gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zakelijke autoverzekering voor zzp’ers: zo zit dat!

Ben jij voor je eigen bedrijf regelmatig op pad met je auto of bestelbus? Dan is het vooral belangrijk voor je dat je mobiel blijft. En dat je goed verzekerd bent. Maar hoe weet je nu of je een zakelijke of een particuliere autoverzekering nodig hebt als zzp’er? Wij zochten het voor je uit!

Wanneer moet ik een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Eigenlijk is het heel simpel. Als je de auto of bestelbus op naam van je bedrijf aanschaft, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Staat de auto of bestelbus op je eigen naam, dan mag je hem ook als particulier verzekeren.

LET OP Bij veel verzekeraars geldt op de particuliere autoverzekering een limiet voor het aantal kilometers dat je zakelijk mag rijden. Die grens ligt meestal rond de 25.000 kilometer per jaar. Rijd je meer kilometers, dan ben je toch verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Wat is het verschil tussen een zakelijke en particuliere autoverzekering?

Voor een zakelijke autoverzekering betaal je meestal iets meer premie. Verzekeraars gaan er namelijk van uit dat zakelijke rijders meer risico lopen, omdat ze vaker onderweg zijn op drukke tijden en meer kilometers maken dan particulieren. De dekking, dus de hoogte van de vergoedingen en de voorwaarden, is meestal hetzelfde als bij een particuliere autoverzekering.

Hoe kan ik me verzekeren?

In Nederland ben je wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten voor je auto of bestelbus. Dit geldt zowel voor je zakelijke als je privévoertuig. Je krijgt dan de schade vergoed die je met je voertuig toebrengt aan anderen of andermans spullen.
Wil je ook de schade aan je eigen auto of bus vergoed krijgen? Dan kun je kiezen uit twee varianten: 

  • WA Beperkt Casco
    Voor schade aan anderen én voor schade aan je eigen auto door ruitbreuk, brand, diefstal, inbraak, of door het weer.
  • WA Casco
    Voor schade aan anderen én voor schade aan je eigen auto door ruitbreuk, brand, diefstal, inbraak, of door het weer. En voor schade aan je auto door een aanrijding die je zelf of iemand anders bij jou veroorzaakt. Of voor schade die is ontstaan door vandalisme.

Bij veel autoverzekeringen is een verkeersrechtsbijstandverzekering inbegrepen. Hiermee krijg je juridische hulp bij problemen in het verkeer. En vaak ook een schadeverzekering voor inzittenden, waarmee jij en je passagiers verzekerd zijn voor materiële en letselschade bij een ongeluk. Voordat je een verzekering afsluit, is het slim om goed na te kijken wat er allemaal is meeverzekerd.

Wat is een bestelautoverzekering?

Je bestelwagen verzekeren doe je met een bestelauto­verzekering. Die is vergelijkbaar met een autoverzekering, maar toch iets anders. Zo vervoer je geen personen, maar vooral goederen. De wagen heeft dan ook een laadruimte. En voor de verzekeraar is een bestelwagen weer iets anders dan een vrachtwagen. Zo mag het beladen gewicht niet meer zijn dan 3.500kg.

Voor je verzekering wil je uiteraard niet te veel betalen. De premie heb je deels zelf in de hand door wel of niet te kiezen voor bepaalde aanvullende verzekeringen. Wil je extra pechhulp of vind je het belangrijk om je lading te verzekeren. Met een transportverzekering verzeker je alle spullen die je beroepsmatig in je bedrijfsauto vervoert. Zoals de materialen en gereedschappen die je bij je hebt om je beroep uit te oefenen. En de producten die je ophaalt of bezorgt bij je klanten. Deze spullen zijn verzekerd tegen alle schade of verlies bij het in- en uitladen en tijdens het vervoer.

Bij Allianz krijg je verzekeringen met een uitgebreide dekking, een uitstekende service en een scherpe prijs. Met Allianz Collectief krijg je daarbovenop nog eens een aantrekkelijke korting omdat Het Ondernemerscollectief een collectief contract heeft gesloten met Allianz Collectief. Bereken hier direct je korting.

Wat zijn de voordelen als ik mijn auto op naam van mijn bedrijf zet?

Als je auto op naam van je bedrijf staat, heb je een aantal belastingtechnische voordelen.

Schaf je een nieuwe auto aan, dan mag je de volgende zaken aftrekken van de belasting:

  • de aanschaf en afschrijving van je auto en andere autokosten;

Denk aan de verzekering, reparatie en onderhoud, brandstof, parkeerkosten.

  • de btw over de aanschaf van je auto en over andere autokosten.

De btw over andere autokosten krijg je deels terug, naar rato van het daadwerkelijke zakelijke gebruik. 

Heb je al een auto en ga je deze zakelijk gebruiken? Dan mag je de volgende zaken aftrekken van de belasting:

  • de afschrijving van je auto;
  • de btw over de kosten die je maakt.

Hoe veilig rijd jij?

Als je veel onderweg bent, loop je meer risico’s dan wanneer je hele dagen achter je bureau zit. Allianz weet dat als geen ander en geeft je tips om veilig deel te nemen aan het verkeer.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord