gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden?

De overheid wil dat we in 2030 allemaal elektrisch rijden. Om ook de autorijders hiervoor enthousiast te maken, zijn er diverse belastingvoordelen voor elektrische auto. Dit maakt het leven als EV-rijder een stuk leuker: je bespaart niet alleen op brandstofkosten, maar geniet ook van fiscale voordelen en subsidies. Welke dat zijn en tot wanneer je hiervan kunt profiteren, lees je in dit kennisartikel.

Is elektrisch rijden iets voor mij als zzp'er?

De afgelopen jaren is er fiscaal veel veranderd op het gebied van mobiliteit. De overheid probeert al sinds 2007 de aanschaf van elektrische voertuigen te stimuleren met allerlei regelingen. Een van de fiscale maatregelen die is genomen, is dat je voor elektrische auto's een lagere fiscale bijtelling hebt.

Fiscale bijtelling: alles wat je moet weten

Op dit moment betaal je als zzp'er met een volledig elektrische auto 8% bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in een auto van maximaal € 45.000,-. Is je auto duurder? Dan betaal je over die meerprijs 22% bijtelling; dit noemen ze ook wel de Tesla-taks.

Als jouw auto op fossiele brandstof rijdt, betaal je 22% bijtelling. Vergeleken met 8% voor een elektrische auto, is dat een groot verschil. Helaas kun je hiervan niet tot in lengte van dagen profiteren: de overheid is bezig om de fiscale voordelen voor EV-rijders geleidelijk aan af te bouwen.

Lees hier wat de goedkoopste elektrische auto's zijn op dit moment (kopen en lease).

Zo betaal je vanaf 2021 12% bijtelling voor auto’s van maximaal € 40.000,-. Tot 2026 gaat dit stapsgewijs omhoog en vanaf dat moment betaal je ook met een elektrische auto 22% bijtelling. Een ander voordeel waar je tot 2025 van profiteert: je hoeft met een elektrische auto geen aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Vanaf 2026 wordt de knop weer omgedraaid en betaal je hetzelfde als andere bestuurders.

Subsidies voor elektrisch rijden

De overheid stimuleer elektrisch rijden ook met subsidies voor de aankoop van elektrische auto’s en het plaatsen van oplaadpunten. Vanaf 1 juli 2020 is er een subsidie van € 4000,- voor iedereen die een nieuwe elektrische auto aanschaft. Koop je een tweedehands auto, dan ontvang je € 2000,-. Voor tweedehands elektrische auto’s gelden wel een paar eisen: de auto moet in een bepaalde staat verkeren en je moet deze gekocht hebben bij een erkende vakhandel.

Lees hier hoe je als zzp'er de meest passende laadoplossing voor jouw situatie kunt kiezen.

Tip: Wil je meer weten over de fiscale voordelen van elektrisch rijden en van welke subsidies je kunt profiteren? Hieronder vind je een whitepaper die je gratis kunt downloaden.

Downloads

Whitepaper 

2020 Het jaar van Elektrisch Rijden

Whitepaper 

2e hands elektrisch rijden

Bekijk alle downloads

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord