gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welk vervoersmiddel kies ik als zzp'er?

Ga je als zzp'er regelmatig op bezoek bij potentiële klanten of opdrachtgevers? Dan is het belangrijk om het juiste vervoer te kiezen. Ga je voor de fiets, het openbaar vervoer of het gemak van de auto? In dit kennisartikel gaan we in op elk van deze opties.

Vervoersmiddelen en de fiscale regels

Fiets

Stel: je klanten bevinden zich voornamelijk in de buurt omdat je een regionale functie hebt. Dan kun je jouw fiets als fiets van de zaak aanmerken. In dit kennisartikel gingen we al dieper in op het gebruiken van je fiets als vervoersmiddel. Kort gezegd kun je je fiets als bedrijfsvermogen beschouwen als je niet zoveel privékilometers fietst. Net als bij een auto van de zaak kun je met je privéfiets € 0,19 per kilometer opvoeren als reiskosten.

Je kunt je fiets echter ook tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dit kan als je deze voor minstens 10% bedrijfsmatig gebruikt. Wil je echt zeker van je zaak zijn – een fiets is immers lastiger te meten in gebruik dan een auto – dan raden we je aan de fiets voor minstens 20% bedrijfsmatig te gebruiken.

Openbaar vervoer

Als jouw opdrachtgevers gemakkelijk te bereiken zijn per metro, tram, bus of trein, dan kun je er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Als ondernemer mag je ook de kosten voor het openbaar vervoer opvoeren. Je betaalt namelijk 6% btw over het vervoer – dit kun je terugvorderen bij de Belastingdienst als je kunt verantwoorden dat het een zakelijke rit is geweest.

Ook als je een ov-chipkaart oplaadt, kun je btw terugvorderen. Hiervoor moet je echter wel een persoonlijke kaart hebben (dus geen anonieme) waarop je naam, geboortedatum en pasfoto staan. Daarnaast moet je een account hebben op www.ov-chipkaart.nl. Je kunt dan zelf ieder jaar een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje.

Bij de MoveMove van MultiTankcard zit OV ook in het pakket: dan is een aparte OV-chipkaart niet meer nodig. Alle OV-transacties, maar ook tanken, parkeren en laden komen dan op één factuur samen.

Auto

De auto is het meest voor de hand liggende vervoersmiddel als het gaat om zakelijk vervoer. De auto heeft dan ook een aantal voordelen ten opzichte van de andere vervoersmiddelen, bijvoorbeeld:

 • Een auto draagt bij aan het imago van je onderneming; je kunt hier ook reclame op bedrukken bijvoorbeeld;
 • Een auto komt professioneler over dan een fiets of het openbaar vervoer;
 • Er zijn veel opties om een auto zakelijk te gebruiken: een nieuwe of juist ‘youngtimer’ aanschaffen, een auto leasen of je privéauto gebruiken;
 • Een auto is vaak comfortabeler;
 • Je bent niet afhankelijk van de vaste tijden van het openbaar vervoer en heb je geen last van vervelende weersomstandigheden zoals bij de fiets.

Kies je voor de auto als vervoer? Dan heb je meerdere opties. Je kunt ervoor kiezen zakelijk te rijden met je privéauto of je auto op naam van de zaak te zetten. Let op: je bent verplicht de auto op naam van je bedrijf te zetten als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Als je een auto van de zaak hebt, mag je alle kosten zoals afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Je betaalt overigens wel bijtelling: een percentage van de cataloguswaarde van je auto. Dit percentage (8% of 22%, afhankelijk van de CO2-uitstoot), wordt bij je inkomen opgeteld – je betaalt hier dus inkomstenbelasting over.

Youngtimer?

Een youngtimer is een auto tussen de 15 en 25 jaar oud. Zo'n youngtimer is natuurlijk erg interessant omdat het goedkoper in aanschaf is dan een nieuwe auto. Bovendien heb je met een youngtimer een lage bijtelling: je betaalt dan bijtelling over de dagwaarde, ofwel WEV (Waarde in het Economisch Verkeer). Er wordt dus niet naar de cataloguswaarde gekeken. Ondanks dat het percentage bijtelling over de dagwaarde hoog is (35%), is de dagwaarde vaak laag. Hierdoor betaal je relatief weinig bijtelling én kun je gewoon zakelijke kosten zoals onderhoud, parkeer- en brandstofkosten aftrekken.

De Belastingdienst geeft ook informatie over rijden in een auto ouder dan 15 jaar.

Btw-aftrek

Hoe zit het dan met btw-aftrek? Dat hangt er van af of je een zakelijke of privéauto bezit. Bij een privéauto kun je geen btw over de aankoop aftrekken, maar wel op onderhouds- en gebruikskosten. Bij een auto van de zaak mag je dan weer wel de aankoop op btw aftrekken – behalve als je de auto al in je bezit had en je deze later overschrijft op de zaak.

Let daarbij op dat de btw-aftrek alleen geldt op het gedeelte dat je de auto zakelijk gebruikt! Rijd je van de 10.000 kilometers per jaar zo’n 9.000 zakelijk? Dan mag je 90% van de btw op gebruik, brandstof en onderhoud terugvorderen. Als je een sluitende kilometerregistratie bijhoudt, kun je bovendien € 0,19 per kilometer opvoeren als ‘reiskosten’. De Belastingdienst stelt overigens een paar eisen aan de rittenregistratie.

Brandstof

Welke optie – de auto op privé of de zaak zetten – voor jou het handigst is, hangt van een aantal zaken af. Dit is onder andere afhankelijk van je wegenbelasting, verzekeringen en onderhoudskosten. Wist je ook dat brandstof een belangrijk onderdeel kan zijn in kosten besparen? Een brandstof met additieven kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je motor langer meegaat en deze schoner is. En: hoe schoner je auto, hoe meer je bespaart.

Hulpmiddelen

Als ondernemer of zzp’er zijn er ook een aantal handige hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken, om je administratie en boekhouding mee te vergemakkelijken. Een tankpas, zoals de MoveMove van MultiTankcard kost je slechts € 5,95 per maand en je kunt gelijk gebruikmaken van allerlei gemakken en voordelen, zoals:

 • Tanken, opladen, parkeren, carwash, taxi, OV
 • Direct klaar voor de boekhouder
 • Nooit meer losse bonnetjes
 • Eenvoudig btw terugvorderen
 • Geen borg
 • Maandelijks opzegbaar
 • Optioneel kun je ook Pechhulp Europa afsluiten voor € 7,50 per maand

De eigenschappen en voordelen van zo’n tankpas zelf nog eens op eens op je gemak lezen? Klik dan hier.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord