• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 4 min

Zijn de kosten van mijn opleiding aftrekbaar als zzp'er?

Studiekosten en belastingen

Belangrijk om te bepalen is of je studiekosten maakt als ondernemer of als particulier. Maak je als particulier kosten voor bijvoorbeeld een hobby, toekomstig beroep of functie dan zijn deze kosten per 2022 niet meer automatisch aftrekbaar binnen de inkomstenbelasting. Let op: Voor ondernemers of mensen met inkomsten uit overig werk verandert er niets. Zakelijke studiekosten zijn nog steeds (deels) aftrekbaar van de winst. 

De mogelijkheden om studiekosten af te trekken zijn:

 1. Huidig bedrijf: zakelijke studiekosten aftrekbaar als bedrijfskosten.
 2. Hobby: per 2022 niet meer aftrekbaar.
 3. Toekomstig beroep of functie: per 2022 niet meer aftrekbaar.

Studiekosten als bedrijfskosten

Studiekosten zijn volledig aftrekbaar voor het op peil houden van bestaande vakkennis. Als je kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten. Lees hier meer.

Voor het volgen van congressen, seminars en studiereizen geldt er een aftrekbeperking. De kosten (inclusief reis- en verblijfkosten) tot € 5.100 zijn namelijk binnen de inkomstenbelasting voor maar 80% aftrekbaar.

Reis- en verblijfskosten mag je tot maximaal € 1.500 aftrekken. Was het voor je werk noodzakelijk om een congres en dergelijke bij te wonen? Dan geldt dit maximum niet.

De btw op zakelijke studiekosten kan je natuurlijk terugvragen (tenzij je vrijgestelde prestaties verricht, dan kun je kosten incl btw aftrekken).

STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden

In 2023 zijn studiekosten voor bijvoorbeeld hobby of toekomstig beroep / functie niet meer aftrekbaar. In plaats van deze aftrek komt er de regeling Stimulering Arbeidsmarktpositie (STAP-budget). Het STAP-budget is periodiek aan te vragen bij het UWV. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een register (scholingsregister) bij met opleidingen waarvoor mensen STAP-budget kunnen aanvragen. Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan.

Toekomstig beroep of functie

Ben je in voorbereiding op het ondernemerschap, een andere functie of beroep? De kosten zijn in jouw aangifte inkomstenbelasting dus niet meer aftrekbaar. Mogelijk kan je gebruik maken van het STAP-budget. De aftrekbaarheid van studiekosten voor toekomstig beroep, functie of toekomstig ondernemerschap zijn als volgt:

 • Studiekosten: vergoeding mogelijk via STAP-budget
 • Btw: is niet apart terug te krijgen
 • Reiskosten: niet aftrekbaar
 • Verblijfkosten en hotelkosten: niet aftrekbaar
 • Studeerkamer of werkkamer: niet aftrekbaar

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

 • Welke kosten zijn aftrekbaar?
 • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Urencriterium

De tijd die je stopt in jouw cursus of opleiding kun je meetellen als uren voor het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Echter als de opleiding dient als opmaat naar een ander beroep of een andere functie dan kun je de uren niet meetellen in het urencriterium.

Studiefinanciering?

Per 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. Had je voor 1 juli 2015 een prestatiebeurs? En is deze beurs definitief niet omgezet in een gift omdat je niet voldoet aan de diplomatermijn? Je mag deze kosten na 2021 wel aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Het aftrekbare bedrag vind je in je online aangifte.

Vragen?

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaand artikel vragen oproept. Graag helpen we jou verder in samenwerking met een boekhoudkantoor bij jou in de buurt. Kijk hier voor hulp bij jou in de regio. Je kunt ook onderstaand formulier invullen.

TIP Check binnen 2 minuten al jouw aftrekposten en toelages. Start de ZZP Aftrekposten Scan.

Meer weten over ondernemen?

In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het handboek hieronder.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.