gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Vrijwillige voortzetting oude pensioenregeling voor zzp'ers

Het is soms mogelijk om de pensioenregeling bij je huidige werkgever voort te zetten als je start als zelfstandig ondernemer. Dit is alleen mogelijk als je nog moet starten met je eigen onderneming en nog niet gestopt bent bij je huidige werkgever én als die pensioenregeling deze mogelijkheid biedt. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar. Voorheen was dit maximaal 3 jaar.

Je oude pensioenregeling voortzetten als zzp'er: zo werkt het

Wat is het voordeel?

Het voordeel van deze mogelijkheid is dat er wat betreft je pensioen niets verandert als je een eigen onderneming start. Dat betekent dat als er in je huidige pensioenregeling een dekking is bij overlijden (partnerpensioen) of arbeidsongeschiktheid je hiervoor nog steeds bent verzekerd.

Wat zijn de nadelen?

Als je ervoor kiest om de pensioenregeling van je huidige werkgever voort te zetten dan moet je de volledige premie betalen. Dus niet alleen de eigen bijdrage, maar ook het deel wat je (ex)werkgever betaalt. Werkgevers betalen vaak de helft of twee derde van de premie, dus dit zal jij extra moeten ophoesten.

Daarnaast moet je dit aansluitend op je dienstverband regelen terwijl je op dat moment als zzp'er waarschijnlijk nog niet kunt overzien hoe het je in de toekomst zal vergaan. Of het überhaupt gunstig voor je is, is van diverse factoren afhankelijk. Wat is de dekkingsgraad van het pensioenfonds? Is het een vergrijsd fonds? Als je onder de 45 bent, betaal je bij een pensioenfonds relatief veel premie ten opzichte van wat je kunt terug verwachten, dus als je jonger bent is dit niet erg aantrekkelijk. Van deze mogelijkheid wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt.

Hoe kom je erachter of je van deze mogelijkheid gebruik kunt maken?

In je pensioenreglement is opgenomen of je van de mogelijkheid om je pensioenregeling voort te zetten gebruik kunt maken. Het pensioenreglement kun je opvragen bij je pensioenuitvoerder (het pensioenfonds of verzekeraar). Uiteraard kun je ook gewoon even contact opnemen om te vragen of deze mogelijkheid is opgenomen in de pensioenregeling.

In het artikel "manieren om je pensioen te regelen als zzp'er" vind je de manieren om je pensioen te regelen als zzp'er.

TIP Download gelijk de handleiding 'Jouw jaarruimte berekenen' die je onderaan dit artikel vindt! Zo kun je snel en gemakkelijk je jaar- en reserveringsruimte berekenen. 

Pensioen helpdesk

TIP Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Heb je vragen over jouw pensioen als zzp'er? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Downloads

Handleiding  

Jouw jaarruimte berekenen

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord