gasten online
Registreer en profiteer!
 

Checklist: starten als zzp'er vanuit de WW

Heb je een WW-uitkering en denk je erover om een bedrijf te starten? Dan ben je niet de enige. De overheid wil mensen steunen die vanuit de WW voor zichzelf beginnen. Daarom is er een regeling om met behoud van uitkering te starten als ondernemer. Natuurlijk moet je jezelf daarbij aan bepaalde regels houden. Welke dat zijn, lees je in dit artikel: een bedrijf starten vanuit de WW.

Voor jezelf beginnen vanuit een uitkering

1. Overleg met uitkeringsinstantie UWV

Als je van plan bent om een bedrijf op te zetten en zeker weet dat je uit het juiste ondernemershout gesneden bent, is het eerst zaak om jouw plannen voor te leggen aan jouw contactpersoon van UWV. Hij of zij kan jou helpen met het realiseren van je plannen en je uitleggen wat de spelregels zijn. Er gelden bijzonderheden als je een baan had bij de overheid of in het onderwijs. Neem daarom altijd contact op met het UWV.  

2. Schrijf een ondernemingsplan

Als je na gesprekken met de werk- en re-integratiecoach nog steeds zelfstandig wilt gaan ondernemen, kun je beginnen met het opstellen van een ondernemingsplan. Een belangrijke fase in het proces, omdat een businessplan inzicht geeft in de haalbaarheid van jouw idee en het bedrijfsperspectief op de lange termijn. Tijdens deze periode kun je eventueel vrijgesteld worden van je sollicitatieplicht, ook weer alleen na toestemming van het UWV. Denk niet te licht over een ondernemingsplan. Het UWV beoordeelt jouw plan en geeft alleen groen licht als de kans dat je met het bedrijf in je levensonderhoud kan voorzien groot genoeg is. Om hier een oordeel over te kunnen vellen, moet je een competentietest maken en in staat zijn het ondernemingsplan goed toe te lichten. Doe hier eventueel de gratis zzp competentiescan.

3. Start als ondernemer

Is jouw ondernemingsplan goedgekeurd? Dan kun je echt aan de slag als ondernemer! Indien je hierop prijs stelt, kan het UWV verder assisteren bij de praktische zaken rond het opstarten van uw bedrijf, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het aanvragen van een Modelovereenkomst.

4. De gevolgen voor je uitkering

Wat gebeurt er tijdens periode met jouw uitkering? Momenteel zijn er twee startersregelingen voor WW'ers die een bedrijf gaan oprichten:

  1. Regeling voor als je vóór 1 januari 2015 gestart bent
    De ondernemer ontvangt een half jaar lang zijn of haar WW-uitkering als voorschot. De starter betaalt de uitkering, volledig of deels, later terug. Hoeveel er terugbetaald moet worden, hangt af van de gemaakte winst. Het UWV biedt een rekenhulp die inzicht geeft in het terug te betalen bedrag.
  2. Regeling voor als je op of na 1 januari 2015 je bedrijf start
    De ondernemer ontvangt gedurende een half jaar 29% minder WW-uitkering. Er hoeft dus later niets meer verrekend te worden en de uitkering hangt dus ook niet af van de gemaakte winst.

Meer informatie over starten vanuit een uitkering vind je via www.uwv.nl.

TIP In onderstaande gratis whitepapers vind je meer informatie over het voor jezelf beginnen vanuit de WW.

Downloads

Stappenplan 

Starten vanuit een WW-uitkering

Whitepaper 

Ondernemen vanuit de WW

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.