gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er?

Veel mensen denken dat je minimaal drie opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid als zzp'er. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien. Waar ze wel op controleren, is het al dan niet bestaan van een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever.

Wanneer ben ik zelfstandig volgens de Belastingdienst?

Is één opdrachtgever mogelijk als zzp'er?

Eén opdrachtgever per jaar is genoeg om als zzp'er te worden aangemerkt, mits er geen gezagsverhouding is tussen de zzp'er en de opdrachtgever. Een gezagsverhouding houdt in dat de opdrachtgever de zzp'er niet kan zeggen hoe die zijn werk moet uitvoeren, omdat hij en zijn medewerkers er geen verstand van hebben.

Voorbeelden van functies waarbij een gezagsverhouding ontbreekt:

  • Een interim manager die het bedrijf reorganiseert;
  • Een ICT manager die het bedrijf automatiseert (zolang het bedrijf geen ICT-bedrijf is).

is er wel sprake van een gezagsverhouding, dan moet je als zzp'er welk meerdere opdrachtgevers per jaar hebben om als zelfstandige te worden aangemerkt. Als je hetzelfde werk doet als andere medewerkers in het bedrijf van de opdrachtgever of werkzaam bent in het organisatorische deel van het bedrijf, is er al een vermoeden van een gezagsverhouding. Of die gezagsverhouding daadwerkelijk bestaat maakt niet uit. Het gaat erom dat de opdrachtgever de mogelijkheid heeft om aanwijzingen over de werkzaamheden te geven. Om te bewijzen dat je als zzp'er wel degelijk zelfstandig bent, zul je in dat geval meerdere opdrachtgevers nodig hebben.

Voorbeelden van functies waarbij sprake is van een gezagsverhouding:

  • Alle beroepsgroepen die bijspringen in geval van drukte bij bedrijven: de zzp’er doet hetzelfde werk als de medewerkers waardoor er een vermoeden is van een gezagsverhouding.

De valkuil van tussenbureaus

Als je opdrachten verkrijgt via een tussenbureau, let dan op!

Heb je een contract met het tussenbureau én met de eindklant? Dan telt de eindklant als opdrachtgever.

Heb je alleen een contract met het tussenbureau? Dan is het tussenbureau jouw opdrachtgever. Als je alleen via dit tussenbureau werkt dan heb je voor de Belastingdienst maar één opdrachtgever en zal je niet als zelfstandige worden gezien. Je zal dus via meerdere tussenbureaus aan de slag moeten. Maar pas op: ga niet via meerdere tussenbureaus bij één en dezelfde eindklant werken, dan telt de eindklant namelijk als één opdrachtgever en ziet de Belastingdienst dit als frauduleus handelen.

Doe de OndernemersCheck

Twijfel je of je zelfstandig bent voor de Belastingdienst als zzp'er, doe dan de OndernemersCheck van Belastingdienst.

Doe de ZZP CoronaCheck

Ben je zelfstandig voor de Belastingdienst en heb je als zzp'er te maken met inkomstenverlies als gevolg van de coronamaatregelen? Chcek dan hier welke maatregelen uit het Corona Noodfonds Steunpakket van de overheid voor jou van toepassing zijn. Start ZZP Corona Scan.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij dit onderwerp? Word dan lid van Het Ondernemerscollectief en stel jouw vraag aan de Wet DBA Helpdesk.

Downloads

 

Whitepaper: Wet DBA en zzp-inhuur: en nu?

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord