gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

In 6 stappen je business online met WordPress!

Als zzp'er wil je natuurlijk ook graag een website voor je bedrijf. Uiteraard kun je dit uitbesteden, maar waarom zou je dat doen als met een klein beetje moeite ook zelf een professionele site in elkaar kunt klikken? Met WordPress heb je het zo voor elkaar. Check hoe je in 6 stappen je WordPress-website online hebt!

Waarom WordPress?

WordPress is open source, gebruiksvriendelijk en wordt goed onderhouden. Ook zijn er een heleboel gratis plugins en thema's beschikbaar, waarmee je de functionaliteit en visuele weergave van je website eenvoudig uitbreidt. Zo zijn er bijvoorbeeld thema's die out-of-the-box al volledig responsive zijn, zodat je website er op ieder apparaat goed uitziet.

Directe programmeerkennis is niet vereist, maar als je er nog nooit mee hebt gewerkt, dan is er wellicht een kleine leercurve. Het is geen software, waarmee je een site maakt door blokken en kant-en-klare elementen op je scherm te slepen. Wees je daarvan bewust. Echter, als je het eenmaal onder de knie hebt en ziet hoe het systeem werkt, dan is dat die kleine tijdsinvestering zeker waard geweest!

1. De benodigdheden

Als je aan de slag wilt met WordPress, dan heb je het volgende nodig:

  • een domeinnaam;
  • een webhostingpakket;
  • een SSL-certificaat;
  • een halfuurtje van je tijd.

2. Registreer je domeinnaam

Denk goed na over een sterke domeinnaam, dat is immers hét adres dat je ook in al je communicatie zult gebruiken. Onderschat de waarde van een domeinnaam dus zeker niet. Is de .nl-domeinnaam die je in gedachten had bezet? Kijk dan eens naar de nieuwe extensies, zoals .shop of .business. Juist omdat ze nieuw zijn, kun je daar vaak pakkende combinaties mee maken die nog vrij zijn voor registratie.

3. Kies een webhostingpakket

Een webhostingpakket is jouw stukje ruimte op het internet. Dit is de locatie waar je de WordPress-installatie neerzet, maar bijvoorbeeld ook waar je afbeeldingen opslaat die je voor je website wilt gebruiken. Het loont om niet zomaar voor het eerste, beste pakket te kiezen dat je tegenkomt. Verdiep je in pakketten en hostingpartijen, win advies in en kies het pakket dat het beste bij jouw wensen aansluit. De vergelijkingssite hostingwijzer.nl is een goed startpunt.

4. Regel SSL

Met een SSL-certificaat zorg je ervoor dat bezoekers jouw website over een versleutelde HTTPS-verbinding kunnen benaderen. SSL is geen keuze, maar een must. Het groene slotje in de adresbalk wekt vertrouwen en je laat zien dat je beveiliging serieus neemt. Als bezoeker wil je geen persoonsgegevens achterlaten via een verbinding die niet is versleuteld.

Je hebt verschillende opties. Zo zijn er gratis certificaten, gebaseerd op Let's Encrypt. Bijvoorbeeld webhostingpartij Antagonist heeft dat uniek geïmplementeerd. Ook heb je betaalde certificaten met meer uitgebreide validatie. Het verschil tussen gratis en betaald zit hem niet zozeer in encryptie, maar vooral in de mate van validatie. Validatie wil zeggen dat voordat het SSL-certificaat is uitgegeven er door een onafhankelijke organisatie is beoordeeld dat de aanvrager van het certificaat daadwerkelijk is wie hij of zij zegt te zijn.

Bijvoorbeeld bij ING.nl kun je het resultaat zien van een certificaat met uitgebreide validatie. Het is dan niet enkel een groen slotje, maar een groene balk met daarin de organisatienaam. Bezoekers kunnen dan direct zien met welke organisatie ze te maken hebben.

Welk type certificaat je wilt, is aan jou. Voor een starter is uitgebreide validatie wellicht overkill en kun je met gratis SSL (domeinvalidatie) prima uit de voeten. Het validatieproces is doorgaans geautomatiseerd en kost dus weinig tijd om op te leveren. Uitgebreide validatie is duurder en de aanvraag vergt meer tijd, maar is wel professioneler en je maakt bezoekers meteen duidelijk dat ze gebruikmaken van een veilige verbinding.

5. WordPress installeren

In dit voorbeeld kies ik het Slim-pakket van Antagonist. Waarom? Ik krijg eigen gegarandeerde resources voor mijn website en gratis SSL wordt automatisch geregeld. Daarnaast bieden ze Installatron, een one-click-installer om eenvoudig applicaties als WordPress te installeren en beheren. Alles voor een succesvolle start dus!

Als je het hostingpakket hebt aangeschaft, log je in op de technische beheeromgeving ervan. In dit geval is dat DirectAdmin. Onderaan in het venster vind je het kopje Web Applications. Daar klik je op WordPress.

 

Op het venster dat zich opent, klik je op install this application om het installatieproces van WordPress te starten.

 


Bij Domain selecteer je de domeinnaam waarop je WordPress wilt installeren. Bij Directory (optional) vul je niets in, tenzij je wilt dat de applicatie in een submap komt te staan. In dit geval willen we dat WordPress onder het hoofddomein is te bereiken, dus laten we het veld leeg.Als je een SSL-certificaat hebt, dan is het gemakkelijkst om je website direct op HTTPS te installeren. Zo forceer je gelijk al het verkeer over HTTPS en voorkom je dat je later zogeheten mixed content moet oplossen. Dat wil zeggen dat je website bepaalde onderdelen nog over HTTP inlaadt en bepaalde over HTTPS. Dat wil je voorkomen, het groene slotje in de adresbalk toont zich namelijk alleen als alles netjes over HTTPS gaat.

TIP

Heb je al een WordPress-website en ben je later overgestapt naar HTTPS? Kijk dan eens naar de plugin Really Simple SSL. Hiermee wordt mixed content binnen je website automatisch opgelost en wordt ook je website direct over HTTPS geforceerd.

Bij Version wordt automatisch de meest recente versie van WordPress geselecteerd, dus daar hoef je niets aan te passen. Bij Language kun je de taal naar Nederlands aanpassen. De instellen bij Automatic Update kun je in eerste instantie zo laten en kun je altijd later nog aanpassen.


Bij Settings bepaal je welke gebruikersnaam en wachtwoord je wilt gebruiken. Voer je e-mailadres in, bedenk een titel en verzin een creatieve tagline. Geen inspiratie? Geen zorgen, ook deze instellingen kun je na de installatie weer wijzigen, als je dat wilt.


Bij de Advanced hoef je niets aan te passen. Controleer nogmaals of al je instellingen naar wens staan en klik op Install onderaan om de installatie te starten. Dit proces neemt doorgaans zo'n vijftien seconden in beslag.


Als de installatie klaar is, dan zie je een overzicht van je applicatie. Je kunt op je domeinnaam klikken om te zien hoe de website eruit ziet. Wil je direct de website aanpassen, dan klik je op de URL met /wp-admin erachter. Je komt dan op de "achterkant" van je website uit. Die kun je dus altijd bereiken door dat erachter te zetten. Inloggen kan door de tijdens de installatie opgegeven gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.6. Het systeem verkennen

Als je voor het eerst op de backend komt, dan adviseer ik om rustig kennis te maken met het systeem. Klik door de verschillende onderdelen en kijk wat het doet. Installeer bijvoorbeeld een plugin of verander het thema van je website. Onderzoek, experimenteer en kijk wat voor jou goed werkt.

Thema's wijzigen en installeren

Je kunt via de backend het thema van je WordPress-website wijzigen. Dit doe je door links in het menu op Weergave te klikken. Je ziet dan een overzicht van geïnstalleerde thema's. Dit is de plek waar je kunt wisselen tussen aanwezige thema's, nieuwe kunt installeren of bestaande kunt verwijderen.

Als je het thema wilt wijzigen, dan ga met je muis op het thema staan dat je graag wilt gebruiken. Daarna klik je op Activeren. Je kunt ook op Customizer klikken als je eerst bepaalde onderdelen van het thema wilt aanpassen. Als je daarna je website bezoekt, dan zie je dat het uiterlijk ervan is aangepast.


Het is ook mogelijk om nieuwe thema's te installeren. Klik eerst links in het menu op Weergave en daarna op Nieuwe toevoegen. Hier kun je verschillende thema's zoeken en kiezen. Door op een thema te klikken, krijg je een voorbeeld van hoe het eruit ziet. Klik op Installeren om het thema dat je wilt te installeren. Als de installatie is voltooid, dan krijg je vanzelf de optie om het thema te activeren.Plugins (de)activeren en installeren

Met plugins kun je bepaalde functionaliteit aan je WordPress-website toevoegen, zoals contactformulieren of galerijen. Klik links in het menu op Plugins om een overzicht te krijgen welke plugins nu geïnstalleerd zijn. Bij iedere plugin zie je een korte beschrijving, waarin staat wat het doet. Ook heb je mogelijkheid om een plugin te activeren, deactiveren en te verwijderen.


Het installeren van nieuwe plugins gaat in grote lijnen hetzelfde als hoe je dat voor thema's doet. Ga links in het menu naar Plugins en klik bovenin op Nieuwe plugin. Hier kun je naar nieuwe plugins zoeken of populaire en aanbevolen plugins bekijken. Eentje gevonden die je wilt? Klik bij de plugin op Nu installeren om de installatie te starten. Als de installatie is afgerond, dan klik je op Activeren.Veel succes met je website!

Hopelijk heb je zo een beeld gekregen van hoe je eenvoudig aan de slag kunt met WordPress. Veel succes en plezier met je nieuwe website!

Downloads

Whitepaper 

SEO, AdWords en Google Analytics

Whitepaper 

Jouw eigen website (laten) maken

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.