gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Aangereden als zzp'er? Je kunt ook overige schade en de verloren werktijd claimen!

Heb je als zzp'er een aanrijding buiten je schuld gehad? De schade aan je auto wordt waarschijnlijk wel vergoed, maar hoe zit het met jezelf? Een verkeersongeval kan een hoop gedoe veroorzaken en dat kost tijd die je niet aan andere zaken kunt besteden, zoals werk. Ook kunnen er emotionele of fysieke klachten ontstaan naar aanleiding van het ongeluk. Gelukkig is in Nederland bij wet vastgelegd dat je dan recht hebt op schadevergoeding.

 

Als je schade ondervindt buiten jouw schuld, heb je recht op schadevergoeding. Bij een aanrijding zal er sprake zijn van schade aan het voertuig. Zoals we allemaal weten, kunnen de kosten van reparatie flink in de papieren lopen. Omdat de automobilist, die de aanrijding veroorzaakte, altijd minimaal WA verzekerd moet zijn, zal zijn verzekeraar deze kosten vergoeden. Voor jou als gedupeerde is er dus dekking voor de gevolgschades.

Wat valt er onder vergoeding voor gevolgschade?

Stel, je bent een zzp'er en wordt aangereden. Je moet de auto wegbrengen voor reparatie, hierdoor gaat je klus die dag verloren. Dit kost je uren en dus inkomsten. Deze gemiste inkomsten komen voor vergoeding in aanmerking. Dit kan al snel oplopen tot 8 gemiste uren; toch 5% van de maandomzet/ inkomsten. Je hoeft dus niet in de kreukels te liggen maar je hebt het wel als vervelend ervaren en bent ook geschrokken van de klap. In zo'n geval kan de vergoeding volgens de richtlijnen snel € 500,- zijn. Ook medische kosten (bijvoorbeeld eigen bijdrage fysio of eigen risico), kapotte voorwerpen (laptop die van de stoel vliegt) en emotionele gevolgen (slecht slapen door de stress, angstig in het verkeer) worden verhaald door Gevolgrecht.nl. Als er sprake is van meerdere van deze schades kan de vergoeding snel oplopen.

Wanneer een ander verantwoordelijk is voor de aanrijding, dan heeft het slachtoffer recht op een schadevergoeding. Wij noemen dit gevolgschade: de vergoeding is een geldbedrag om het slachtoffer te compenseren voor alle gevolg- en letselschade ten gevolge van de aanrijding.

Ook zwaardere letsels kunnen worden behandeld 

Bij letselschade denk je al snel aan open wonden en botbreuken. Maar het is meer dan dat. Ook verwondingen die niet zichtbaar zijn, zoals een whiplash, of RSI-klachten, kunnen voor lichamelijke beperkingen zorgen. Kosten voor medische behandeling overschrijden al snel die van het eigen risico. En vergeet niet de tijd die je kwijt bent aan controles en bezoeken.

De schade die je ondervindt van een aanrijding is doorgaans groter dan de rekening van de garage. Ongemerkt ben je daar uren mee bezig. Zelfs als je alles keurig hebt geregeld en de beschikking krijgt over een leenauto, zorgt een ongeval voor veel gedoe. Ga maar na: je moet naar de garage om de leenauto op te halen, wachten tot die is klaargezet, nabellen of de reparatie is uitgevoerd, de leenauto inleveren, telefoontjes plegen met de verzekeraar, etc. Ook al ben je fysiek in staat om te werken; door al die handelingen verlies je toch uren aan productie.

Hoe ziet het behandelproces eruit?

Zeker voor een zzp’er kunnen de kosten al snel flink oplopen. Gelukkig is in Nederland bij wet vastgelegd dat je ook dan recht hebt op schadevergoeding. Veel mensen weten dat niet, maar het gaat al snel om €1.000,- of meer. Absoluut de moeite waard dus om werk van te maken.

Als gedupeerde/ slachtoffer van een aanrijding heb je recht op kosteloze hulp van Gevolgrecht Nederland. Je hoeft je alleen maar aan te melden, Gevolgrecht Nederland doet de rest. Het proces is vrij eenvoudig voor jou als klant. Na de aanmelding hoef je enkel nog wat vragen omtrent de schade te beantwoorden, geen zorgen, dit met ondersteuning van Gevolgrecht Nederland. De gemiddelde doorlooptijd is 4 tot 10 weken.

Tot hoe lang terug kan ik een claim indienen?

Is er bij jouw sprake van fysieke of emotionele schade die binnen afzienbare tijd weer herstelt, dan heb je in veel gevallen recht op een bedrag van €500,00 tot meer dan €1.000,00. Dat bedrag wordt uitgekeerd door de verzekeraar van degene die het ongeval veroorzaakt heeft.

Onderstaande schades kun je verhalen op de veroorzaker van de aanrijding:

  • Medische kosten
  • Emotionele gevolgen en het ongemak
  • Verlies van inkomsten
  • Verlies van zelfredzaamheid
  • Kosteloze onafhankelijke hulp

Prettig om te weten, is dat een ongeval niet recente hoeft te zijn om voor  schadeloosstelling in aanmerking te komen. Ook al is het langer geleden, kunnen kosten en gederfde inkomsten veelal worden verhaald. Dit kan tot drie jaar terug.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn geld heb?

Dat hangt er vanaf hoe lastig de claim is. Naarmate die lastiger is, kan er discussie met de verzekeraar ontstaan. Dat zorgt voor langere doorlooptijden. Toch is het niet zo dat de afhandeling van een claim, zoals je wel eens hoort, maanden tot wel een jaar duurt. Bij Gevolgrecht.nl hebben ze het proces vereenvoudigd en deels gedigitaliseerd. Daardoor gaat het sneller en hanteren ze een doorlooptijd van 4 tot 10 weken.

Wat moet ik doen om de claim voor mijn aanrijding vergoed te krijgen?

Heb je schade gehad en heb je daardoor te maken gehad met gederfde inkomsten, ga dan naar de Zelftest van Gevolgrecht.nl. Het invullen van de zelftest hoeft maar 1 minuut te duren en je weet of je in aanmerking komt voor een vergoeding van al snel €1.000. Als je in aanmerking komt, dien je gelijk je claim in. Alles helemaal kosteloos voor bezoekers van ikwordzzper.nl

Heb je een persoonlijke vraag over gevolgrecht of wil je meer advies? Neem dan contact op met de Gevolgschade helpdesk van Het Ondernemerscollectief.


 
 

Heb jij recht op geld uit het coronafonds 3.0?

Start gratis de ZZP Coronascan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord