gasten online
Registreer en profiteer!
 

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst?

Heel veel mensen denken dat je minimaal drie opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regel opgesteld over het aantal opdrachtgevers die je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien. Waar ze wel op controleren is het al dan niet bestaan van een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever.

Wanneer ben ik zelfstandig volgens de Belastingdienst?

Eén opdrachtgever per jaar is mogelijk als er geen sprake is van een gezagsverhouding tussen de zzp'er en de opdrachtgever. De opdrachtgever kan niet aangeven hoe de zzp'er zijn werk moet uitvoeren omdat hij en zijn medewerkers er geen verstand van hebben.

Voorbeelden van functies:

  • Een interim manager die het bedrijf reorganiseert;
  • Een ICT manager die het bedrijf automatiseert (zolang het bedrijf geen ICT-bedrijf is).

Meerdere opdrachtgevers per jaar is noodzakelijk als er wel sprake is van een gezagsverhouding tussen de zzp'er en de opdrachtgever. Wanneer de zzp'er dezelfde werkzaamheden uitvoert als medewerkers van de opdrachtgever of wanneer hij werkzaam is in het organisatorische deel van het bedrijf, dan is er al een vermoeden van een gezagsverhouding. Of dit daadwerkelijk zo is maakt niet uit, het gaat erom dat de opdrachtgever de mogelijkheid heeft om aanwijzingen over de werkzaamheden te geven. Om te bewijzen dat de zzp'er wel degelijk zelfstandig is, zal hij meerdere opdrachtgevers nodig hebben.

Voorbeelden van functies:

  • Alle beroepsgroepen die bijspringen in geval van drukte bij bedrijven: de zzp’er doet hetzelfde werk als de medewerkers waardoor er een vermoeden is van een gezagsverhouding.

De valkuil van tussenbureaus

Als je opdrachten verkrijgt via een tussenbureau, let dan op het volgende: heb je een contract met het tussenbureau én met de eindklant? Dan telt de eindklant als opdrachtgever.

Heb je alleen een contract met het tussenbureau?

Dan is het tussenbureau jouw opdrachtgever, niet de eindklant. Als je alleen via dit tussenbureau werkt dan heb je voor de Belastingdienst maar één opdrachtgever en zal je niet als zelfstandige worden gezien. Je zal dus via meerdere tussenbureaus aan de slag moeten. Maar pas op: ga niet via meerdere tussenbureaus bij één en dezelfde eindklant werken, dan telt de eindklant namelijk als één opdrachtgever en ziet de Belastingdienst dit als frauduleus handelen.

Lees ook:

Bovenstaande informatie is globaal, elke situatie is weer anders. Wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op!

Gratis download

De wet DBA is uitgesteld tot nader order. Het kabinet streeft naar nieuwe wetgeving per 1 januari 2020. Tot die tijd kun je nog wel met modelovereenkomsten werken. Het houdt in dat tot het besluit hoe er verder wordt gegaan met de wet DBA, alleen de kwaadwillenden worden aangepakt. Ben jij onzeker over jouw situatie, dan raden wij je aan onderstaande whitepaperWil je weten hoe je schijnzelfstandigheid kunt voorkomen?
Je leest erover in de gratis whitepaper: Schijnzelfstandigheid: wat is het en hoe voorkom je het? te downloaden.

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

Wil je advies over de wet DBA of modelovereenkomsten? Neem dan contact op met onze partner Uniforce of vul onderstaand contactformulier in.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.