gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Als zzp'er werken in België: hoe werkt dat?

In Nederland hebben we de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Maar hoe werkt het in België om zelfstandig ondernemer te worden? En wat doe je als je als Nederlandse zzp'er een klus in België hebt? Dat lees je in dit kennisartikel.

Als Nederlandse zzp'er een klus in België?

Als je als Nederlandse zzp’er een klus gaat doen in België moet je je aanmelden bij Limosa. Dit is wettelijk verplicht. Via dit platform meld je dat je een opdracht in België hebt. Let op dat je dit doet vóór je begint met de opdracht. Het zorgt ervoor dat jouw Belgische opdracht- of werkgever geen sociale premies en dergelijke hoeft af te dragen. Dit meldingsbewijs, Limosa-1, voorkomt dat je strafrechtelijke of administratieve sancties oploopt. Doe je geen melding? Dan riskeer je een boete die kan variëren tussen € 2.400,- en € 24.000,-.

Daarnaast moet je als zzp’er in het bezit zijn van een identiteitsbewijs, zorgverzekeringspas, bewijs van inschrijving van de KvK en een Europees btw-nummer.

Op de website van Limosa vind je meer informatie.

Als zelfstandige starten in België

De eerste stappen naar het zelfstandig ondernemerschap in België verschillen niet zoveel van die in Nederland. Het is in ieder geval belangrijk dat je start met (markt)onderzoek. Hoe realistisch en haalbaar is jouw plan? In België is het Startkompas in het leven geroepen, een manier waarmee je de haalbaarheid van je plannen onderzoekt en hulp krijgt bij het maken van je ondernemingsplan. Daarover lees je hier meer.

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen als je als ondernemer wilt beginnen in België, waaronder:

  • Je bent minimaal 18;
  • Je hebt burgerrechten en bent bekwaam;
  • Je moet kennis van bedrijfsbeheer hebben;
  • Je hebt beroepskennis;
  • Je hebt indien nodig de juiste vergunningen.

Kennis van bedrijfsbeheer

Als je als inwoner van België wil starten als zzp'er, moet je in de meeste gevallen kunnen bewijzen dat je basiskennis bedrijfsbeheer hebt. Dit doe je door middel van een diploma, getuigschrift of bewijs van praktijkervaring. Daarover lees je hier meer.

Zakelijke rekening

Ook is het belangrijk dat je een bankrekening (zichtrekening) opent bij de bank. Daarna kies je in welke rechtsvorm je gaat starten: een eenmanszaak of vennootschap zoals bvba, nv of vof.

Kruispuntbank van Ondernemingen

De volgende stap is je inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), de databank waar alle Belgische ondernemingen zijn opgeslagen. Let op: dit kun je niet zelf doen maar gaat via andere diensten, zoals een ondernemingsloket. Via deze link vind je de dichtstbijzijnde ondernemingsloketten. Via het KBO krijg je een ondernemingsnummer (dit is ook je btw-nummer). Vanaf dat moment kun je facturen uitschrijven.

Handig om te weten

  • Ben je actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg? Dan moet je in België een Eurovergunning hebben bij de NIWO. Onder beroepsgoederenvervoer wordt verstaan: het tegen betaling vervoeren van producten in opdracht van derden. Lees hier meer.
  • In België gelden iets andere btw-tarieven dan in Nederland. Het basistarief is 21%. Daarnaast geldt een btw van 6% voor basisproducten als voedings- en geneesmiddelen en 12% voor bepaalde goederen of diensten die van belang zijn voor de economie of vanuit sociaal oogpunt. Lees hier meer.

Tegemoetkoming coronacrisis

Ook als je woonachtig bent in Nederland en werkt in België, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een tegemoetkoming als je inkomstenverlies lijdt door de coronacrisis. Met de ZZP Corona Scan weet je binnen 2 minuten op welke voorzieningen jij aanspraak kunt maken en hoe je deze aanvraagt. Start ZZP Corona Scan.

Heb je meer vragen? Kijk dan ook eens op ikwilstarten.be of vlaanderenonderneemt.be.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord