gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) aanvragen als zzp'er

Als zelfstandig ondernemer loop je financieel gezien meer risico dan iemand in loondienst. Mocht dat onverhoopt nodig zijn, zijn er gelukkig wel een paar fnanciële regelingen waarop je kunt terugvallen. Eén daarvan is de Bbz: Besluit bijstandverlening zelfstandigen. In dit kennisartikel lees je hoe je dit aanvraagt als zzp'er.

Wat is de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen)?

De Bbz is een regeling vanuit de overheid. Je vraagt de Bbz aan bij de Sociale Dienst van jouw gemeente. Er zijn diverse vormen van financiering, zoals een aanvulling op je inkomen of een lening voor kapitaal om je bedrijf te starten. Je komt mogelijk in aanmerking voor de bijstand voor zelfstandigen in onderstaande situaties.

  • Je wilt als zzp'er starten vanuit een uitkering, zoals de bijstand, WW of arbeidsongeschiktheidsuitkering;
  • Je bent zzp'er en zit in tijdelijke financiële problemen;
  • Je bent ouder dan 55 jaar en hebt een niet-levensvatbare onderneming;
  • Je moet stoppen als zzp'er.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen voor de Bbz

  • Je inkomen ligt onder het bijstandsniveau;
  • Je kunt geen andere financiering krijgen;
  • Je voldoet aan het urencriterium (1.225 uur per jaar).

Kan ik in de bijstand als zzp'er starten?

Of jij kunt starten als zzp'er en jouw bijstandsuitkering kunt behouden, ligt aan jouw gemeente. Mogelijk kun je, terwijl je in de bijstand zit, je voorbereiden op de start van jouw bedrijf. In deze voorbereidingsperiode (vraag na bij jouw gemeente of dit ook voor jou geldt), kun je bijvoorbeeld trainingen volgen, maar ook scholing. Ook heb je dan mogelijk geen sollicitatieplicht. Voor jij wilt starten, wil de gemeente graag je ondernemingsplan beoordelen. Als jij voldoet aan de voorwaarden en jouw bedrijf lijkt levensvatbaar, dan kun je steun krijgen door middel van de Bbz-regeling. Om welk bedrag en voor hoe lange tijd het geldt, beslist jouw gemeente.

Er zijn twee opties:

  • Je krijgt een aanvulling tot het sociaal minimum inkomen in de vorm van een renteloze lening voor 6 maanden. Dit kan eventueel verlengd worden tot maximaal 36 maanden.
  • Je ontvangt een starterskrediet/bedrijfskapitaal in de vorm van een rentedragende lening.

Let op! Bbz tijdelijk omgezet naar Tozo

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn gekomen. De Tozo is gebaseerd op de Bbz-rgeling, maar kent aanzienlijk soepeler toelatingsvoorwaarden. Zo vindt er geen vermogenstoets en geen levensvatbaarheidstoets plaats. Aanvankelijk was er ook geen partnerinkomenstoets, maar dit is inmiddels bijgesteld. Je vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar je woont.

Wil je meer weten over de Bbz? Informeer dan bij jouw gemeente. Voor algemene vragen kun je ook onderstaand contactformulier invullen.

Handig: de ZZP Corona Scan

Naast de Tozo heeft overheid nog diverse andere regelingen in het leven geroepen om de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers te beperken. Wil je weten op welke regelingen uit Corona Noodfonds Steunpakket jij recht hebt? Met de ZZP Corona Scan heb je binnen 5 minuten inzicht. Start ZZP Corona Scan.

TIP Wil jij vanuit de WW starten als zzp'er? Download dan onderstaande gratis whitepaper.

Downloads

Stappenplan 

Starten vanuit een WW-uitkering

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord