gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bereken je jouw jaar- en reserveringsruimte als zzp’er?

Het opbouwen van pensioen heeft fiscaal gezien een paar belangrijke voordelen ten opzichte van 'gewoon' sparen. Hoeveel je maximaal fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, is afhankelijk van jouw jaar- en reserveringsruimte. We leggen hieronder uit hoe je dat eenvoudig kunt berekenen.

Jaarruimte en reserveringsruimte: zo bereken je het!

Hoeveel geld jij fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, jouw jaarruimte voor dit jaar, is afhankelijk van wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is echter niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van je bruto inkomen minus de AOW-franchise.

De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je straks AOW krijgt. De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise. Dit bedrag wordt vastgesteld in overleg met werkgevers en werknemers en ligt momenteel gemiddeld zo rond de € 13.500. Let op: de voorgeschreven AOW franchise verschilt per pensioensysteem.

Reserveringsruimte

Je mag je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog inhalen. Dit heet reserveringsruimte. Hiervoor geldt wel een maximum van € 7.371 per jaar (in 2020). Als je ouder bent dan 56 jaar en 4 maanden geldt een maximum van €14.552 per jaar (in 2020).

Op de jaarruimte pagina van BrightPensioen zie je in één oogopslag wat jouw maximale jaarruimte en je maximale reserveringsruimte is. En wat je aan belastinggeld kunt terugkrijgen.

Onderstaande afbeelding toont de berekening volgens de tarieven van 2019.

Oudedagsreserve en werkgeverspensioen

Wanneer je de afgelopen zeven jaar ook in loondienst pensioen hebt opgebouwd en/of als je als zzp'er gebruik hebt gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve, oftewel de FOR moet er in de berekening een correctie gemaakt worden.

Berekening jaarruimte

In formulevorm ziet de berekening er zo uit:

Jaarruimte 2020 = 13,3% * (jouw bruto-inkomen – AOW franchise) – 6,27 * Factor A - FOR

De 'Factor A' is van toepassing als je ook pensioen hebt opgebouwd via een werkgever. Je vindt de factor A op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks krijgt van je pensioenaanbieder.

Handige gratis rekentool

Je kunt dit zelf makkelijk berekenen met een handige gratis rekentool van BrightPensioen. Een Excel-sheet waarin je alleen de gegevens per jaar hoeft in te vullen en die alle berekeningen voor je uitvoert. Daardoor weet je precies hoeveel je kunt inleggen. Deze tool kun je hieronder downloaden.

TIP Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Heb je vragen over jouw pensioen als zzp'er? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Downloads

Rekentool 

Jouw jaarruimte berekenen

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord