gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Btw verleggen als zzp'er: zo werkt het

Als jij als zzp'er diensten levert aan het buitenland, kun je als je aan de juiste voorwaarden voldoet de btw verleggen. Of dit voor jou van toepassing is, hangt af van wat je precies levert en aan welk land. De regels voor EU- en niet-EU-landen verschillen namelijk van elkaar.

Je btw verleggen

Als jij diensten levert die niet te maken hebben met:

  • Onroerende zaken
  • Het verlenen van toegang tot evenementen (kunst, sport, cultuur, wetenschap e.d.)
  • Verhuur van vervoer
  • Personenvervoer
  • Restaurant- of cateringdiensten

Dan kun je de btw verleggen naar je afnemer.

TIP Op deze pagina vind je een gratis tool van de Belastingdienst om te checken hoe het zit met de btw als jij jouw diensten aan het buitenland aanbiedt.

Belasting en btw

Lever je digitale diensten? Gebruik dan deze tool om te checken wat de regels omtrent belasting en btw zijn.

Bij het verleggen van btw geeft je afnemer de btw aan in zijn eigen land. Hoe gaat het in zijn werk?

Zo werkt het

Jij stuurt jouw factuur, zonder btw, aan jouw afnemer in bijvoorbeeld Duitsland. Je rekent het netto bedrag dus aan jouw afnemer, die op zijn beurt weer Duitse omzetbelasting rekent voor zijn goederen of diensten.

Je noteert op de factuur ‘btw verlegd’. Via deze link controleer je het btw-identificatienummer van je afnemer. Dit nummer noteer je ook op de factuur. De dienst geef je aan in de btw-aangifte in de rubriek ‘Aangifte intracommunautaire prestaties’ op het omzetbelastingformulier. Je geeft de dienst aan in het tijdvak waarin je de dienst hebt geleverd.

Vrijgesteld of 0% btw?

LET OP Is de dienst vrijgesteld in het land van jouw afnemer of valt jouw dienst onder het 0% btw-tarief, dan hoef je de dienst niet op te geven in je btw-aangifte en de opgaaf intracommunautaire prestaties. Je noteert op de factuur dan niet ‘btw verlegd’, maar dat de dienst in het land van je afnemer onder vrijstelling of het 0%-tarief valt.

Neem jij diensten af van een buitenlandse ondernemer? Dan verlegt hij of zij de btw naar jou. Dan betaal je dus Nederlandse btw en geeft dit op als voorbelasting op jouw aangifte.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Whitepaper 

Btw-aangifte voor zzp'ers

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord