gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Stoppen als zzp'er

Stoppen met werken, een baan als werknemer, faillissement of langdurige ziekte: er zijn verschillende redenen voor zzp'ers om hun bedrijf te beëindigen. Wat zijn de regelingen vanuit de overheid als je als zzp'er stopt met je bedrijf? Dat lees je in dit artikel. 

Stoppen met je bedrijf

Pensioen

Iedereen tussen de 15 en 67 jaar die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd voor de AOW (algemene ouderdomswet). Je hebt als zzp'er vanaf je AOW-leeftijd tot je overlijden recht op een basispensioen (AOW). De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. Je kunt hier de leeftijd berekenen wanneer voor jou de AOW in gaat. Voor ondernemers bestaan verschillende mogelijkheden om jouw pensioen aan te vullen.

Stakingsaftrek

Met de stakingsaftrek hoef je als je stopt met je bedrijf, minder belasting te betalen over de winst die is behaald bij het staken van de onderneming (stakingswinst). Door de winst uit de beëindiging van het bedrijf aftrekbaar te maken, voorkomt de overheid dat zelfstandigen hun bedrijf noodgedwongen moeten aanhouden omdat stoppen een onbetaalbare belastingafdracht zou betekenen. Als je je bedrijf staakt, mag je maximaal € 3.630 aftrekken op de stakingswinst. Het berekenen van de stakingsaftrek is erg ingewikkeld. Laat je daarom adviseren door bijvoorbeeld een boekhouder uit jouw buurt.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Als je met je bedrijf moet stoppen kun je voor financiële ondersteuning gebruikmaken van het Besluit Bijstandverlening zelfstandigen om tijdens de beëindiging van je bedrijf in je levensonderhoud te blijven voorzien. Deze uitkering vult jouw inkomen aan tot bijstandsniveau. Deze kun je bij de gemeente aanvragen, echter je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je inkomen ligt onder bijstandsniveau
  • Je kunt geen andere financiering krijgen
  • Je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming

Oudere zelfstandigen

Als je 55 jaar of ouder bent en je bedrijf beëindigt of verkoopt, kun je wellicht een beroep doen op de wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ). Deze uitkering vult het (gezins)inkomen aan tot bijstandsniveau. Voor het vaststellen van de uitkering geldt een inkomens- en vermogenstoets waarin eigen vermogen tot € 136.848 (2020) niet mee telt.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord