ondernemingsplan zeer belangrijk om goed van start te kunnen gaan. Je legt middels zo'n plan direct een goed fundament onder je plannen. Het maken van een ondernemingsplan zorgt ervoor dat je over alle onderwerpen die bij het starten als zzp'er komen kijken, gaat nadenken.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voor wie schrijf je het ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan schrijf je met name voor jezelf. Het vormt ook de basis voor het eventuele aanvragen van een financiering bij de bank. Indien je tijdens de Startfase een financieringsbehoefte hebt, dan zal je de bank namelijk moeten overtuigen dat jij als zzp'er de schuld weer kan terugbetalen. Veel startende zzp'ers komen uit een loondienstverband en de zekerheden van een vast inkomen vallen weg.

Inhoud van het ondernemingsplan

Een ondernemingsplan kun je op verschillende manieren opzetten. Je kunt het best onderstaande vaste onderdelen aanhouden:

  • De ondernemer;
  • Het marketingplan;
  • Het financiële plan.

Een voorbeeld van een gratis basisondernemingsplan van de Rabobank kun je downloaden op onze download pagina. Een belangrijke voorwaarde in een goed ondernemingsplan is dat je jezelf een spiegel voorhoudt en zowel je sterke als zwakke punten durft te benoemen. Wees kritisch over jezelf. Benoem je zwakke punten en geef aan wat je gaat doen om deze zwakke punten te verbeteren.

Je kunt gratis een ondernemingsplan maken via de handige online tool StartProof van de Rabobank. Dit ondernemingsplan is gratis en biedt in de meeste gevallen voldoende onderwerpen om goed beslagen ten ijs te komen.

Financiële prognose

Het maken van een financiële prognose is essentieel in de oriënterende fase van jouw onderneming. Je inkomsten gaan bestaan uit omzet, maar omzet is nog geen winst. Over je omzet moet je wel of geen btw betalen, betaal je je inkoop en alle vaste kosten van je onderneming. Onderaan de streep blijft je winst over en over die winst moet je nog inkomstenbelasting betalen en bijvoorbeeld je arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening.

Maak een prognose en weet welk bedrag je maandelijks kunt onttrekken aan jouw onderneming zonder dat je in de problemen komt. Bereken hier wat je netto mag besteden van jouw brutowinst. Tip: bespreek je financiële plan met een boekhouder of accountant zodat je zeker weet dat je al je financiële zaken goed op de rit hebt.

 

Volgende stap: Test jezelf

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je de stap zet om te starten als zzp'er. Ben je nog niet zo zeker van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Dan is het verstandig om jezelf eens te testen.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

Vorige stap: Marktonderzoek

Dat je als zzp'er aan de slag wilt, kan allerlei redenen hebben. Wat je reden ook is, zorg dat je altijd goed op de hoogte bent van de markt waarin je gaat starten als zzp'er. Is de branche een groeimarkt of een krimpmarkt? Zijn er ontwikkelingen waardoor er de komende jaren meer of juist minder werk te verwachten valt? Zorg dat je de markt goed onderzoekt!

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Downloads

Download 

Template ondernemingsplan Qredits

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord